AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
hatékony kampányok efektívne kampáne

Hogyan születnek a hatékony kampányok?

Korábban azt mondtuk, a marketing egyszerű. Ez így is van, de csak akkor, ha betartasz bizonyos szabályokat. Ebben a bejegyzésben megosztunk Veled két olyan tippet, amit a vállalkozók elrontanak és ami miatt a hatékony kampányok csak az álom kategóriában maradnak számukra. Ne számíts óriási újdonságokra, sőt, a legjobb, ha nem mondunk Neked semmi újat. Ha viszont látsz itt olyat, amit eddig másképp csináltál, akkor érdemes lehet a jövőben egy picit változtatni. Talán az egész marketingtevékenységedet át kell gondolnod. Persze, erre csak akkor van szükséged, ha nem vagy 100%-osan biztos benne, hogy egy jól működő vevőszerző gépezet van a hátad mögött. Egy olyan folyamat, amely stabilan és kiszámíthatóan generál számodra új, kvalifikált érdeklődőket. Ha az előző jelzőkből akár csak egy is hiányzik, akkor itt az újratervezés ideje. A legfontosabb viszont mindenképp az, hogy 2023-ban kezdj el mérni! Ez az év ugyanis a hatékonyságnövelésről szól, mint azt már csomószor leírtuk. Ha pedig nem tudod, honnan indulsz, gyorsan elfogyhat a talaj alólad, akkor pedig már kármentésbe fordul a szépen megtervezett marketingkoncepciód is.  

Ha el akarod érni a céljaidat, akkor pontosan kell tudnod, mik is ezek a célok. Ez pedig nem csak a marketing világában igaz. Sok cégnek van problémája azért, mert nem tudják, hol van a céljuk. Van egy általános elképzelésük. Például több ügyfelet szeretnének. Marketingeznek, mert mindenki ezt teszi. A nagy általánosságok viszont sosem öltenek konkrét testet. Mindig megmaradnak egy “jó volna” szinten. A tervezés első fázisa, hogy definiáljuk a célt. Úgy képzeld el, mint egy utazást az autópályán: ha Kassára szeretnék menni, akkor tudnom kell, hol van Kassa. Utána van számos lehetőségem, ami közül kiválaszthatom a saját utamat. Természetesen ez menet közben akár változhat, lehet, hogy soha nem is érem el. De ha nem tudom, merre tartok, akkor biztosan nem érek oda soha. Ha nem sikerül maradéktalanul valóra váltanod a célodat, a fejlődést akkor is látható lesz. Hiszen eddig céltalanul vezetted a marketingedet, ennél pedig a célok 70 vagy 80%-os megvalósulása is több.  

Ezek a célok viszont világosak kell, hogy legyenek. Nem fér bele semmi általánosítás. Nem több ügyfelet akarsz, hanem havonta 30-at vagy 50-et. Modhatjuk úgy is, hogy SMART-célok alapján kell tervezned a kampányaidat. Ezekben kijelölöd, hogy pontosan mit szeretnél és milyen időhorizontot adsz erre magadnak. Számszerűsítjük a célunkat, mert megmondom, hogy a példánál maradva 30 ügyfelet szeretnék havonta. Mérhetővé teszem, hiszen objektíven meg fogom tudni mérni, hogy 30 ügyfelem lett-e, talán több vagy kevesebb. A célt úgy lőttem be, hogy vonzó legyen számomra, hiszen különben más számot mondtam volna. Ugyanakkor ez a cél reális is, hiszen ismét csak, különben mást mondtam volna. Végezetül pontos időkeretet társítok a célomhoz, ami pedig az egy hónapos időtartam. Vagyis a célomat a lehető legpontosabban meghatározom, így pedig már tudok mellé eszközöket rendelni. Ez pedig lehetővé teszi, hogy hatékony kampányok (reméljük nem mindent egy lapra teszel fel!) szülessenek a célok valóra váltásához. 

Számold ki a vevőid értékét! Természetesen nem kell ezt centre pontosan megtenned, viszont fontos, hogy tudd, mennyi pénzt hagy Nálad egy átlagos vevő. A számításhoz az átlagos vevő-élettartam, vagyis, hogy milyen hosszan az ügyfeled. Valamint az átlagos időszaki költés (ez a számlázási gyakoriságod függvénye) mértékét. Ugyanis a hatékony kampányok második szabálya, hogy pontos költségterv kapcsolódik hozzájuk. Drága Neked egy ügyfél 100€-ért? Nem tudom. Ha egy átlagos ügyfél 30€-t költ Nálad, akkor igen. Ha pedig 5000€-t, akkor bőven megéri. Természetesen ez egy átlagos és várható érték. Nem biztos, hogy ez a legközelebb megszerzett vevővel is meg fog történni, de minél nagyobb mintából dolgozol, annál biztosabb lesz a számításod. Ha pedig ezek a sarokszámok megvannak, akkor már tudod, hogy milyen áron éri meg Neked egy-egy új ügyfelet megszerezni. Ez pedig már egyenes út odáig, hogy kiderüljön a teljes költségkereted.  

Ugyanis, ahogyan a vállalkozói életben sokszor, itt is először be kell fektetned ahhoz, hogy később bevételed származhasson. Az viszont kiemelten fontos, hogy a hatékony kampányok hatékony rendszerekre épülnek. Vagyis a bemeneti oldalon tudnod kell pontosan, hogy kiket célzol meg. A hirdetések után pedig mi történik velük. Lehet egy vonzó ajánlatod, egy jól konvertáló weboldalad, de megeshet, hogy az ajánlatod kevésbé izgalmas és nem ég mindenki a vágytól, hogy az ügyfeled legyen. Vagyis a hatékonyság érdekében meg kell tervezned és optimalizálnod kell az ügyfélutat is. Többször írtunk már arról, hogy mikor értékes egy ajánlat az ügyfél szemében. Erre kell most is figyelned, de nem elég egy elemében. Ugyanis a hatékony kampányok nem önmagukban állnak, az előtte lévő és a követő lépésnek is ugyanolyan hatékonynak kell lennie. Hiába van egy kimagasló és sok átlagos vagy átlag alatti elemed. Ezek együtt még mindig nem hozzák meg az ügyfelek kedvét. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy valóra tudod-e váltani az ígéretedet. Mind-mind elemei annak, hogy elmondhasd, hatékony kampányok születnek a vállalkozásodban.  

Viszont, ahogyan írtuk is ez még csak a két legtipikusabb vállalkozói hiba. Ezek fő okok, ami miatt sikertelenné válhat a kampányod, még akkor is, ha megtízszerezed a tavalyi költésedet.  A pénz, ugyanis, ahogyan az előző pontban láttad, önmagában még semmit nem jelent. Nem volt még szó remarketingről, esetlegesen ügyfélvastagságról, upsellről és hasonlókról. Annak ellenére, hogy mindegyik hatással van a kampányaid sikerességére. Ebben a cikkben megkapod az alapokat, viszont a fenti apróságok olyanok, mint az ételedben a fűszer. Nélkülük is ehető, de velük lesz az igazi, és nekik köszönhetően okoz igazi élményt az ügyfeleidnek. Természetesen ezek már a marketingstratégiádhoz tartoznak. Ha viszont szeretnél erről részletesebben is beszélgetni, foglalj időpontot egy konzultációra, ami csak Rólad és a Te vállalkozásodról szól! 

Talán ennyi már elég is Neked, hiszen vállalkozó vagy és nem marketinges. Nem is akarsz mélyebben elmerülni a témában, hiszen ezért van erre egy munkatársad vagy egy ügynökséged. Ezeket a szabályokat viszont ismerned kell ahhoz, hogy hatékonyan tudj tárgyalni a kollégáiddal. Tudd azt, mire kell odafigyelned, még ha nem is mész bele a részletekbe. A hatékony kampányok ugyanis pontos tervezés eredményei. Sokszor történik meg, hogy egy egészen apró hiba az, aminek a rovására írható végül a teljes sikertelenség. Lehet ez egy rosszul kiválasztott kreatív, egy téves célpiac, vagy akár egy rosszul megfogalmazott ajánlat is.  A cikkünknek köszönhetően viszont már biztosan hatékonyabban kéred számon a marketingesedet, ez pedig további profitot hoz a vállalkozásodnak.  

 

hatékony kampányok efektívne kampáne