AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
gyengeségek a vállalkozásban slabé stránky weaknesses

Hogyan észlelhetők a gyengeségek a vállalkozásban?

Vállalkozóként sokkal szívesebben koncentrálunk a pozitív dolgokra. Mi marketingesek pedig szintén azt mondjuk, azt kell ismételned a piacod számára, hogy milyen jó, nagy és csodálatos a céged. A gyengeségek a vállalkozásban soha nem kerülnek reflektorfénybe. Talán sokan tudat alatt félünk is attól, hogy olyan pontokat keressünk (és főleg találjunk), ahol fejlesztés vár ránk. Nem keressük ezeket a területeket egészen addig, amíg minden a tervek szerint alakul. Ha pedig baj van, akkor gyors, pánikszerű reakcióval akarunk megoldani mindent egyszerre. Ez pedig messze áll a tökéletestől. Nézzük meg, hogyan változhat a hátrány előnnyé! 

Nagyon gyakran hisszük azt, hogyha egy cég elismert és híres, akkor minden rendben van nála. Ez távolról sem igaz, még akkor sem, hogyha kívülről minden tökéletesen működik. Mindenkinek vannak nehézségei és gyengeségei, még akkor is, ha nem vallja be. Ahhoz, hogy változtatni tudj, jobb vállalkozást tudj építeni tervre van szükséget (LINK). Erről korábban már írtam, ezért most nem is ragoznám sokáig. A mai téma a gyengeségek a vállalkozásban. A témához tartozik, hogy nagy köszönet illeti a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségét, ugyanis a legutóbbi dunaszerdahelyi vállalkozói reggelin beszélgettünk erről. Más szavakkal élve a téma az, hogyan legyél (néha fájdalmasan) őszinte saját magadhoz. A titok ugyanis ebben van. Ha nem akarok elfogadni valamilyen statisztikát, akkor meg tudom magyarázni. Nem értük el a célt, de elérhettük volna, majdnem megvolt, ha picit másképpp vizsgálom akkor sikerült. Mi mindent megtettünk, de jött egy külső körülmény, ami miatt nem sikerült, tehát tulajdonképpen siker. Ilyen és ehhez hasonló kifogások minden vállalkozásban megszületnek. A tiédben vagy az enyémben is.  

SWOT analízis

Utoljára mikor készítettél SWOT analízist? Remélem, négy hónapnál nem régebben. Amikor az egyetemen tanultam róla, azt gondoltam, szinte semmi értelme. De ez azért lehet, mert pont a lényegét nem magyarázták el. Neked vállalkozóként egy olyan környezetben kell helyt állnod, ahol folyamatosan változnak a körülmények. Állandóan vannak rizikófaktorok, amik között kell egyensúlyoznod és növekedned. A SWOT analízis ennek lehet az eszköze, ha megfelelően alkalmazod. Megmutatja mik az erősségek és gyengeségek a vállalkozásban, milyen lehetőségek és veszélyek várhatnak ránk. A módszernek köszönhetően láthatod, merre vezet az utad és azt is, hol vár Rád hidegzuhany. Amikor mentorként dolgozom valakivel, minden esetben használjuk ezt az analízist. 2 vagy 3 pont viszont egy-egy részben nem elég. Ezzel csak felületes válaszokat kaphatsz. Minél többet kérdezel, annál pontosabb válaszaid lesznek. Általános örökigazságokat pedig semmiképp se fogadj el, hiszen lehet, hogy a Te esetedben ezek nem működnek. Nézzük például azt a vállalkozót, aki új munkatársakat akar felvenni. Számára a magas munkanélküliség nem veszély, hanem éppen lehetőség! 

gyengeségek a vállalkozásban slabé stránky weaknesses

Fékek-e a gyengeségek a vállalkozásban?

Korábban írtam már arról, hogyan nevelnek boldog gyerekeket a dánok. Teljesen más szemléletben működnek, mint mi. A gyengeségek kapcsán szintén eltérő modelleket vizsgálhatunk. Vannak vállalkozók, akik a gyengeségekre úgy tekintenek, mint kötelező házi feladatra. Az iskolarendszerben azt tanultuk meg, hogy mindenből kell hoznunk legalább egy közepes szintet. Az ő esetükben a gyengeségek a vállalkozásban óriási felkiáltójelek és pirosan villogó, üvöltő szirénák. Olyan problémák, amiket azonnal meg kell szüntetni. Az ő fókuszuk arra kerül, hogy a meglévő gyengébb részeket közepesre, átlagosra hozzák fel. Olyan ez, mint az iskolás gyerek (nevezzük Andrisnak), aki egyáltalán nem érdeklődik a biológia iránt, mégis napi 3 órában kínozzák vele, hogy már ne fényévekkel legyen lemaradva a legjobbaktól, csak óriási távolságra. Végül Andrisból marketinges lesz és soha többé nem találkozik zárvatermőkkel vagy párosujjú patásokkal. 

Machetével az őserdőben

A másik esetben a vállalkozó no-go zónákat alakíthat ki. Amivel nem éri meg foglalkoznunk, azt nem csináljuk. Lehet ennek anyagi, képességbeli vagy bármilyen oka. Ha jobban jársz a szombati zárva tartással, mint valamely tevékenységgel, akkor azt ne csináld! Ő a gyengeségeket a vállalkozásban a raktárba zárja, nem is megy a közelükbe. Energiáját sokkal inkább arra fókuszálja, hogy az átlagos tulajdonságokat fejlessze jóra, vagy a jókat kiválóra! Ezzel a hozzáállással ki tudunk tűnni a versenytársak közül, viszont meg kell tanulunk nemet mondani. Nem leszel ettől kevésbé szimpatikus, sőt, az ügyfél is elégedettebb lesz, hanem készítesz el valamit hibásan. Az iskolás példánál maradva diákunk (Andris) prezentációt készít az egyik tanórára, amivel fejlesztheti az előadói készségeit. Végül Andrisból marketinges lesz és nagy hasznát veszi, hogy az unatkozó osztálytársak arcán megtanulta, hogy miről és hogyan érdemes beszélni egy előadás során. Más a dolog kifutása, mint az előző esetben, ugye? Pedig “csak” a fókusz került más helyre.  

gyengeségek a vállalkozásban slabé stránky weaknesses őserdő dzusngel jungle džungla

Bevallottam magamnak és utána?

A legnehezebb rész talán őszintének lenni magunkhoz. Sokszor érezzük úgy, hogy a mi vállalkozásunk más, és számunkra más is. Ami másnál nehézség, az a mi számunkra nem annyira jelentős. Jó módszer lehet, ha egy picit másképp próbálsz közelíteni. Ha érzelmileg nem érintene, akkor is ezt mondanád? Ha egy barátod kérdezne, az ő számára sem mutatnál rá, mik a gyengeségek a vállalkozásban? Ugyanakkor ez még csak az út fele. A problémák azonosítása után legalább ilyen fontos, hogy mit kezdesz velük. Havonta költhetne A cég (szigorúan nem mi) többet egy-egy területen mégsem teszi? Lehetne jobb motivációs rendszere, mégsem változtat? Látja, hogy a konkurensei milyen stratégiával visznek el tőle ügyfeleket, mégsem reagál? Ez mind a vállalkozó személyén múlik. A rendszer és az elemzés csak segíteni tud. A kulcs tehát az, hogy legyél őszinte magadhoz, készíts analízist majd valósítsd meg az ez alapján meghatározott stratégiát. 

Komfort zóna

Szép és jó mindaz, amit leírtam. Talán most lelkes is vagy tőle. De olyan ez, mint az edzőtermek és az év eleje. Most még visz a lendület, de mi lesz utána? A gyengeségek a vállalkozásban folyamatosan újratermelődnek, tehát nem elég egyszer eltávolítani őket. A rendszeres cégvezetői rutinod részévé kell váljon, hogy ezekkel foglalkozz. Igen, ez még egy újabb feladat, ami részt követel az idődőből és az energiáidból. Sokan ki fognak nevetni, amiért elemezgetsz és stratégiákat alkotsz. Ezek azok az ismerősök, akik az általad a veszélyek szekcióba beírt eseményeknek vakon nekifutnak. Ha viszont azonosítod a veszélyt, fel is tudsz rá készülni. Ha pedig megfelelő a rekaciód, akár lehetőséggé is változtathatod. Határozd meg, hogy az év mely szakaszában elemzel, tervezel és valósítasz meg új dolgokat. Tudom, ez nem egyszerű. Nem kényelmes. Akár a munkatársak részéről ellenállásba is ütközhetsz. Mégis, ha javítani akarsz a helyzeten, akkor cselekedned kell. Az unalomig elcsépelt mondás szerint pedig a nagy dolgok a komfort zónán kívül történnek. Még a vállalkozók esetében is.