AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
david beckham első helyen

Ki/mi van az első helyen?

Tudom, hogy nagyon összetett kérdés. Közülünk sokan pedig nem tudják ezt egyszerűen megválaszolni. Például, ha a gyerekeimmel játszom, akkor ők vannak az első helyen. Amikor dolgozom, akkor a munkám. Ezek tiszta és világos dolgok, de ami engem érdekel az valami rejtettebb.  Az egésznek pedig David Beckham az oka. 

Amikor gyerek voltam, David Beckham éppen a legfényesebb csillag volt. Még mindig emlékszem, hogy az első focimez, amit kaptam is egy 7-es számú, angol Beckham-mez volt. A szüleim számára is ő volt “a” futballista, ezért, ha a gyereket mezzel lepnénk meg, akkor világos, hogy Beckhamé lesz az. Igaz, sosem voltam sem angol- sem Manchester United-drukker. A mezre mégis a mai napig emlékszem, és sosem bántam, hogy ezzel leptek meg.  

Nézzük a Beckham-univerzumot

Az egész világ (és persze Magyarország vagy Szlovákia is) a Netflix új miniszériáján függ. Számomra az volt a meglepő, hogy olyan barátaim is, akiktől a foci nagyon távol áll. Életükben egy meccset sem láttak, most mégis úgy hivatkoznak játékosokra, mérkőzésekre és eseményekre, mint a világ legtermészetesebb dolgaira. Valószínűleg azért, mert David Beckham más eset. Mindenki ismeri a nevét, szerte a világon, mindenki ismeri a feleségét és az életét. Mivel ő volt az első világsztár focista, akiért meg lehetett őrülni a világ bármely pontján. Egyszerre volt kiváló sportoló, divatikon, egy popsztár férje és popkulturális jelenség. Egyszerre imádták Angliában, Japánban vagy éppen Dél-Afrikában. Sportolóval korábban még hasonló nem történt. Ezért is különleges, hogy számára mit jelentette ez az időszak. David Beckham ezzel idol tudott lenni a futballpályán és azon kívül is. Most 48 éves, 2013-ban fejezte be a sportpályafutását és mégis mindenki akar belőle egy szeletet, megint. 

david beckham első helyen

60 perc

Hallottam egy mondatot, David Beckhamről, ami számomra a legérdekesebb volt. Korábbi csapattársa és barátja Gary Neville mondta, hogy a meccsek kezdése előtt egy órával David átkapcsolt a fejében egy kapcsolót. Onnantól futballista volt, bármi történt is előtte. Mindegy volt, hogy mennyit aludt, mennyire volt fáradt vagy éppen milyen hangulatban volt. Ilyenkor ugyanis a foci volt számára az első. A sorozatot nézve az egyik legnagyobb megerősítést abban kaphatod meg, hogy a sikerek a munkából lesznek. Többször előkerül David apja, aki folyamatosan tovább és tovább hajtotta fiát a tökéletes mozdulat elsajátításáért és tökéletesítéséért. Megjelenik a legendás menedzser Sir Alex Ferguson is, aki nehezen dicsért és ma már szinte érthetetlen módon vezette sikerről sikerre a csapatát.  

Mit hoz számodra a kritika?

Most már David Beckhamről szinte mindenki inkább pozitívan nyilatkozik. Ez viszont nem mindig volt így, egy meggondolatlan lépése után évekig szidták a szurkolók. Gyakran kellett 60-70 ezer ember szidalmait hallgatnia. Valahol az is csodálatos, hogy ezt fel tudta dolgozni, függőségek vagy súlyosabb depresszió nélkül. A csapata (a Manchester United) összezárt, megvédték őt, ő pedig mindig akkor teljesített a legjobban, amikor a legdurvábban szidták. A ‘98-ban hülyegyerekként minősített focistából lett egy hosszú érési folyamatban családapa, csapatkapitány és egy igazodási pont a csapatának. Olyan valaki, aki megtolja a szekeret, amikor baj van, és akire számíthatsz. Mert a csapat van az első helyen. A végén mégis eladták őt, akarata ellenére. 

Ha elfárad egy kapcsolat

2003-ban Sir Alex Ferguson úgy döntött, hogy a Manchester Unitedet David Bechkham nélkül képzeli el. Úgy gondolta, hogy már inkább celeb, mint sportoló. Nem tud hozzátenni a csapathoz, és egyébként sem való már oda. Tehát eladják. Hirtelen pedig David Beckham a Real Madrid játékosa lett. A világ két legnagyobb sportmárkája fuzionált. A pénzügyi adatokat hagyjuk figyelmen kívül, a szurkolók álmainak netovábbja jött ezzel létre. Beckham viszont nem a nagy sztár volt a csapatban, hanem “csak” egy a nagyok közül. Más város, más kultúra és megváltozott minden. Az időben ugorva David Beckham ma egy vállalkozó, méghozzá sikeres. A beszélgetéseket nézve harmóniában van magával, mindazok ellenére (vagy éppen azért), amit megélt.  

Én is lehetek Beckham

A Te életedben ki vagy mi van az első helyen? Ezzel kezdtük és ezzel is fejezzük be. Mindannyiunk számtalan szeletből áll össze. Szeretnénk adni mindenkinek egy-egy szeletet, de néha többre volna szükség, mint amennyit össze tudunk állítani. A sor végén pedig sokszor éppen Te megad jössz. Te vagy az első akkor is, amikor nincsen 20 perced saját magadra? Nem tudod magadat fejleszteni, nem tudsz sportolni vagy egész egyszerűen csak tartani egy apró szünetet. Mondjuk, azért, mert mindent megcsinálsz Te magad (akár a kollégáid helyett is). Vagy akár azért, mert nem tudsz nemet mondani az előnytelen feltételekre. A vállalkozásodban a legnagyobb érték az ember, ebben biztosan egyetértünk, főleg, ha a kollégáidról van szó. Viszont Te is ember vagy, és Te is értékes, ezt viszont hajlamosak vagyunk elfelejteni! 

Tölts!

Az, hogy milyen példaképet választunk magunknak, sok dolgot kijelöl. Sőt, egyszerre több példaképed vagy több mentorod is lehet. Mindenkitől el tudsz lesni valamit, ami az adott területen előrébb visz Téged. Viszont, ehhez is az kell, hogy az adott pillanatban Te légy az első helyen. Ez pedig a mi kultúránkban sokszor negatív tulajdonság. Sokkal nagyobb erény az önfeláldozás, mint az önfejlesztés. Főleg a minket megelőző generációkban. Sokszor gondolják azt, hogy nem érek meg (magamnak) ennyit. Nem vagyok olyan jó, hogy x eurós cipőben járjak, elmenjek egy drágább kurzusra vagy befektetésként esetleg jutalomként kezeljek valami ilyesmit. Pedig – és ez is egy fejlődési lépcső – rá kell jönnöd, hogy ezek is szükséges dolgok. Nem dolgozhatsz örökké, mert akkor ahelyett, hogy kiszállnál a mókuskerékből, ki fogsz esni. Egy Abraham Lincolnnak tulajdonított mondás szerint, ha van 8 órád kivágni egy fát, akkor élezd a fejszédet 6 órán keresztül. Ez sem véletlen, hogy az alapozás és felkészülés az idő háromnegyede, a megvalósítás pedig a negyede. De hasonló gondolatai vannak a zen tanítóknak is.  

Csak teli korsóból lehet tölteni

Mindent tökéletesen szeretnénk megcsinálni, pedig sokszor a kész jobb, mint a tökéletes. Ezt bármelyik marketinges meg tudja Neked erősíteni. Figyelünk egymásra nagyon gyakran, de nem figyelünk magunkra. Viszont akkor tudok adni, ha nekem is van miből. Igaz ez tudásra, energiára és impulzusokra. Ezért fontos, hogy megtaláljuk azt a módszert, amivel képesek vagyunk visszatöltekezni is. Különben, teljesen fáradt és kiüresedett állapotunkban romlik a teljesítményünk is. Ha nem vagyok a toppon (akár “csak” lelkileg), akkor rosszabb vállalkozó vagyok, rosszabb vezető és rosszabb munkatárs. Ezen felül rosszabb apa, férj vagy barát. Tehát ki is van az első helyen? Még akkor is, ha egoistán hangzik.