d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
greta thunberg boyan slat klímaváltozás

Klímaváltozás duális szemléletben

Az elmúlt napokban az internet népe egyre inkább támadja greta thunberget, azt a 16 éves svéd aktivistát, aki folyamatosan felhívja a figyelmet a klímaváltozás jelentette problémákra. Helyette vagy mellette példaként állítják elénk boyan slatet, aki pedig egy ifjú kutató, szintén környezetvédelmi témában. Ítéletet nem hirdetünk, de bemutatjuk mindkettejüket!

A klímaváltozás problémája

A probléma mindenki számára ismerős, azonban Greta Thunberg állítja reflektorfénybe. Valahol természetellenes, hogy egy 16 éves lány ahelyett, hogy az iskolapadban ülne klmíasztrájkot szervez, vagy fölszólal a Klímacsúcson a világ vezetői előtt. Egyesek azzal támadják Gretát, hogy ez egy mentális zavar tünete nála. Fogadjuk el inkább azt a magyarázatot, hogy számára tényleg fontos a bolygó jövője! Példát mutat azzal is, hogy New Yorkba hajón utazott, két héten keresztül, ámbár károsanyag-kibocsátás nélkül. Adódik a kérdés, mit tesz valójában Greta Thunberg a bolygónkért? Egyesek szerint semmit, hiszen csak dühös nyilatkozatokat tesz és hatásvadász fényképeket posztol. Ha ezeket más szemmel nézzük, azt látjuk, hogy felhívja a figyelmet a problémára. A közösségi média eszközeit használja és sikeresen tűnik ki a reklámzajból. Talán nem saját cselekedetei mentik meg a bolygónkat, viszont a figyelemfelkeltés révén ő is hozzátesz a klímaváltozás elleni harchoz.

greta thunberg boyan slat klímaváltozás

A lehetséges megoldás

Az ellenpontként állított, 25 éves holland Boyan Svet szép csendben, óriási médianyilvánosság nélkül feltalált valamit. A találmánya lényege, hogy az óceánokban keletkező hullámokat használja fel a víz megtisztítására. Hálórendszereket tesznek az áramlatokra, amik kiszűrik az áramlatban lévő szemetet. Az ötletről a TedX keretében több előadást is tartott, és 2020-ra bolygónk egyik legnagyobb környezetvédelmi projektjévé válhat. Svetről nagyjából ennyi tudható. A tudmányos szcéna ismeri és elismeri, a szélesebb közönség azonban egészen eddig nem hallott róla. Betudható ez annak, hogy a feltalálók és tudósok általában nem a széles közvélemény előtt szeretnek sikereket felmutatni, hanem szakterületükön. A közösségi média népe szerint Boyan Svet az, aki valóban tesz a klímaváltozás ellen, nem csak beszél róla. Ha megvizsgáljuk, az bizonyosan igaz, hogy tesz ellene. Ugyanakkor az ő találmányára is rávetül a Greta Thunberg által generált fény.