AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
mayer andrás vállalkozó idővonal

Hogy születik a vállalkozó?

Közép-Kelet-Európában a vállalkozó szónak még a mai napig is van egy pejoratív jelentése. Éppen ezért nagyon ritka a mai 30 évesek (vagy idősebbek) esetében, hogy már gyerekként vállalkozók akartak lenni. Sokaknál a családi hagyománya is hiányzik a vállalkozásnak, ezeket pedig a saját károdon kell megtanulnod. Elmesélem, hogy volt velem!

Marketing gyerekként

Azon, hogy végül marketinges lettem, igazából nem lepődtem meg. Anyukám is marketinges volt, igaz nem vállalkozó, hanem egy multicég alkalmazottja. Kiskoromban is csomószor kellett otthonról is dolgoznia, így már tízévesen tudtam, hogy mi a flyer, a DM és hogyan kell egy jó ajánlatot prezentálni. Mondhatjuk, hogy nem volt annyira véltelen, hogy hová íratkoztam be az egyetemre. Mégis, pont az ő példájából jöttem rá, hogy én nem ezt szeretném csinálni. Gyakran kellett éjszakába nyúlóan dolgoznia, esténként részt vennie egy rendezvényen az ország másik felében. Igaz, cserébe jó fizetés és céges autó járt, mégis, azt láttam rajta, hogy a sikerek ellenére ez nem egy olyan pálya, amit nyugdíjas koráig szeretne futni.

mayer andrás vállalkozó idővonal

A jó példa

A legjobb barátom családja másképp néz ki. Náluk a vállalkozás otthonról hozott dolog. A családi cégük alapjait az ő születésekor rakták le. Ő is azt látta a szüleitől, hogy keményen kell dolgozni a sikerért, viszont a bevétel teljes része az övék. Nekem, gyerekként ez azt jelentette, hogy vállalkozó az, aki saját magának dolgozik és nem másnak. Azt pedig már akkor is értettem, hogy egy jól menő vállalkozás sokkal magasabb jövedelemmel kecsegtet, mint egy alkalmazotti munka. Igaz – és ezt akkor még annyira nem értettem -, a vállalkozó teljes mértékben helyt kell álljon a rizikós helyzetekben is. Minden esetre ezt a létformát közelebb éreztem magamhoz. Bár, még az érettségin sem tudtam volna kimondani, hogy egyszer majd vállalkozó szeretnék lenni.

A nagy kérdés

Már egyetem alatt, amikor az első saját projektemben dolgoztam, kaptam két nagyon fontos mondatot. (Hívhatjuk vállalkozásnak, bár még nagyon nem úgy nézett ki, és azt gondolom, hogy itt kaptam meg minden pofont, ami szükséges ahhoz, hogy ma már jobban tudjam csinálni). Egyrészt a már említett legjobb barátomnak meséltem, hogy büszke vagyok rá, hogy a könyvelés hibátlan, mert tegnap is három óráig kerestünk 0.01€-t. Igen, a mai napig emlékszem a gigantikus összegre. Majd megkérdezte tőlem, hogy mennyi pénzbe került nekem ez az 1 cent. Nem értettem mire gondol, majd elmagyarázta, hogy az órabéremre, ugyanis három órán keresztül teljesen fölösleges munkát végeztem. A másik fontos mondatot egy barátomtól kaptam: akinek még nem állt földbe projektje, az nem vállalkozó még. Nos, ez alapján mondhatom, hogy vállalkozó lettem.

Nos, ez az én történetem, de a Tiédet is regényessé teheti egy szövegíró. Oszd meg bátran akár az ügyfeleiddel is, amiben egy marketinges segíthet. Végül, az új távlatok valóra váltásához pályázatok segíthetnek hozzá.