AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
ceo generálny riaditeľ cégvezető

Ki a cégvezető? És mi az ő szerepe?

Nagyon gyakran, amikor valaki új céget alapít, az első dolga, hogy névjegyeket rendel. Ezen a ponton a cég még nem csinált semmit, nincs vagyona vagy valamilyen bevétele, de vannak névjegykártyái. Ezeken pedig tekintélyt parancsoló felirat: cégvezető (vagy ügyvezető igazgató). Szerintem ez kicsit nevetséges, legfőképp azért, mert én csak COO (operatív vezető) vagyok. Mit jelent egy ilyen cím, és miért olyan fontos? Van-e egyedül üdvözítő modell, vagy minden vezető más és más? Legfőképp: hogyan kell viselkednie egy vezetőnek, ha hatékony céget akar építeni? 

Egy céget vezetni sohasem könnyű. Ez független attól, hogy hány alkalmazottad van, vagy hány éves a tapasztalatod. Minden egyes cég és munkatárs új helyzet, amihez alkalmazkodni kell. Ugyanazzal a módszerrel kétszer nem lehet sikert aratni, igaz, alapként a korábbi tapasztalataid felhasználhatók. Viszont minden egyes nap tiszta lappal a nulláról kell kezdened, teljes bizonytalansággal. Ez még akkor is igaz, ha az egész céget ismered és azt gondolod, hogy nem várhat semmilyen meglepetés. Biztos vagyok benne, hogy vannak ilyen váratlan helyzetek. A cégvezetésnek számtalan oldala van. A cégvezető azt jelenti, hogy felelős vagy az egész cégért. Értened kell, milyen céljai vannak a munkatársaidnak és hogyan tudnád ezeket a vállalkozás céljaival szinkronizálni. Vagy milyen a gazdasági környezet és milyen célkitűzéseket engedhetsz meg magadnak. Tehát úgy kell működj, mint egy gazdasági szakértő. Mindegy, hány kollégád van, a végén Te vagy felelős és Neked kell döntened 

Meg lehet tanulni

Számos intézmény kínál vezetőképzőket. Akár 20-21 évesen is beiratkozhat már valaki egy egyetem vezetés-szervezés szakára. Ez elméletileg rendben is van, meg lehet itt tanulni sokmindent, viszont a gyakorlat nem érkezik vele. Olyan ez, mint a jogosítvány, aminek megszerzése után még nem tudsz vezetni, de papírod már van. Ebben az életkorban – bár egyre gyakrabban vállalkoznak már az emberek – céget vezetni, emberekért felelni még nem kell. Esetleg kisebb csoportokat vezethet valaki a munkahelyén. A valódi vezetői tapasztalat viszont az évekkel és az átélt helyzetekkel érkezik meg. Természetesen a hibákkal együtt. Valószínű, hogy ma már teljesen másképp oldanál meg Te is egy-egy helyzetet, mint tetted azt 5-10 évvel ezelőtt. Emellett hasznos szerepet tölthet be az életedben egy mentor. Egy idősebb (vállalkozói években mindenképp) személy, akit elfogadsz hitelesnek és akivel tudsz a vállalkozásodról beszélni. Ellát néhány tanáccsal, mégha úgy érzed vagy érzitek is, hogy “csak” beszélgettetek.  

ceo generálny riaditeľ cégvezető

Mindenhez értesz?

Ez csak két faktor volt a számtalan közül. A cégvezető viszont nem egy cím, vagy jól hangzó titulus. Főleg akkor, ha olyan céget szeretnél, ami folyamatosan, lépésről lépésre fejlődik. Döntő faktor az is, hogy milyen vezetői stílust képviselsz. Talán azt gondolod, hogy egy cégnek demokratikusnak kell lennie, mert a célokat csak együtt érhetjük el. Sok vezető azt mondja, hogy ez nem hatékony és keményen, határozottan kell viselkedni. Ezek a cégek olyanok, mint a hadsereg. Senki sem szereti ezt, és nem tudnak kreatívan dolgozni, mert a félelem mindennapos vendég. Ha próbáltad már mindkettőt, akkor saját bőrödön is tapasztaltad egyik vagy másik eredményességét. Az, hogy a csapat egy irányba tart, és az, hogy mindenki meg van félemlítve közel sem azonos! Nagyon jó hangulatban is lehet határozott irányok mentén dolgozni, és fejlődni. Ahogyan a túlzott könnyelműség és csak a jókedv hajszolása bedöntheti azt a céget is, ami a legtehetségesebb munkatársakkal dolgozik. Az viszont biztos, hogy senki nem tud kibújni a bőréből. Egy, a magánéletében demokratikus ember sem tud autoriterként vezetni és egy otthon tekintélyelvű ember sem lesz demokratikus vezető. Minden egyes vezető személyisége beleivódik a cégbe, amit vezet. Ahogyan egy-egy vezetőváltás esetén a cégek DNS-e is változik. Ez pedig így van jól, mindenki kéznyoma látszik és mindenki hozzátesz valamit.  

A cégvezető mindig egyedül van

A végén Te egyedül vagy felelős mindenért. Sokan irigykedve nézik a vezetőket vagy a vállalkozókat. “Neked könnyű, mert főnök vagy” esetleg “Neked könnyű, mert vállalkozó vagy”. Sokszor tényleg könnyű, máskor viszont egyedül kell tisztán látni olyan helyzetekben, ahol semmi sem egyértelmű. Minden döntésen függhet munkatársak és az ő családjainak a megélhetése, ami pedig terhet is jelent. A cégvezetőknek pedig ugyanúgy megvannak a főnökeik, akik eredményt várnak és beszámoltatnak. Kisvállalkozóként is megélhetjük ezt könnyedén: a hó végén be kell fizetni a hitelt, pénz kell a megélhetésre, a családunknak, és hamar kiderül, hogy eredményesek voltunk vagy sem. Sok családban ez viták kiváltója és nem támogatják a vállalkozót. A végén pedig ezek a cégek előbb vagy utóbb elsorvadnak.  

Másképp

Más megvilágítás szerint a cégvezető abban a legjobb, hogy vezet. A cég számos részterületén az ő tudása nem feltétlenül jobb az átlagosnál. Viszont olyan vezetőtársakkal veszi körül magát, akikben megbízik és akik az adott területen szakértők. Igaz, ez egy kisvállalkozón nem segít. Kivétel, ha mindezt másképp, kreatívabban oldja meg. Ahogyan nem kell pénzügyi osztályt alkalmaznod, ha van egy jó könyvelőd, számos olyan terület van, amit hasonlóképp ki tudsz szervezni. Lehet ez egy vezetői tanácsadó, egy coach, egy fejvadász cég vagy akár egy marketinges. Számos olyan terület van, ahol külsős szakértőkkel is tudsz sikeres lenni, egészen addig, amíg a cégméreted nem tartja el belsősként ezeket a kollégákat. Így nem kell minden teher alatt egyedül görnyedned, sőt, tisztább, világosabb képet kaphatsz az egyes folyamatokról vagy azok fontosságáról.  

Zenében demokratikusan?

Olvastam egy könyvet Fischer Ádámról. Világhírű karmester, tehát úgy működik, mint egy cégvezető. Igaz, nem céget, hanem zenekart vezet. A helyzetek viszont hasonlítanak, igaz, a zenekarban jobb zene szól. Fischer különleges, mert a zenekart is demokratikusan vezeti. Ő vezeti az együttest, de a zenészeknek megvan a lehetőségük elmondani a véleményüket. Sokszor a karmester ezt elfogadja és onnantól az egész együttes egy kicsit másképp játszik. Ez szinte teljesen egyedi, hiszen a komolyzenében komoly hierarchia uralkodik. A legtöbb zenekarban elsőre zavart is okoz, hiszen nincsenek hozzászokva az ilyen megközelítéshez. A legtöbben a határozott karmesteri koncepciót várják, amitől eltéri szigorúan tilos. Noha a teljes harmónia valóban csak akkor születik meg, ha mindenki bele tudja tenni a saját legjobbját a közös produkcióba. A hihetetlen pedig: a módszer működik és nagyon gyakran olvashatjuk, hogy milyen csodálatos zenei élmény volt Fischer verziója.  

zene music hudba

Hogyan lesz több?

Szerintem a cégvezető nem egy titulus. Valami több ennél. Talán misszió, vízió és felelősség. Nagyon összetetet feladat, amit az embernek egész életében tanulnia kell. Legfőképp pedig a CEO nem valamilyen uralkodó, sokkal inkább a kollégái kiszolgálója. Ismert a Ford idézet, miszerint azért volt sok pénze, mert jól megfizette az alkalmazottait is. Azt gondolom, hogy ez a szemlélet talán a legjobb. Meg kell teremtedned a lehetőséget, hogy a kollégáid büszkék legyenek a munkahelyükre és identifikálódjanak. Ez pedig az árbevételre, a toborzásra a hangulatra és még számos területre lesz jó hatással.