d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
kitalálk megvalósítók macher denker

Kitalálók és megvalósítók – kitől forog a Föld, és hová tartozol Te?

Gondolkodom, tehát vagyok. Cselekszem, tehát leszek?

A kitalálók vagy a megvalósítók közé tartozol? Az emberiséget erre a két csoportra bonthatjuk szét, ha a munkatípusukat vizsgáljuk. Ez két, egymással teljesen ellentétben álló munkahelyi személyiséget takar, azonban a legtöbb ember valahol a két véglet között helyezkedik el.

A kitalálók, avagy gondolkodók – mint, ahogy már a nevéből is kiderült, rengeteget szeretik törni a fejüket, sokszor ugyanazon a dolgon, körbe-körbe, amíg nem érzik úgy, hogy megtalálták a tökéletes megoldást. A gondolkodók sok időt fektetnek fontos feladatokba, figyelmesen és részletesen elemezve a helyzetet.

A megvalósítók, avagy cselekvők szeretik belevetni magukat az események sűrűjébe minden teketóriázás nélkül, legyen szó akár magánéletről vagy munkáról. Gyorsan hoznak döntéseket és tesznek lépéseket, sokszor csak később gondolva át a helyzetet. 

Ezek a személyiségjegyek már a gyerekkorban előjönnek, és végig kísérnek minket felnőttkorunkig. Ám idővel változhatnak is, hisz az ember mindig formálódik és fejlődik.

kitalálk megvalósítók macher denker

Kitalálók és megvalósítók párbaja

Kinek milyen szerep jut a munkahelyen, vagy épp egy vállalkozás beindításában, és ki végzi a „fontosabb” munkát? Röviden, mindkét típus ugyanolyan szerves, elengedhetetlen része egy csapat egészséges működésének. Míg a kitalálók előkészítik a terepet, a megvalósítók végrehajtják a feladatokat. Nem lehet mindenki ugyanabban jó, ám sokszor pont ez a csapatmunka szépsége. Ha hatékonyan szeretnénk működni, mindenkinek személyre szabva az erősségeire kell építenünk, hogy a legjobbat hozzuk ki a közös munkából. 

Túl sok kitaláló egy csapaton belül zűrzavarhoz vezethet, a levegőben repkedő gondolatok talán sosem érnek földet. Ugyanúgy az sem ideális, ha mindenki megvalósító, hiszen ez is káoszhoz vezethet.

A siker felé vezető út

Ha egy kiegyensúlyozott csapatot szeretnénk felépíteni, fontos, hogy kitalálók és megvalósítók egyaránt vegyenek körül minket. Egy ilyen vegyes csapatban mindenkinek van mit ellesni a másiktól, hisz mindenkiben ott lapul egy kis kitaláló és egy kis megvalósító, akit fejleszteni tud. Szemlélni és befogadni a világot ugyanolyan fontos, mint tetteket végrehajtani. És, ha megtaláltuk ezt az arany egyensúlyt két ilyen ellentétes személyiség közös munkájából, bármilyen feladatot sikerre vihetünk.

Szerencsére a mi csapatunkban is akadnak kitalálók és megvalósítók is. Éppen ezért készülhet számodra sikeres marketingkampány és emlékezetes szövegek is!