AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
Fejléckép a hogyan írjunk blogot c. útmutatónkhoz.

Hogyan írjunk blogot? Útmutató lépésekre lebontva

A blogírás önmagában egyszerűen hangzik, nem igaz? Végül is, csak ki kell választani egy témát, le kell ülni a számítógéped elé, és el kell kezdeni írni. Aki már próbálkozott blogírással, jól tudja, hogy sokkal bonyolultabb ennél: sok elő- és utómunka előzi meg. Aki ezt elhagyja, évek múlva cikkek átláthatatlan pókhálójában találja magát, amitől legszívesebben megszabadulna. Hogyan írjunk blogot akkor? Cikkünkben lépésről lépésre végigviszünk a blogírás rejtelmein, és felfedünk hét hibát, amit neked már nem kell elkövetned. 

Blogírás kellékei egy íróasztalon.

1. Kezdjük az alapoktól: mi a blog és blogírás, és mire kell nekem?

Nézzük át azokat az alapokat, amik mindenképpen kellenek ahhoz, hogy menjen a blogírás. Bár lehet, mindent tudsz a blogról, nem árt átismételni, hogy letisztázhasd a céljaidat vele. 

Mi az a blog?

A blog egy olyan weboldal (vagy weboldalnak a része), ahol bejegyzések (értsd: blogcikkek) formájában osztunk meg információt a látogatóval. Ez lenne a tankönyvi definíció. Na de nézzük a valós életet: a blog az a terület, ahol megmutathatod a szakértelmed, eloszlathatod a látogatók kételyeid a termékedről és szolgáltatásodról, és párbeszédre hívhatod őket. Az utóbbiak kimerítik az üzleti blog fogalmát, ahol a végső cél az, hogy a vásárlóid, ügyfeleid téged válasszanak. 

Mire jó a blog?

Alapvetően a személyes blog különbözik az üzleti blog műfajától, ezért arról most nem teszünk említést. Az üzleti blog több célt szolgál, mégpedig: 

 • az üzleti blog segít megmutatni, hogy te igazi szakértő vagy a témában 
 • a bloggal megválaszolhatod a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, és látogatóid égető problémáira nyújthatsz megoldást írásban 
 • egy jól optimalizált blog vonzza a látogatókat, ezáltal bevételeidet is növelheted 
 • a blogon keresztül kapcsolatot teremthetsz a látogatóiddal 

Az üzleti blog műfajában a végső cél az, hogy vásárlásra késztessen, ugyanakkor ezt nem kell kimondani. Te gondolnád, hogy egy olyan ártatlan blogcikk, mint a “Hogyan készítsünk dekorációt fagyöngyből?” fog téged meggyőzni abban, hogy a kézműves e-shopból majd egyszer rendelj hozzá kiegészítőket? Pedig így van. 

Van értelme a blogírásnak 2023-ban? 

Igen, és nem is gondolnád, hogy mennyire! Egyre több cég használ blogot arra, hogy lazább, kötetlenebb stílusban is bemutathassa, mi mindenre képes. Következetes és rendszeres blogolással ráadásul növelhetjük az elérésünket, ezáltal pedig a hírünk is egyre terjed.

A blogírás olyan mint egy jó befektetés. Ha azt profin, hozzáértéssel csináljuk, akkor évek távlatában mérhetjük az eredményeket. Ha olyan témákat fogunk meg, amelyek örökzöldek, azzal éveken át szerezhetünk új látogatókat weboldalunkra. 

Hogyan írjunk blogot, ha még sose csináltuk?

Mielőtt nekiesnél a Wordnek és billentyűzetnek, be kell neked is látnod, hogy ennél jobban is lehet ezt csinálni. A blogolás gondos tervezést és kitartást igényel, aminek hatásait nem feltétlenül lehet megérezni az első hónapokban. Olyan ez, mint az elültetett magok. Ha naponta nézzük, azt fogjuk látni, hogy nagyon lassan nő, ahhoz képest mennyi energiát fektettünk bele. Hetek, hónapok távlatában viszont már egyértelmű, hogy beérik-e az elvégzett munka gyümölcse.   

2. Hogyan írjunk blogot? A tervezős rész.

Ha blogírásba kezdünk, akkor érdemes azt rendesen csinálni. Persze, vázlat és ötlet szintjén érdemes minden kósza gondolatot lejegyezni. Ezek adják majd az alapot a későbbi blogcikkeinkhez. De a blogírás tervezést, szerkesztést, optimalizálást és sok mást is igényel. Nézzük végig a blogírás egyes lépéseit! 

2.1. Tervezzük meg az (üzleti) blogunkat

Hát, van egy téma, én meg írok cikkeket, amiről kedvem szottyan, aztán pedig megvan, nemde? Egy személyes blognál működik, egy üzleti blog esetében már nem biztos. A blogírás jóllehet, hogy egy cikk megírásával kezdődik, a tervezést nem hanyagolhatjuk el.  

Ha tudod, hogy nem vagy egy nagy tervező, akkor ne azzal kezd. Inkább előbb írj blogot, és öt-hat cikk után kezd el összerakni, hogy fog kinézni a blogod és milyen témakörökben fogsz mozogni, minthogy az előzetes tervezés elvegye a kedved. Mit foglal tehát magába a blogírás előtti tervezés? 

2.2. Határozzuk meg a témáinkat

Minden bizonnyal tudjuk mi a célunk a blogírással, ezért második lépésként határozzuk meg, mi az a témakör, amiről írni szeretnénk.

Ha fűnyírókat értékesítünk a boltunkban, akkor a gyep gondozásáról, a fűnyírók karbantartásáról, hibáiról készült blogcikkekkel tarthatjuk fenn a látogatók érdeklődését. Az, hogy az anyukám milyen süteményt sütött, és mi a receptje, senkit sem fog érdekelni. 

Az, hogy egy témán belül maradj, azért is fontos, mert a keresőrobotok így tudják majd megítélni, miről szól az üzleti blogod, illetve abban a témában mennyire vagy jártas. A gyepgondozás és sütisütés egyben már inkább egy élet & stílus blogra hajaz mintsem arra, amire eredetileg szántad. 

A témákat előnyös, ha felrajzolod egy hálóként, hogy átlásd őket, és megértsd, hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Később ezek adják majd a blogon belül a kategóriáidat, illetve a címkéket.

2.3. Találjuk meg a célközönségünket (az olvasónkat)

Az első számú probléma, amivel találkozunk a vállalkozások marketingjével kapcsolatban, hogy vaktában lövöldöznek. Van egy termék, viszont nem tudják, ki az, akinek ezt el szeretnék adni. Hiába van előttünk a dartstábla, ha csak annyi a célunk, hogy előre, az esetek 80%-ában a táblán kívül landol a dartsnyíl. Ezért megeshet, hogy sivatagban akarnak homokot árulni, holott teljesen másutt van a célpiacuk. 

A blogírás előtt mi is határozzuk meg, hogy ki a célközönségünk, akinek szánjuk az írásunkat. Máshogy szólunk egy idősebb emberhez mint a fiatalhoz, a laikusoknak pedig hiába fogunk szakszavakat dobálni. Írjuk le, hogy milyen az az ideális olvasó, aki minket szeretne olvasni, és blogírás előtt képzeljük magunk elé. Ez egyébként univerzálisan érvényes a marketingben: minden azzal kezdődik, hogy meghatározzuk a buyer personát, azaz a célközönségünket.

A célközönség megtalálásában a következő kérdések segíthetnek: 

 • hány éves az én olvasóm, hol lakik (vidéken/városban?) 
 • mivel foglalkozik munkaidőben (foglalkozás) és szabadidejében (hobbik)
 • mi mozgatja, érdekli őt  
 • mi az, amire vágyik, mik a céljai 

2.4. Értsük meg a célközönségünk problémáit

A marketing (és tulajdonképpen egész piac alapja) hogy van egy probléma, arra pedig megoldást kell nyújtani. A célközönségünknek is vannak problémái. Lehet, hogy az, hogy elsárgul a gyep, mert nincs rendesen szellőztetve, vagy éppen az, hogy leesett a fűnyíró kereke. Ha az előbbi kérdéseket megválaszoltuk, nagyjából képben vagyunk a megoldandó problémákkal is. 

2.5. Alakítsuk ki a blogunk posztolási stratégiáját

A blogírás nem sprint, hanem maraton. Sok százszavas cikket lehet megszülni pár óra alatt, amit aztán jóhiszeműen beidőzítünk a következő két-három hónapra. Hátradőlünk, és elkönyveljük, hogy mi mindent megtettünk. A valóság viszont arconcsap, mert a blogírás az sokkal inkább maraton, mint egy sprint. 

Egy olyan maraton, ami közben eltörhetjük a lábunkat (lebetegszünk), változhat az útvonal (nem aktuális már a téma) vagy egyszerűen nem bírjuk tartani a tempót (cikkeink nem elég jók a kompetenciához képest).  

Ezért fontos, hogy rendelkezzünk stratégiával, amiben meghatározzuk: 

 • Milyen tartalomtípust, milyen gyakran és milyen hosszan írunk? (Például: Gyepgondozásról blogcikket havi egyszer 1000 szóban. Új fűnyírók bemutatásáról háromhetente 500 szóban.) 
 • Ki az, aki írni fogja a cikkeket? (Csapatban szétosztjuk, kiszervezzük a blogírást, vagy magunk vagyunk rá?) 
 • Mi az a blogcikk, amire azt mondjuk, hogy kimehet? (Mi az a standard, ami alapján már azt mondjuk, felvállaljuk, hogy ez a miénk?) 

Ha az összes fenti pontot átgondoltuk és látunk magunk előtt egy olvasót, blogot, és tudjuk, hogy következetesen kitartunk az írásban, már előrébb vagyunk mint az üzleti blogok 80%-a. 

3. Hogyan írjunk blogot? A gyakorlati rész.

Most jön a “hogyan írjunk blogot” az a része, amire mindenki várt: maga a blogírás folyamata. Ha kihagytad az előző pontokat, akkor mindenképp olvass vissza, mert anélkül nem fog menni. Most pedig akkor tényleg, hogyan írjunk blogot? Röviden összefoglalva a lépések: 

 • Ismerjük meg a célközönségünket és a problémáit. 
 • Válaszoljuk meg, hogy hogyan nyújtunk megoldást a problémájára. 
 • Válasszunk ki a témánkat, annak műfaját és a műfaji sajátosságait. 
 • Mélyedjünk el a témában. 
 • Keressünk kulcsszavakat és készítsünk vázlatot.
 • Írjuk meg a blogcikket.
 • Aztán szedjük szét, és szerkesszük. 

Az első két kérdésre már az előbbiekben választ kaphattál, ezért a harmadiktól kezdve vesszük sorba őket. 

3.1. Válasszuk ki a témánkat és műfaját 

A tényleges blogírás előtt keressünk egy témát, amiben szívesen írunk cikket. Ez lehet – a példánknál maradva – Hogyan gondozzuk a gyepet ősszel? című cikkünk is. Mivel a téma nagyban meghatározza már a műfajt is, ezért könnyű dolgunk van. 

Egy egyszerű vásárlói kérdésre, amire egy magyarázó-leíró választ és útmutatót fogunk adni. Eközben igyekszünk törekedni arra, hogy az olvasó értsen minket, és minden infót hasznosnak találjon.  

3.2 Mélyedjünk el a témában 

Lehet, jó szakemberek vagyunk, de azóta lettek számunkra is újdonságok a témában. Ezért mindig mélyedjünk el a témában és olvassunk az aktuális történésekről, trendekről is. Akkor lehetünk igazán biztosak, hogy készen állunk a blogírásra, ha az adott témát egy ötévesnek is el tudnánk magyarázni úgy, hogy megértse.

3.3. Keressünk kulcsszavakat és készítsünk vázlatot

Ha azt szeretnénk, hogy látogatókat vonzzon a blogcikkünk, azaz keresőoptimalizálni szeretnénk, akkor bizony elő kell vennünk a kulcsszókeresőt is. Gondoljunk bele, mik lehetnek azok a kulcsszavak, amikkel valaki az őszi gyepgondozásra keres. Ilyen például a “gyepgondozás ősszel” és “őszi gyepgondozás”, de mivel a cikkünkben írunk majd a gyepszellőztetésről, az is szóba jöhet kulcsszóként.  

Ha ezzel megvagyunk, készítsünk egy vázlatot, benne a cikk struktúrájával, amit majd a fejlécek adnak. Nézzük meg, hogyan épülhet fel egy őszi gyepgondozós cikk hierarchiája:

Egy gyepgondozós blogcikk hierarchiája címlista szintjén. A blogírás elengedhetetlen kelléke.

A vázlatban a H1, H2, H3, H4 a fejlécek (heading = H) hierarchiáját mutatja. Minden cikkben egyetlen főcím (H1) van, a többiből tetszőleges mennyiségű. A lényeg, hogy lássuk át, mi az a fejezet, bekezdés, ami egy másik alá tartozik, és mi az, aminél már új problémát boncolgatunk.

3.4. Írjuk meg a blogcikket

Ha ez meg is van, nincs más hátra, mint a vázlatot és kulcsszavakat szem előtt tartva nekivágjunk a blogírásnak! A blogcikk akkor jó, ha viszi magát, ugyanakkor hagyunk időt megpihenni az olvasónak.  

A jó cikk olyan, mint egy hamburger: van teteje (bevezetése), közepe (tartalma) és alja (befejezése, összefoglalása). Ha beleharapunk, mindhárom rész egyaránt finom, és eteti magát. Ha kimarad valami, akkor már nem lesz teljes az élmény.

A blogírás olyan mint egy hamburger - grafika hamburgerrel és felirattal.

Ha üzleti blogot írunk, kétfajta olvasónk lesz: egy, aki a lényegre kíváncsi, a másik pedig tisztességesen végigolvas mindent. Az utóbbi ritkább, ezért javítsuk az olvasási élményt ott, ahol lehet. Legyenek egyértelmű fejléceink, a lényeget emeljük ki vastaggal, és ha van rá lehetőségünk, a szöveg elején helyezzünk el egy tartalomjegyzéket. Ha mást nem kíván meg a szöveg, írjunk úgy, mintha az olvasónk a barátunk lenne, és hozzá. 

A tördelést se felejtsük el: egy bekezdés jó esetben 3-5 mondatból épül fel. Ennél hosszabb már a szemnek megterhelő. Ha lehet, tartsunk lélegzetnyi szüneteket képek közbeiktatásával. És ha már a szöveghossznál tartunk, arra is figyeljünk: 

 • 400-600 szó jól működik egy általános célú blogcikknél (termékbemutató, mi a trendi, mi történt most)
 • 1000-1200 szó már egy informatív cikknél jön elő 
 • 2000 szót (vagy többet) pedig csak útmutatóknak szánjunk. 

Ha a vázlat (és menet közben felmerülő ötletek) alapján megírtunk mindent úgy, ahogy szerettünk volna, azt gondolhatjuk, hogy kész vagyunk. Ilyenkor jön a klasszikus van egy rossz és egy jó hírem: a rossz, hogy még nem végeztünk, a jó, hogy már csak egy nagy lépésre vagy a végétől. 

3.5. Szerkesszük azt 

Nagyon sok író az írói tehetségét nem annak köszönte, hogy jól írt, hanem, hogy jól szerkesztett. És ez tényleg így van. Elsőre mi is retteneteset írunk. Lehet, másodikra is. De ha hagyjuk ülepedni egy-két napot, amíg eléggé távol kerül tőlünk a szöveg, objektív szemmel tudunk újra ránézni.

Ilyen esetben pedig minden apróságot észrevesz a szemünk, és elönt a szégyenérzet, hogy hogyan jöhetetett létre ilyen mondat. Ilyenkor kell nekiesni a szövegnek, és pótolni a hiányzó vesszőket, javítani az elütéseket, és akár átfogalmazni egy-egy mondatot teljesen!

3.6. Töltsük fel képekkel és a még hiányzó információkkal

A blogcikk akkor lesz igazán élő, ha minden szükséges dologgal el van látva. Kétezer szó egyben kiköpve tömény olvasmány, és lehet, csak a Háború és béke után tudná valaki elolvasni egy ülésre. Lazítsuk a szövegeinket képekkel, emeljünk ki, szabdaljuk fel a bekezdéseinket, ahol engedi. Nézzük át a fejléceinket is. 

A blogon belül jó gyakorlat, ha linkelünk más cikkeinkre, így az olvasót további hasznos információval tudjuk ellátni. Emlékszünk az őszi gyepgondozásra? Ott a cikk végén például össze lehet állítani egy olyan termékcsomagot a saját termékeinkből, amit egyben megrendelhet az olvasó, és indulhat is szellőztetni a gyepét. 

3.7. Tegyük közzé a blogcikket, és osszuk meg más csatornáinkon

Ha egy jól megtervezett, megírt, szerkesztett és kiegészített blogcikk elkészül, azt érezni fogjuk. Egy jól keresőoptimalizált és megírt blogcikk után (bónusz, ha örökzöld a tartalom) olyan életérzés fog eltölteni minket, amit már Madách is megírt: 

Be van fejezve a nagy mű, igen. 
A gép forog, az alkotó pihen. 
Év-milliókig eljár tengelyén, 
Míg egy kerékfogát ujítni kell. 

Ilyenkor a blogcikk már publikálásra vár csak, amit ezután megoszthatunk a közösségi média csatornáinkon is. Amíg a keresőmotorok azt felismerik és elkezdik besorolni a találatok közé beletelhet pár napba. Az is lehet, hogy egy-két hónap is kell majd, mire organikusan is megtalálják a cikket. A keresőoptimalizálásnak idő kell. 

4. Hibák, amiket elkerülhetünk blogírás közben

Persze, könnyű megmondani, hogy mi a jó blogcikk receptje, de van, aki fordítva tudja megtanulni. Most hogy már tudjuk, hogyan írjunk blogot, nézzük meg, hogyan ne! Összegyűjtöttük egy a blogírás során elkövetett leggyakoribb hibákat.

I. Nincs célunk a blogcikkel, ezért csapongunk benne

Határozzuk meg, mit akarunk a blogcikkel elérni. Vásárlásra biztat, tanácsot ad, vagy a vásárlók tapasztalatára kíváncsi a kommentszekcióban? Nézzük meg azt is, kinek szól, és mivel szólíthatjuk meg őt. A célt akár a szöveg elején, akár egy kis post-it-ként tartsuk szem előtt blogírás közben. 

II. Nem keresőoptimalizálunk

Nem kell minden blogcikket kulcsszóra optimalizálni. Lehet írni csak azért is, mert van mondanivalónk, és szeretnénk elmondani, ami bennünk van. Ha ez a célunk, lehetőleg rejtsük el azt a keresőrobotok elől (noindex). Egyébként meg a blogcikkünk tartalmazzon legalább egy-két kulcsszót, legyenek az oldalunkra mutató linkek benne, és a többi kritériumot is igyekezzünk teljesíteni. 

III. Nem ismerjük a célközönségünket.

Gyermekek nem fognak orrszőrborotvát rendelni, ahogy a felnőttek nagy részének sincs szüksége cumira. Ismerjük meg a célközönséget a buyer persona meghatározása révén! 

IV. A szöveg nem olvasóbarát

Amit elmondhatsz két mondatban, azt ne nyújtsd el húszra. Ha mégis megesne, hogy tíz lett belőle, maradhat, de emeld ki a lényegét. Ugyanígy érvényes, hogy a szöveg látható legyen színben és méretben is, és ne díszítsd túl. Bőven elég, ha a fejezetcímek és a szöveg különböző mérettel és kiemeléssel rendelkeznek, nem kell mellé még hatjfajta bekezdés. 

V. Hanyag helyesírás

Bár mi sem az akadémiai helyesírás felütésével kezdjük a napot, megpróbáljuk tartani a nyelv határait. A kérdőmondat végén kérdőjel van, ugye? Bizony. A vessző is szorosan illeszkedik a szóhoz, nem pedig a következő szóhoz tapad oda. Ahogy a pont előtt sincs szóköz. A szavak helyesírását pedig sokszor már maga a Word is ellenőrzi, és jelzi a hibákat.  

VI. Megkérdőjelezhető a cikk minősége

A jó szöveg dolgozik az olvasóban. A jó szöveg olvasmányos, eteti magát mint egy hamburger. Igyekezzünk a legjobb írásunkat adni az olvasónak. Ugyanis a blogcikk az a hamburger, amit csak egyszer kell elkészítenünk, és abból sokan esznek majd. 

VII. A cikkünk nem eredeti tartalom

Mindenkinél beüt az alkotói válság. Mi sem gyártószalagról szedjük az ötleteket, megesik, hogy inspirálódunk másoktól. Viszont a Ctrl + C és Ctrl + V maximum alapiskolában és az olvasónapló esetében működött, a másolt tartalmat a keresőrobotok büntetik. Tiszteljük meg az olvasónkat azzal, hogy valami egyedit adunk neki. 

Hét hiba, amit elkerülhetsz blogírás közben.

Összefoglalva, hogyan írjunk blogot

Az alap kérdésre visszatérve, hogy hogyan írjunk blogot, íme a recept lépésről lépésre: 

Tervezzük meg a blogunkat:

 • Határozzuk meg a témáinkat 
 • Találjuk meg a célközönségünket 
 • Értsük meg a célközönségünk problémáit 
 • Alakítsuk ki a blogposztolási stratégiát 

Írjuk meg a blogcikket:

 • Válasszuk ki a témánkat és a műfaját 
 • Mélyedjünk el a témában 
 • Keressünk kulcsszavakat 
 • Készítsünk vázlatot 
 • Írjuk meg a blogcikket 
 • Szerkesszük azt 
 • Töltsük fel képekkel 
 • Töltsük fel minden más hiányzó információval 
 • Tegyük közzé a blogcikket 
 • Osszuk meg azt más csatornáinkon is 

Blogot írni nem könnyű, és kiváltképp nem rövid folyamat. Egy alapos blogcikk 4-6 munkaóránkat is felemészthet, a kezdetekben ez pedig még több is lehet. Ezért érdemes elgondolkodni, hogy megéri profi szövegírónak kiszervezni a blogírást, hiszen képes úgy megfogalmazni egy-egy gondolatot, hogy azt a látogatóid is megértsék. 

Útmutató, hogyan írjunk blogot lépésről lépésre. A blogírás lépései leírva.