d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
hogyan születik a hülye ügyfél am business

Hogyan születik a hülye ügyfél?

Vállalkozói életem során többször hallottam, hogy X vagy Y milyen hülye ügyfélbe botlott. Sőt, vannak kifejezetten ezzel a témával foglalkozó mémoldalak is, amik a “legjobb” pillanatokat örökítik meg. Elspoilerezem, nekünk még nem volt szerencsénk sohasem ilyesmihez. Inkább azt gondolom, hogy a hülye ügyfél menet közben alakul ki, merthogy senki sem születik annak!

Hogyan gátoljuk meg a bejutásukat?

Rögtön az első pillanatban a luxus eszköztárhoz nyúlunk. Ahhoz, hogy kikapcsold a konfliktus esélyét, pontosan tudnod kell, hogy kivel dolgozol együtt. Méghozzá ezeket a falakat olyan szilárdan kell tartanod, hogy inkább egyél rizst két hétig, mint eltérj tőlük. Természetesen ez nem egyszerű. Nekünk négy alapvető kritériumunk van, amiket meg is osztok Veled, hogy elkerülhesd a hülye ügyfél megszületését. Ugyanis hiszek abban, hogy ő is normális, kedves, nyitott és befogadó embert. Volt. Aztán találkoztatok, megegyeztetek, de nem ugyanazt akarjátok a kapcsolattól. Nem beszéltétek meg, kinek meddig érjen a keze és a végén óriási katyvasz lett az egészből, amivel mindenki elégedetlen. Mindketten a másikat érzitek hibásnak, holott az elején kellett volna kijelölni, ki hol focizik.

hogyan születik a hülye ügyfél am business

KO-k nálunk

Nem dolgozunk újonnan alakult vállalkozásnak, mégpedig azért nem, mert nem biztos, hogy ők ezt akarják. Lehet, hogy ez most egy ötlet, egy egynyári projekt, esetleg dacos válasz valakinek. Akármelyik legyen is az, nem szeretnénk benne részt venni. Csak olyan projektre mondunk igent, akiknek legalább egy lezárt üzleti éve van. Nem dolgozunk olyannal sem, aki “megenné” az erőforrásainkat a többiek elől. Nehéz volt nemet mondani egy országosan is ismert márkának, de az összes többi kapcsolatunk többet ér ennél. Még akkor is, ha messziről is jól látható összeget kínáltak. Olyannal sem dolgozunk, aki lenéz minket. Ezt nem is nagyon ragoznám túl, ha akarod, megtalálod a véleményemet a felsőbbrendűségről. Végezetül, olyan projektben sem veszünk részt, amiben nem hiszünk. Merthogy azt nem lehet 100%-osan képviselni. Tehát, ha holnap egy egészség- és környzetkárosító cég bekopog havi 10.000 €-t kínálva, itt és most megígérem, hogy elutasítjuk őket.

Miért gondolom, hogy papolhatok?

Most biztosan azt hiszed, hogy nálunk minden rózsaszín és mosolygós, vagy pedig azt, hogy ezek futóbolondok, akik jobb napjaikon saját magukkal sem állnak szóba. Nos, egyik sem igaz. Nekünk is voltak olyan ügyfélkapcsolataink, ahol valami nem működött. De egyszer sem azért mert a hülye ügyfél rosszat és rosszul akart. Egyszerűen valami hiányzott. Nem passzolt a tempó, a személyiségek, a stílus. Vagy akár csak egy kérdést nem tettünk fel, ami nagyon fontos lett volna. Lett vége projektünknek a partnernél meglévő belső viszályok miatt (lásd, ki hol focizik) és amiatt is, hogy valaki úgy gondolja, mégsem a marketing az ő útja. De ettől még egyikük sem lett hülye ügyfél. Inkább mindannyian hozzátettek valamit ahhoz, hogy mi tudjuk, kikkel tudunk jól és eredményesen együtt dolgozni. Ezekre a tapasztalatokra alapozva javaslom Neked is, hogy készítsd el a saját KO-listádat, hogy ez a probléma Veled se fordulhasson elő.

Ha nem rettentett el a KO-listánk, szívesen dolgozunk Veled marketing, szövegírás és pályázatírás területén is. És ünnepélyesen megígérünk, hogy nem Te leszel a következő hülye ügyfél a listán! Inkább valaki, akinek a projektje fontos és értékes.