AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
x faktor trh piac zmena változás

Hogyan változik a piac?

A világ nem olyan, mint tegnap volt, ez régi igazság. De ha meg szeretnéd érteni, hogyan változik körülöttünk, hoztunk egy egyszerű példát. Megnéztük az X Faktor legutolsó 2021-es, és legelső, 2011-es évadát. Teljesen más lett minden, ennek köszönhetően viszont könnyebb lesz megérteni, hogyan változik a piac.

Az első széria igazi újdonság volt. Tudtuk hogy néz ki egy tehetségkutató, mégis ez egy nemzetközi márka volt fantasztikus marketinggel. Egész Magyarország reménykedett, hogy benne van az X Faktor. Szombat esténként igazi ünnep volt és mindenki a versenyzőkről beszélt. Ők pedig csak remélték, hogy a népszerűség a műsoron túl is kitart. A szerencsésebbek pedig ajánlatokat kaptak, hogy saját dalaik lehessenek a show után. A műsort a 30+ éves Sebestyén Balázs vezette, és a mentorok is 35 év felettiek voltak. Szavazni pedig SMS-ben tudtál. Ma már ez úgy hangzik mint egy középkori örökség.

Most már minden más volt. Mindenki tudta, hogy “csak az X Faktor jön újra”. Tudtuk, hogyan néz ki a formátum és miről szól az egész. A műsort már a 25 éves Miller Dávid vezeti, a mentorok pedig 30 körüliek. Minden gyorsabb és fiatalosabb lett, a nagy dolgok pedig már a közösségi médiában történnek. Applikációval szavazunk, a premierek pedig már nem a tv-ben vannak, hanem egyidőben a Youtube-on is. A versenyzők saját dalokkal érkeznek, és nem várnak ajánlatokra, maguknak teremtik meg a lehetőségeket. Pedig ugyanolyan tehetségesek, mint a tíz évvel ezelőttiek. Akkor mi változott? Rengetegféle csatorna van és mindenkinek azonnal meg kell nyernie a figyelmet. Ha elveszted, nincsen második esély. A szerzők már angol nyelvű dalokat írnak, mert Magyarország túl kicsi piac. Tehát már semmi sem ugyanaz, mint korábban.

Pedig csak tíz év telt el, mégis az X Faktor és a tehetségkutatók nem olyanok már, mint voltak. Ez ugyanígy igaz a Te piacodra is. Ha elemzed, hogyan dolgoztál akkor, és hogyan most, a különbség óriási lesz. De ez ugyanígy igaz a marketingre, médiára vagy a gyógyszeriparra. A vállalkozók élete örök változás. A győztes pedig nem a legerősebb, leghatalmasabb vagy leggazdagabb lesz. Akkor mit tehetsz? Fejleszd a legfontosabb vállalkozói tulajdonságod: az alkalmazkodó készségedet!

x faktor trh piac zmena változás