AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626

Jóból kiváló – alkalmazható a Te vállalkozásodra is?

Ha olvastál már több cikket itt a blogunkon, akkor talán megszoktad, hogy viszonylag rendszeresen mesélünk arról is, hogy éppen mit olvasunk. Főleg, hogyha ez valamilyen fronton a marketinghez, a vállalkozáshoz kapcsolható. Nos, Jim Collins Jóból kiváló című könyve közel tízéves porosodás után került a kezembe. Nem bánom, hogy így van, mert valószínűleg a húszas éveim közepén sokkal kevesebbet értettem volna meg belőle. Sőt, tulajdonképpen egy véletlen miatt kaptam meg anno. Ha viszont most a kezembe került, nekifogtam, végig rágtam magamat rajta, most pedig megmutatom Neked is azokat a tanulságokat, amelyek egy kisvállalkozásnak is eredményt hozhatnak. 

Kezdésnek mindenképp szeretném leszögezni, hogy utálom az amerikai sikerrecepteket. Egész egyszerűen azért, mert nem arra vannak legtöbbször kitalálva, hogy azt Te adaptáld. Magyarországon vagy Szlovákiában ezeket a dolgokat nem lehet így megcsinálni. A fontos az, hogy így. Lokalizálnod kell mindent, nem pedig vakon másolni. Itt pedig sokan elbotlanak. Ha például azt veszed, hogy az amerikai álomban gyakran a siker egyik alapja, hogy hagyd ott az egyetemet. Nos, nem azt mondom, hogy a titulusok írják a sikertörténetedet. De ha magamra vonatkoztatom, minden percért hálás vagyok, amit az egyetemen töltöttem, noha sírtam és szenvedtem. Nos, a Jóból kiváló tele van amerikanizmusokkal, és könnyen elkap a “we can do it”-érzés, ha hagyod. Ha viszont picit eltartod magadtól és átszűröd a saját realitásodra, akkor mindenképpen helye van a vállalkozók könyvespolcán. Azt sem tartom kizártnak, hogy érdemes elolvasni akár többször is néhány év különbséggel.  

jóból kiváló jim collins

Ki számít kiválónak?

Ugyanakkor a könyvtől nem lehet elvitatni a rengeteg munkát, és itt kezd érdekessé válni az egész. Többéves kutatás, bonyolult kiválasztási procedúra és rengeteg elemzés adja össze az egészet. Kiválónak csak olyan céget tekintettek, ami legalább 15 évig volt extrém sikeres, úgy, hogy előtt nem mutatott semmi extrát. Csak amerikai, tőzsdén bejegyzett cégeket vizsgáltak és mindössze 11-en maradtak fent a rostán. A kutatás gyújtópontja pedig pont az, hogy hogyan lesz a jóból kiváló. Mi történik szempillantásnyi idő alatt egy vállalkozással, mielőtt a legnagyobbak közé emelkedik. A poént lelövöm előre: rengeteg munka! A számomra nagy tanulságok a következők: fontos, hogy kikkel szövetkezel, fontos, hogy mire szövetkeztek és fontos, hogy csináljátok. Pontosan ebben a sorrendben! 

Az átlagos HR-es nem elég

Jim Collins egyik fő megállapítása, hogy a megfelelő emberek buszra ültetése, és a “fölöslegesek” buszról való leszállítása az alap. A megfelelőség pedig nem feltétlenül szakmai szempont. Sokszor ezek tanulható készségek, a hozzáállás viszont nem változtatható. Ahhoz, hogy a cég céljaiért tudj dolgozni, magadévá tedd őket, nem lehet küzdeni. Ha a cég és az ember értékei összeillenek, akkor az identifikáció megtörténik magától. Büszke leszek arra, hogy itt dolgozom, szívesen mondom el másoknak is. Nem a munkaidő végét várom, hanem a feladatomat szeretném a legjobban teljesíteni. Gyakran hallom, hogy mi nagyon szerencsésen toborzunk és ez igaz is! Viszont, a mi csapatunkban a szakmai kiválóság nem bemeneti feltétel. Mielőtt a szívedhez kapnál, törekszünk arra, hogy kiváló legyen az új érkező, de személyiségként. Legyen proaktív, együttműködő, merjen megszólalni és véleményt mondani, hozzon új ötleteteket és ne csak unalmas kliséket puffogtasson. Emellett esetleg (még) nem ő a legügyesebb Photoshop-guru vagy álmában nem a Google Ads-szel dolgozik? Na bumm! Majd belejön! 

Miben lehetünk kiválók?

Általában feladatra keresünk embereket, és ez teljesen természetes. Mielőtt azt hinnéd, hogy prédikálok, én is úgy keresem a munkatársaimat, hogy konkrét feladatot szeretnék rájuk bízni. A cégünk ezzel szemben akkor lehet jóból kiváló – legalábbis Jim Collins szerint -, hogyha a már meglévő kollégáink (és eszközeink) képességeihez választunk célt. Méghozzá olyat, amiben a legjobbak lehetük az egész világon (!), amit szenvedélyesen szeretünk csinálni és persze a gazdasági motorunkat hajtja. Vagyis, hiába vagyunk zseniálisak és még élvezzük is, hanem fizetik meg. A három kör metszetében van az, amivel foglalkoznunk kellene. Ez persze elméletben szépen hangzik, a valóságban talán semmiben nem lehetsz a legjobb a világon. Lehetsz viszont a legjobb a városban, a megyében, akár a régióban vagy az országban is. Az pedig, hogy mennyire nem elég, ha csak két részlet van meg, nekünk is saját bőrünkön átélt tapasztalat. Elkezdtünk pályázatokkal foglalkozni, amit senki sem szeretett. Gazdasági erő volt mögötte, kereslet volt mögötte, képesek voltunk elkészíteni is a pályázatokat, de úgy éltük meg, hogy púp a hátunkon. Végül 2024-ben már nem vállalunk pályázatírást, csinálunk helyette olyat, amit szeretünk és ezáltal jobbak is tudunk lenni benne. 

jóból kiváló országúti kerékpár

Kell egy lendkerék

A legfontosabb talán, hogy a munkát nem lehet megspórolni. Nos, ez sem újkeletű felfedezés. A vállalkozások a kutatás eredményei alapján egy lendkerékhez voltak hasonlatosak. Nehezen és lassan indultak be, majd egy ponton átlendülve már a saját lendületük vitte őket a minél nagyobb sikerek felé. Pont úgy, mint a Monopolyban, amikor eléred azt a pontot, hogy bármi lépsz is, biztosan nyerni fogsz. A lendkerék elve mindenben ott van, mégis hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. Ha sportolsz, minden edzéssel hajtod a lendkereket. A teljesítményed pedig folyamatosan javul. Egészen addig, amíg el nem kezdesz fékezni, majd a kerék leáll. A korábbi eredmények elérése pedig sokszorosan több energiába kerül. Ugyanígy működik a szervezetépépítésben, a nyelvtanulásban és szinte mindenben. Vagy ahogy Gary Player golfozó mondta, minél többet gyakorlok, annál nagyobb szerencsém van. 

Jóból kiváló egyszerűen?

Ez a három faktor bizonyára szükséges ahhoz, hogy kiváló céget építs. Nem tudom, hiszen semmilyen tapasztalatom nincs, amire visszatekintve azt mondhatnám, hogy megcsináltam. Amit viszont leszűrtem magamban, hogy akkor vagy jó úton, ha visszafelé nézve minden egyértelmű. A döntéseid után, ha visszanézel olyan, mintha nem is lett volna más ésszerű megoldás. Izgalmas, mert nemrég beszélgettem egy barátommal az újév körüli dilemmáimról a következő lépéssel kapcsolatban. Most eltelt három hónap és úgy érzem, hogy minden arra mutatott, hogy így döntsünk. Sőt, számos készségben, érzésben és tudásban most többek vagyunk mint pár héttel korábban. Ennek ellenére nem érzem azt, hogy kiváló cég lennénk. Sőt, szerintem ez is olyan dolog, ami kívülről talán jobban látszik. 

Akkor holnaptól kiválóak leszünk!

Természetesen nem, hiszen a könyv is erről szól, hogy nincs egyszeri varázsütés. Azt viszont tudom, hogy picit türelmesebb és tudatosabb leszek a lendkerekünkkel kapcsolatban. Több mint egy éve tapasztalom futás közben is, hogy a következetes munkával lehetséges javulni és előrébb jutni. Ugyanez látszik most igazolva Jim Collins könyvéből is. Ennek köszönhetően már azt is tudjuk, hogy a lendkerekünknek hová kellene minket elvinnie szeptemberre vagy novemberre. A csapatunkat ismerve pedig szerintem el is jutunk oda. Tudod, jó emberek ülnek a jó buszon!