AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
hygge dán gyerekek nevelés viselkedés

Hygge – ne az Ikeában keresd!

Soha korábban nem volt motivációm gyereknevelési könyvet olvasni. Persze, mivel nem volt gyerekem se. Most már négyen vagyunk, de még mindig nem volt meg a motiváció. Még a dán hygge kifejezést se ismertem. De az egyik kedves ismerősöm ajánlott nekem egy könyvet róla. Elfogadtam a tanácsát, és most már másképp látom. Nem csak apaként. 

A dánok a világ legboldogabb emberei. Nem csak idén, hanem már vagy 40 éve. Az indok talán a hygge, ez a speciális dán módszer, ahogy nevelik a gyerekeiket. Ha szeretnénk leegyszerűsíteni a folyamatot: a hygge egyenlő a pozitivitással és az optimizmussal. Például azokra a dolgokra koncentrálnak, amiket a gyerekek jól csinálnak. Ez nem azt jelenti, hogy mindig dicsérik, de állandóan támogatják őket. 

A másik oldalon a dánok természetesen beszélnek a rossz dolgokról is. Azt gondolják, hogy a születés és a halál, a fekete és a fehér egyaránt részei az életnek. Senki sem élhet egy rózsaszín világban, ahol csak a happy end létezik. Ezért a dán filmek is reálisak, nem úgy mint az USA-beli produkciók. A gyerekekkel is őszintén beszélnek. Mivel ők csak kicsik és nem hülyék. Ehhez tartozik az is, hogy a szülő elmondja, ha a gyerek hibázik. 

A céljuk, hogy ellenálló gyerekeket neveljenek, olyanokat, akik boldog felnőtté válhatnak. Nem szeretnék őket mindig megvédeni. A gyereknek is megvan a joga hibázni. Ez pedig nem okoz semmilyen problémát, a szülő pedig nem lesz csalódott. Ez viszont nem jelenti, hogy a dán családok ne volnának szeretetteljesek. Éppen ellenkezőleg. A családi eseményeken mindig együtt társas játékoznak és énekelnek. Szeretnének együtt megélni minden pillanatot. És ilyenkor senki sem koncentrál a saját problémáira, csak a közös örömre. 

Szerintem a hygge varázslatos eszköz. Persze csak akkor, ha használjuk. Nálunk, – az ügynökségnél – olyan hangulatot akarunk kialakítani, mint a dán családokban. Közülünk mindenki lehet egyedi, és ez fantasztikus új dolgokat hoz létre. Végezetül apaként is javulhatok. Nos, talán egy vállalkozó és egy apa azonos tulajdonságokon osztozik.  

hygge dán gyerekek nevelés viselkedés