AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
hogyan működik a reklám ako funguje reklama

Hogyan működik a reklám? Régen és most

Mindenhol reklámok vannak. Gyakran pedig az az érzésünk, hogy a reklámok jobban ismernek minket, mint a legjobb barátaink. Azt hisszük, ez csak a mi korunkat jellemzi. Jó volna, de ma is olyan formákat használunk, amelyek több, mint százévesek. Pompeii-ben vagy Rómában is találtak olyan reklámokat, amelyek úgy működnek, mint a maiak. Talán nem a tárgy, hanem a módszer a fontos. Az agyad pedig pont úgy működik, mint egy rómaié. Bocsi. Mivel pedig az agyunk ugyanúgy működik, ha hiszed, ha nem, a reklámok is hasonlóak. Fussunk át gyorsan közel 2500 év reklámtörténelmén, hogy kiderüljön, mennyire nem kell újat kitalálnod! 

Az emberi agy folyamatosan változik, ebben semmilyen meglepetés nincsen. Ha régi reklámokat nézel, tiszta lesz számodra, miről beszélek. A mai óriásplakátok ugyanolyan metódusokat alkalmaznak, amilyeneket mi, emberek mindig használtunk. Vonzó ajánlatra, jó képekre és emlékezetes szlogenre van “csak” szükségünk. Talán most is eszedbe jut néhány ilyen mondat, persze, márkanévvel együtt. Vagy, ami talán még furcsább, ha régebbiek ezek az emlékek. Nekem például olyanok is vannak a fejemben, amik a ‘70-es években jelentettek újdonságot. 

Honnan jön a reklám? 

Nagyon egyszerű, amióta megjelent az árucsere és a kereskedelem, az előnyös üzletkötésnek szerepe lett. Mindenki szeretne jó üzletet kötni, a másik oldalon pedig több bevételre szert tenni. A több bevétel kulcsa pedig a több értékesítés. Ehhez pedig szükséges a reklám. Az ókori görögök például már rendelkeztek óriásplakátokkal még ha nem is úgy néztek ki, mint mai társaik. Leginkább a graffitikhez voltak hasonlóak: a falakra rajzolt képek hirdették az eladó portékákat. Ami viszont még ennél is érdekesebb, a borokat tartalmazó óriási amforák oldalai is reklámfelületként működtek. Ilyenkor talán önkéntelenül is eszedbe jutnak a Red Bull óriási dobozai. Nos, az ötlet talán mégsem annyira eredeti. Vagy inkább már közel 2500 éve hatásos! 

hogyan működik a reklám ako funguje reklama

Volt már upsell is! 

Azt gondolnánk, az upsellt a mai webshop-tulajdonsok találták ki. Nos, a valóságban ez sem így volt. Angliában már a 15. században feljegyezték, hogy a kocsmák törzsvendégei csak a borért fizettek, a kenyeret ingyen kapták. Majd, természetesen ebből is reklámfogás kerekedett, hiszen a vendégeket az ingyen ebéd szavával lehetett becsalogatni. A kifejezés pedig megmaradt még a mai magyar nyelvben is, amikor így idézzük: nincs ingyenebéd. Ez az apró példa is mutatja, hogy a reklámozás szinte egyidős az emberiséggel és a ma élő formák már mindi-mind megvoltak évszázadokkal ezelőtt is. Igaz, az ajánlatok etikussága ellen az idő tájt még nem lehetett a YouTube-on, vagy a Trustindexen értékeléseket hagyni.  

Word of mouth a középkorban 

A képeket könnyű megérteni, nem kell hozzá semmilyen előképzettség, sőt, még a befogadó nyelvétől is független. Ugyanakkor a következő nagyobb lépést a szájhagyomány kapja. Ezt ma divatosan word of mouth-nak hívjuk. A középkorban viszont a kikiáltók vagy rikkancsok vitték ezt a szerepet. A forma tovább élt egészen a közelmúltig, amikor újságot lehetett venni a fő híreket kiabáló utcai árusoktól. Nos, a középkorban sokszor ez volt a legfontosabb reklám. Ugyanis az írott szövegek még nem mindenkihez jutottak el. Ekkor lettek egyébként fontosak a logók is. Az üzletek vagy műhelyek fölött lógott a cégér. Megmutatta, mivel foglalkozik az itt dolgozó mester. Nos, ez mára már egy picit másképp van. A logók nem feltétlen utalnak a tevékenységre. 

Hogyan reklámoztak 1500-ban? 

A technológia fejlődésével változott a reklám is. Az első katalizátor Johannes Gutenberg volt. A könyvnyomtatás feltalálásával lehetővé vált, hogy bármi eljusson a szélesebb tömegekhez is. 1500-ban Párizsban az egyik legnépszerűbb reklám mutat némi érdekességet. Így szól: Ne fusson el, ha meglátja az árakat. Kiváló munkáét ez csak apróság cserébe. Szó szerint talán másképp szól a fordítás, a lényeget viszont érted. Már 500 évvel ezelőtt is fontos kérdés volt az ár és ezzel a reklámokban is kellet foglalkozni! Ma is látunk ilyen anyagokat, igaz? 

köztéri reklám falragasz

Reklám és művészet 

Aztán az 1800-as évek újabb változást hoztak. A reklám ismét új helyet és szerepet kapott. Például a francia Henri de Toulouse-Lautrec, aki festőművész volt reklámmal is foglalkozott. Grafikákat készített. Ez viszont nem átverés vagy csapda volt, pontosan tudta, hogy mi az a reklám és milyen szerepe van, lehetőséget látott benne. A munkáinak művészi értéke elvitathatatlan, mostanában pedig kiállításokon és galériákban láthatjuk őket. Ami fontos újítás volt, hogy megjelent a művészi vizualitás. Míg néhány évszázaddal korábban a cipő a cipészt, a hordó pedig a kádárt jelentette, most már ki kellett tűnnie a grafikai elemeknek is. Ezekből az évekből egyébként számos csodálatos plakát maradt ránk, amelyek valóban alkotásként is kiemelkedők.  

Reklámból művészet 

A legújabb példa pedig talán Andy Warhol. Számára minden lehetett művészet, még egy konzervdoboz is. Mivel minden csak forma, egy olyan közeg, ami közvetíti a tartalmat. Ha végiggondolod, milyen különböző reklámhordozókat kaptál már, egyet tudsz vele érteni. A szemüvegtörlő, az esernyő vagy a strandlabda a legritkább esetben kapcsolódik az adott márkához. Sokkal inkább azt a célt szolgálja, hogy a hétköznapi tevékenységek közben is eszedbe jusson az adott márka. Később, amikor pedig vásárlói döntést hozol, legyen egy plusz pozitívum, amiért az ő termékük mellett döntesz. Ebben az esetben is látszik, hogy a reklám egyszerre érzelmi és racionális döntés.  

Henri de Toulouse-Lautrec reprodukció reklám

Minden érzékszerv egyszerre 

A mi világunk pedig ennél is gyorsabb. Most nincs idő a művészien kidolgozott részletekre figyelni. Egyszerre kell mindennek működnie. Zene, fények, hangok, érzések, szöveg és folyamatos impulzusok. A mostani időkeret a 15 másodperces Tikok-videó. Ebben a keretben kell átadnunk mindent. A legegyszerűbben úgy tudod ezt ellenőrizni, ha régi filmeket nézel. Nem kell sokat visszamenned az időben ahhoz, hogy egy alkotás unalmas és vontatott legyen számodra. Ha nem köt le valami, akkor nem nézek tovább. Azért, mert megtehetem. Erre kondicionál minket minden platform, tehát ez az elvárásunk a reklámokkal szemben is.  

Jönnek a robot-influenszerek 

Most az egyik legnépszerűbb reklámozási forma az influenszerekkel való együttműködés. Olyan szempontból ez hatásos, hogy ha hús-vér emberek ajánlanak egy terméket, akkor könnyebben hisszük el, hogy az valóban jól működő. Másrészt ők is “csak” formaként vannak jelen, akkor is, ha élő emberek. Sokan közülük modernkori hirdetőoszlopok, A forma pedig gyorsan cserélhető, az elmúlt évszázadokban pedig rengetegszer változott. A forma sokszor nem marad meg, az üzenet vagy a szlogen viszont akár több évtizeden át is. A jövőben talán az influenszerek helyét is átveszi a mesterséges intelligencia, mint ahogy már most is vannak a legnépszerűbbek közt AI-generálta profilok. Akkor majd a robotnak hiszünk? Ki tudja!