AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
katona tamara

Katona Tamara: „Ne pazarold el az időt arra, hogy teret adsz a félelmeidnek”

Katona Tamara, a katona.tamara.business megálmodója volt a vendégünk. Tamara kezdő vállalkozások felépítésében nyújt segítséget és ad tanácsot. Önismeretről, a félelmek és hiedelmek leküzdéséről, és még sok egyéb érdekességről beszélgettünk vele.

Mi ösztönzött arra, hogy kezdő vállalkozások segítésével kezdj el foglalkozni?

Katona Tamara: Tudom azt, hogy milyen nehéz elindulni ezen az úton, főleg ha nincs senki a családban vagy a környezetünkben, aki vállalkozó lenne. Ezenkívül nagyon sokszor előfordul az is, hogy le akarnak minket beszélni erről, mert állításuk szerint “nagyon kockázatos”. Ezzel semmi gond nincs, mert lehet, hogy a szüleink tényleg csak megvédeni akarnak bennünket, de én azt mondom, ha érezzük belül a késztetést, a hívást, hogy erre van a mi utunk, akkor igenis merjünk elindulni, kipróbálni magunkat. Ezt első körben meg lehet tenni másodállás mellett is, így maximum csak az időnket kell beáldozni. 

Igen ám, de az még korán sem elég, ha csak egy remek ötlet van a fejünkben, ha fogalmunk sincs arról, hogy hogyan kezdjünk neki a megvalósításnak. Ebbe a hibába nagyon sokan beleesnek, és én is hasonló cipőben jártam. Annak idején, mikor kint dolgoztam külföldön, akkor nekem is rengeteg ötletem volt, kacsingattam több minden felé, de nem tudtam, hogy hogyan kezdhetnék bele bárminek is a megvalósításába. Ezt követően hazajöttem, és az itthoni munkahelyem mellett kezdtem el üzleteknek, vállalkozásoknak bemutatkozó videókat készíteni a közösségi médiára. Emellett eljártam közel 1 évig különböző előadásokra, tréningekre, majd pedig egyénileg coach/mentorhoz. Ezután döntöttem úgy, hogy ezt a sok tudást önzőség lenne magamban tartani, és szeretném segíteni a hozzám hasonlókat.

Több fiatal kezd manapság vállalkozásba szerinted, mint régen?

Katona Tamara: Igen, egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egyéni vállalkozói tevékenység. Erről pont a nyáron olvastam, hogy amíg 2015-ben 393.000 egyéni vállalkozó volt, mostanra ez a szám, 2020 májusára már 540.000 lett.

Illetve, mint az a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) felméréséből kiderült, “ötből négy egyetemista indítana saját vállalkozást, a legtöbben azért, hogy megvalósítsák önmagukat”.

katona tamara

Az egyik videódban említed, hogy tartalmaid inkább az introvertált beállítottságúaknak szólnak. Mennyire játszik fontos szerepet önmagunk személyiségének ismerete?

Katona Tamara: Az introvertáltságnak is megvannak az előnyei és hátrányai is, ezt introvertáltként mondom. Különböző tréningeken és workshopokon mindig nagy csodálattal néztem azokat, akik lazán ismerkednek és még ügyfeleket is szereznek. Introvertáltként ebből a szempontból sokkal nehezebb dolgunk van. Nagyon sokan küszködnek azzal, hogy nehezebben ismerkednek, nem merik magukat megmutatni, vagy éppen nem mernek videót készíteni. Ezeket a dolgokat mind le lehet küzdeni, de nyilván nem egyik napról a másikra lesz valakiből extrovertált. Sőt, az sosem lesz, maximum már elkezdi magát jobban, tudatosabban felvállalni. Ezeken én is keresztülmentem és bátran állíthatom, hogy 1 év alatt rengeteget fejlődtem, mind a videók, mind kommunikáció terén. 

Az év elején, a karantén kezdetén ismerkedtem meg jobban az önismerettel, egy coach ismerősöm által, majd komolyabban el is kezdtem vele foglalkozni. Hatalmas felismeréseket hozott ez az út, mert itt döbbentem rá igazán, hogy minden belülről indul ki. 

Mik a vállalkozással kapcsolatos leggyakoribb hiedelmek és tévhitek, amikkel találkozol?

Katona Tamara: “Vajon nekem sikerülhet?”

“ Mit fognak szólni, gondolni mások?”

“Én is lehetek vállalkozó?”

“… de lesznek majd ügyfeleim?”

Milyen szerepet játszanak szerinted a félelmek a siker felé vezető úton?

Katona Tamara: Ha sokat agyalunk valamin vagy nem tudjuk megfelelően kezelni a félelmeinket, akkor ezek elhatalmasodhatnak rajtunk. A fent említett mondatokkal már az elején saját magunkat kezdjük el gátolni abban, hogy sikerüljön bármi is, és ezáltal rögtön egy negatív spirálba kerülünk.  

Annak idején rengeteg mindentől féltem én is, ezzel nincs semmi baj, nagyon sok mindent otthonról is hozunk. Tehát a lényeg az, hogy ezeket a félelmeinket fel kell ismerni, ezután pedig el kell kezdeni dolgozni rajtuk. Sok esetben annyira elkezdünk agyalni, hogy teljesen elhatalmasodnak rajtunk ezek a gondolatok, elkezdjük leértékelni az ötleteinket, terveinket és a végén már oda lyukadunk ki, hogy elkönyveljük, hogy ezek a félelmek valósak, és ezért bele sem kezdünk a megvalósításba. Ebbe a hibába én is beleestem. Annyira sokat agyaltam, túlstresszeltem magam, hogy saját magamat akadályoztam, ahelyett, hogy cselekedtem volna. Ezt azért osztom meg, hogy aki éppen ezt olvassa, az ne essen ebbe a hiába. Ne pazarold el az időt arra, hogy teret adsz a félelmeidnek!

Ha adhatnál tanácsot az 5 évvel ezelőtti önmagadnak, mi lenne az?

Katona Tamara: Cselekedj! Ha már van egy kisebb tudásod valamiről, akkor rögtön építsed át cselekvéssé és közben folyamatosan fejlődj, tanulj! A mai napig sokszor én is beleesek abba a hibába, hogy “majd ha elég tudásom lesz hozzá, akkor elkezdem”. Az a gond, hogy sosem fogjuk úgy érezni, hogy elég tudásunk van, hiszen folyamatosan tanulni és fejlődni fogunk.
A tapasztalatok a legnagyobb tanítómesterek. Ezért is üzenném mindenkinek és minden fiatalnak, hogy ha van egy ötletük, akkor kezdjék el csinálni, próbálják ki, mert ez fog előre vinni, nem pedig a sok előadás, tréning ahol csak egy újabb füzetet jegyzetelnek teli.