AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
100 nap 100 dní tervezés plán

Kevesebb, mint 100 nap – mit csinálj most?

Tudod, miért különleges dátum a szeptember 22-e? Azért, mert pontosan 100 nap marad még a 2023-as évből. A valóságban ez viszont nem jelent 100 munkanapot. Lesz még karácsony, újév, hétvégék és ünnep, ami mind legalább egy-egy nap mínuszt jelent. Szerintem 65-70 napunk lehet hátra az évből. Szóval hivatalosan még 2023-ban élünk, de fel kell készülni 2024-re. Ennek ellenére még rengeteg idénre a feladat, hogyan viselkedsz a legjobban ebben az időszakban? 

Sokszor azt is érezhetjük vállalkozóként, hogy az élet egy állandó versenyfutás. Bármibe is kezdesz, soha nincs elég idő. Vagy ha megcsinálsz A feladatot hibátlanul, akkor a B feladattal mindenképpen elmaradsz. Ilyen időszak az év vége is. Bár a 100 nap megfelelően hosszú időnek tűnik, a valóságban egy kifejezetten rövid időszak. Igaz, van lehetőség arra, hogy ilyenkor alapozd meg a változtatásokat. 

Megyünk, de merre? 

Sok vállalkozó él abban a téves hitben, hogy amit ma csinál, annak holnap eredménye lesz. Sok helyen – főleg értékesítési csapatokban – gondolkodnak úgy, hogy az egész éves lemaradást egy most belépő új kolléga meg tudja oldani. Ez a feltevés szerintem téves, ugyanis szinte soha, semminek nincsen azonnali hatása. Ha ma elkezdesz sportolni, holnap nem leszel egészségesebb. Sőt, még csak sokkal fittebb sem. Ha megnézed magadat egy év múlva, akkor persze már más lesz a helyzet. Ennek ellenére sok kis- vagy közepes vállalkozás nem készít stratégiákat. Nem kell itt bonyolult dolgokra gondolni, de fontos, hogy legyen protokollod arra, mennyi idő alatt tudsz végigvinni egy-egy újítást. Sőt, az sem árt, ha már most tudod, hány munkatárs, gép, viszonteladó vagy munkaállomás volna az ideális jövő év második negyedévében. 

100 nap 100 dní tervezés plán

Lista és prioritások 

Most egy világos tervre van szükségünk, hogy pontosan tudjuk mi fontos és mi nem az. Egy nagyon erős iránytűre van szükséged. Mert lehet, hogy éppen új képek kellenének az irodába, de ezt meg tudod oldani január 5-én is, amikor visszajöttök szabadság után. Most viszont alapozási időszak van. Szerintem minden módszernek, újításnak, sőt, új kollégának kell legalább 60 nap, amíg pozitív mérleget érnek el. Egy új szoftvert például be kell tanulni, elsőre még nem könnyíti a munkát, mert sokkal nagyobb koncentrációt követel. Vagyis, plusz energiát kell belefektetni. Aztán később, ahogy természetessé válik, már látszanak a hasznai is. De először a befektetés és a ráfordítás! 

A vállalkozó igazából zsonglőr 

A mondás szerint a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz. Nos, a vállalkozásban is van egy ilyen zsonglőrmutatvány. Kell elég pénz, elég idő és elég innováció. Viszont mindegyik függ a másik kettőtől. Tehát amíg kettő a kezedben van, mint zsonglőrnek, addig egy mindig a levegőben, a kontrollod nélkül. Szerintem így működik a vállalkozás is. Ha pénzt akarsz keresni, bele kell tenned az idődet, tehát elmarad a fejlesztés. Ha az innovációra teszed a hangsúlyt, bele kell tenned a pénzt és az időt. Ha pedig időt akarsz, akkor ahhoz pénzre és innovációra van szükséged, hiszed egyedül nem tudod megoldani. Egyszerre mindent itt sem lehet, de sokszor fordul elő – velünk is -, hogy nincs idő élezni a fejszét, mert vágni kell a fát. Vagyis a napi ügymenet fontosabb, mint egy esetleges innováció. Ez pedig talán Rád ugyanígy igaz.  

Miért pont most? 

Gondolhatod, hogy éppen most, a nyárból visszazökkenve kezdj új dolgokba, amikor épp elég a napi ügymenet. Nos, az újévi fogadalmak erejét ismerjük, tudjuk, hogy szinte semeddig sem tartanak. Kutatások pedig bebizonyították, hogy amit legalább 60 napig rendszeresen csinálsz, az rutinná válik, beépül az életedbe és élvezni tudod a hasznait. Ezért is javasolják sokan, hogy ha megvannak a céljaid (pl. leteszed a cigarettát) akkor a naptáradban tegyél nagy x-et azok mellé a napok mellé, amikor sikerült. Persze, ezt elég az elején, a hatvanadik nap után már nem lesz ez olyan fontos. Viszont az újdonságokkal szemben sokszor fordulunk vissza a régi, kellemes, megszokott dolgok felé. A motivációs guruk kedvenc mondatát idézve: a változások a komfortzónádon kívül kezdődnek.  

100 nap 100 dní tervezés plán

Mindenhol így megy 

Ha házat építesz, akkor fel kell készülnöd a passzív fázisokra. Lesznek olyan időszakok, amikor csak a várakozás jut Neked. Az anyag szárad, vagy köt. Nem tudod semmiképp sem siettetni, ki kell várd. Ha befektetésbe kezdesz, a helyzet ugyanilyen. Ma valamibe elhelyezed a pénzed és nem is reméled, hogy holnapra óriási vagyon tulajdonosa leszel. Néha van kivétel, de nem ez az általános. Amikor új kollégát veszel fel, vele ugyanez a helyzet. Hozzánk szeptember elején érkezett Ági, aki még a betanulási időszakát tölti. Nem is várja tőle senki azt, hogy holnap váltsa meg a világot. A cél, hogy 2024-re készüljön fel, és akkor tudjon egyedül, magabiztosan és eredményesen dolgozni. Ugyanis ahhoz, hogy elérjük a jövő évi céljainkat már nem voltunk elegen. De ahhoz, hogy a 2024-es építményünk stabil alapokon nyugodjon, már 2023-ban alapozni kell és meg kell hagynunk mindennek a megfelelő és szükséges időt. Azért, hogy utána ne kelljen rohanni. 

De mi lesz a karácsonnyal?! 

Jogos kérdés, szeptember vége van és máris ezzel foglalkozunk. Vagy még csak most? Mi hetek óta ebben élünk már, mert ha jobban végiggondolod, a karácsonyi akciód kezdetéig már csak nagyjából 30 munkanapod van. Márpedig ez az időszak kifejezetten fontos. Ebben az időszakban ugyanis az ügyfelek sokkal nyitottabbak. Karácsonykor az emberek (és ebben nem vagyunk kivételek se Te, se én) pénztárcája sokkal könnyebben kinyílik. Akkor most mi a legfontosabb feladat? Senki más nem tudja, csak Te. De mindenképpen szükséged lesz egy nagyon jó ajánlatra. A nagyon jó karácsonyi ajánlatot pedig nem az jellemzi, hogy olcsó. Ez nem előny és semmiképp sincs értéke. Ha csak ezzel versenyzel az már régen rossz. Valami mágikus kellene inkább! 

Harry Potter? Dehogy! 

Hogy értem, hogy varázslatos? Pontosan nem tudom megmondani, mert nem ismerem a vállalkozásodat. Minden vállalkozás és márka számára szükséges valami ilyesmi. Mivel nem autót veszünk. Érzelmeket, érzéseket és saját magunk más verzióját vesszük meg. A márkához akarsz tartozni vagy éppen a sebességet akarod élvezni. Sokszor csak eljutni egyik pontból a másikba. Ehhez pedig megoldást akarunk venni, amit most épp autónak hívnak. Párszáz éve még szekérnek, kocsinak vagy lónak. Senkinek nincs szüksége marketingügynökségre sem. Az ügyfeleink népszerűbb márkát vagy éppen több vevőt akarnak. Érted, igaz? A hátralévő 100 napban mindenképp fel kell fedezd, mi a varázslatos a Te márkádban. Mi az a gyönyörű álom, aminek a beteljesülését csak Nálad kaphatják meg?