AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
just in time készletgazdálkodás tervezés közgazdaságtan

Just in time – épp időben?

A közgazdaságtan egyik kedvenc ellátási módszere a just in time. Ennek a lényege, hogy egyetlen eszköz sem áll fölöslegesen, minden csak akkor érkezik, amikor arra valóban szükség is van a továbblépéshez. Ha nehezedik a piac, jó ötlet lehet így optimalizálni? 

Tervezőasztalon mindenképpen jól néz ki ez a megoldás. Az viszont nem biztos, hogy minden esetben kivitelezhető is. A helyes költségszerkezet viszont most fontosabb lesz, mint a korábbi időszakokban. Ezt persze azért is írjuk, hogy maradjon kellő költséged a marketingre! Ennél viszont fontosabb, hogy egy esztelen költségcsökkentés megöli a vállalkozásodat is. 

Megint a japánok

A modell Japánból származik, ahogyan a már korábban tárgyalt Gemba. A módszer legfontoabb eleme, hogy a raktározási szükségletet csökkenti. A folyamatban mindig csak a minimális, legszükségesebb mennyiség áll rendelkezésre egy adott erőforrásból. Pontosan annyi, amennyit a következő munkafázis megkövetel. A Toyota gyáraiból érkezett az újítás, ahol kezdetben minden modell egyedi gyártósort kívánt. Ezek egységesítésével nem kellett a termékváltások óriási költségeivel számolni. A készlet tárolásának költsége csökken ez esetben. Ez a költség ugyanis bevételként jelenik meg. Ugyanis az alkatrészek helyét késztermék veszi át, ami értékesíthető.

just in time készletgazdálkodás tervezés közgazdaságtan

Ma is aktuális?

A koronavírus alatt hozzászoktunk, hogy nem feltétlenül azt veszünk, amit szerettünk volna, sokkal inkább azt, ami elérhető. Sőt, most is problémát jelentenek az ellátási láncokban tapasztalható elakadások. Vannak autógyárak, amiknek az udvarán rengeteg “félkész” autó sorakozik, amikbe talán csak egyetlen mikrochip hiányzik. Igen, az ő módszerük is a just in time volt. Ami hatékony volt egészen addig, amíg meg is érkeztek a szükséges alkatrészek. Viszont a folyamatban elég egyetlen hiba, és az egész dominóként borulhat el. Ahogyan ezt átélték most is sokan. 

Mégsem csodafegyver?

A just in time kiváló módszer lehet, amennyiben ez számodra kivitelezhető. Mire gondolok pontosan? Ha beszállítóidat minden esetben eléred (akár határzár esetén is), akkor megvan az elvi lehetőséged a módszer bevezetésére. Ugyanakkor ez szükséges, de nem elégséges feltétel. Hiszen, ha egy kínai termékeket importáló cégről beszélünk, akkor még bajba kerülhetsz. Minden esetben és minden folyamatnál egyedileg kell megvizsgálnod, hogy a just in time előre vinne vagy inkább hátráltatna.  

Minden vállalkozásban?

Számunkra, egy marketingügynökségnél szinte kivitelezhetetlen első látásra. Hiszen lehetetlen, hogy egy-egy munkatársat csak akkor “akasszunk le”, amikor épp feladat van számára. A gyakorlat azonban nálunk is más. Azok a munkatársak, akik bedolgoznak nekünk alvállalkozóként (pl. fordító) csak akkor kapnak munkát, amikor szükségünk van a tudásukra. Nem jelentenek havi költséget, viszont nyugodtan támaszkodhatunk rájuk.