AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626

Innovációs és digitális voucher – megéri pályáznod?

2023-ban számos pályázati lehetőség áll nyitva a kisvállalkozások előtt is. Ezek közül elsőként rögtön egy párt, az innovációs és a digitális voucher kiírását nézzük meg közelebbről. Két lehetőség, amely a Te vállalkozásod jövőjéhez is hozzá tehet. 

Mikor éri meg pályázni? Rengetegszer hangzik el a kérdés. Sokan csak akkor szeretnének, ha biztos a győzelem. Ilyen kiírás persze nem létezik. Mások pályáznak mindenre válogatás nélkül, mert előbb-utóbb valahol csak sikerük lesz. Egyik logika sem helyes önmagában, az igazság sokkal inkább középen van. Olyan dolgokra érdemes pályázni, amik előrébb viszik a vállalkozásodat. Esetlegesen nem az idei tervedben szerepelnek, hanem két-három, esetleg több év múlva szeretnéd csak őket saját erőből megvalósítani. Itt nagyon fontos a saját erős megvalósítás. Csak azét, mert támogatást lehet rá kapni, ne pályázz! Ezzel ugyanis könnyedén navigálhatod magadat az elképzelt álomvilághoz képest fájdalmas valóságba. 

Szükség van rá - akkor pályázok!

Olyan dologra soha ne pályázz, amit mindenképpen szeretnél megvalósítani. Az innovációs és a digitális voucher is segítséget jelent a vállalkozásod fejlesztésében, de mondjuk a tönkrement számítógéped helyére újat ne innen akarj. Az összes pályázatra is elmondhatjuk összefoglalva, hogy a szükséges dolgokat valósítsd meg saját erőből, esetleg hitelből. De semmiképp se hagyatkozz arra, hogy a pályázatod vagy sikeres lesz vagy nem, a szükséges fejlesztés elmaradása viszont a napi működésedet veszélyeztetheti. Adja magát a kérdés, hogy honnan tudod előre, hogy milyen szolgáltatásokra vagy eszközökre lesz szükséged évek múlva? Nos, itt lesz a segítségedre a pontos üzleti- és marketingterv, ezekben ugyanis egyszer már összeraktad, hogy hol látod magad rövid- és középtávon. 

Ingyen pénz?!

Még véletlenül sem. Bár a digitális és innovációs voucher esetében is 100% a támogatás intenzitása, ez nem azt jelenti, hogy az állam és az Európai Unió ész nélkül Rád fog önteni egy halom pénzt. Projektet kell írnod (igaz, nem bonyolultat), amit értékelnek, és figyelik a megvalósítást is. Sokan a pályázatokban csak a pénzt és annak a rövidtávú elköltését látják. Ez viszont kifejezetten hibás elgondolás. Nézd meg másképp! Ha lehetőséged van arra, hogy valaki más finanszírozzon egy fejlesztést, miért ne tennéd meg? Miért keresnél kerülőutakat, ahol “okosban” hozzájutsz a pénzhez? Fejlesztened mindenképp kell, különben lemaradsz. Akkor miért ne tennéd mások pénzéből? Szintén gyakran elhangzó tévedés, hogy a pályázatokhoz csak a kiválasztott szerencsések férhetnek oda. Nos, ebben a két kiírásban összesen 1300 vállalkozás jut dotációhoz. Ebbe a körbe már sikerülhet bejutni, igaz? 

Alig van kötöttség

A pályázatok érdekessége, hogy márciusban kellett volna megjelenniük és a várható kiírás április 29. Nem, semmilyen tévedés nincsen, most májusban olvasod és még nem késtél le semmiről. Ezért is ajánlom az első pontot: ami feltétlen szükséges azt ne pályázatból valósítsd meg, mert akár ilyen csúszás is lehetséges. Cserébe viszont alig van kötöttséged, magad választhatod meg azt, hogy milyen beszállítóktól kérsz árajánlatot (és még nagy nyilvános közbeszerzést sem kell csinálnod), és azt is, hogy a vállalkozásod milyen részében szeretnéd a digitális és innovációs voucher felhasználását. Vagyis, ha találsz egy jó célt, ami növeli a termelékenységedet és a digitalizáció szintjét a vállalkozásodban, akkor szinte nyert ügyed van. Mit tehetsz viszont akkor, ha hozzánk hasonlóan mindent online intézel és digitálisan tárolsz? Nos, ilyenkor várnod kell a következő kiírásra, ami majd valami mást dotál.  

digitális és innovációs voucher pályázat szlovákia

Mi az, hogy fifo?

A digitális és innovációs voucher is fifo-rendszerben valósul meg. Ez a rövidítés a first in – first out angol kifejezésből származik. Számodra azért érdekes, mert a támogatás elosztását szabályozza. Aki elsőként érkezik a kiírásnak megfelelő projekttel, az elsőként is távozik a kasszától. Vagyis nem éri meg sokáig várakoznod, mert a támogatási keretösszeg kimerülése a pályázati kiírás lezárását is jelenti. Ahogy az előző pontban is leírtam, a határidő elég flexibilisnek működik. Ha növelni szeretnéd az esélyeidet a sikerre, akkor viszont a kiírásra már – legalább fejben és egy elég részletes vázlaton – kész projekttel kell rendelkezned. Persze, sokan lesznek, akik későn ébrednek és olyanok is, akik hibás projektet adnak be. Erre viszont nem alapozhatsz, szemben a saját munkáddal. Még akkor is, ha az 1300 támogatott cég soknak tűnik. Hogy mennyire nem az: csak 2023-ban, ápirlis végéig már több, mint 7000 céget alapítottak (az aktuális állást itt találod)

Mindenképp megkapod?

Nem, ahogyan már a bevezetőben is írtam. Feltételrendszer van, aminek meg kell felelned. A legegyszerűbb pedig a támogathatóság kérdése. Ha a vállalkozásom elmúlt évi árbevétele 10.000€, akkor hiába is pályáznék 50.000€-s támogatásra. Senki nem hiszi el nekem, hogy azzal a pénzzel felelősen tudok gazdálkodni. Általános igazságként érdemes a bankodhoz fordulni és hitelképességi vizsgálatot kérned. Ha nem vagy alkalmas hitelfelvételre, akkor támogatható sem vagy. Itt üt vissza az, hogy sok vállalkozó éppen csak nyereséges, vagy szolid veszteséggel működik. Legalábbis papíron. Őket ezek alapján a számok alapján ítéli meg a pályázat kiírója is. A végén pedig nem lesznek támogathatók. Vagyis, ahogy minden pályázat esetében (igaz ez az EU által finanszírozott digitális és innovációs voucher esetén épp úgy, mint egy megyei pályázatnál) a kiírónak fontos, hogy milyen pénzügyi helyzetben vagy. Mondhatni ez az első lépés. A projekted pedig hiába remek, ha már a küszöbben hasra estél. 

digitális és innovációs voucher pályázat szlovákia

Miért voucher?

Nem pénzt kapsz, ahogyan a közbeszerzéseden résztvevők részére sem pénzzel fizetsz. Erre jók a voucherek. Ezeket az utalványokat kapják meg a projektek, az ő kivitelezőik pedig a kiíróknál tudják pénzre váltani. Hogy ez miért érdekes? Mert amikor megszólítod a kivitelezőket, fontos, hogy ennek is tudatában legyenek. A részükre ez egy plusz adminisztrációs kör, amit nem szívesen vállal be mindenki. Ha túl későn derül ki, az pedig már a projekt sikerességét is veszélyeztetheti. A nagy szabadsággal tehát nagy felelősség is jár ebben az esetben.  

Igen vagy nem?

Nem tudom megmondani, hogy Neked segítséget jelent-e a digitális vagy innovációs voucher. Ha jó a projekted és felelősen gazdálkodtál az elmúlt években, akkor mindenképp javaslom, hogy próbáld meg. Az adminisztrációs igény miatt nem kell aggódnod, hiszen nem kell majd ezer papírt kikérned különböző hivataloktól. Főleg akkor Neked való a pályázat, ha van egy víziód, amibe a kiírás (digitális voucher, innovációs voucher) illeszkedik. Ha ezt most nagy szavaknak érzed egy kisvállalkozás életében, akkor lehet éppen ez az a pillanat, amikor létre kell hoznod. Ezek hiányában nem Neked van kitalálva. Ahogy láttad, rengeteg lehetőséged van, kellően flexibilis környezetben tudsz tervezni is a pályázattal, valamint önerő sem szükséges hozzá. Ha szeretnéd átbeszélni a lehetőségeidet, vagy pályázatírót keresel, fordulj hozzánk és beszéljük át, milyen esélyeid vannak.