AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
hírlevél newsletter kötelesség povinnosť

Hírlevél – kiküldöd, mert kötelező?

Naponta mennyit kapsz? Én például több mint húszat, minden egyes nap. Közülük mennyit olvasok el? Csak egyet, talán kettőt. Az, hogy melyik levelek kerülnek ebbbe a “szerencsés” kalapba, sok tényezőn múlhat. Viszont, ha ennyire értelmetlen az egész folyamat, akkor miért csinálják a cégek? Talán csak a megfelelő képesség hiányzik. Mert a hírlevél a legkiválóbb marketingeszköz lehet 2023-ban – persze, csak akkor, ha megfelelően használod.  

Ha van egy Facebook-oldalad, az nem a tiéd. Bármilyen furcsán is hangzik, így igaz. Gondold csak végig, volt-e már olyan ismerősöd (akár Te magad), akinek feltörték a profilját vagy oldalát. Biztosan ismersz ilyet. Elegendő volt mindössze 5 perc, és már nem volt meg az oldalad. Hiába hitted biztonságosnak és a Tiédnek, rengeteg dolog veszett el. Családi emlékek, ügyféladatok vagy akár sok év munkája. De hogy ne csak a Facebookot kárhoztassuk, ugyanez a helyzet az Instagram vagy a TikTok (vagy bármely hasonló) fiókok esetében is. Mit tennél, ha hirtelen minden eltűnne? Vége lenne ezzel a vállalkozásodnak? Vagy “csak” óriási tűzoltó munka kezdődne, hogy menteni tudd mindazt, ami még menthető?  

Minden attól függ, hogy hol vannak az ügyfeleid. Ebben az esetben nem fizikálisan és nem ők maguk, sokkal inkább a kontaktadatait. Az, hogy milyen előzményeitek vannak, milyen megállapodásokat kötöttetek. Vagyis a közös múltatok. Ha ezeket a különböző közösségi oldalakon őrzöd csak, akkor meg vagy lőve. Ugyanis a fejed fölött mindig ott lebeg a kard, hogy meddig a Tiéd még. Ha visszaemlékszel, létezett az iwiw, amit ma már nem érsz el. Létezett a MyVip és ma már nincs sehol. A most menő közösségi oldalakra is ez a sors vár, a kérdés csak az, hogy mikor. Ha használsz valamilyen CRM-szoftvert, az ebben az esetben megmentheti a cégedet. Feltéve, hogy tényleg használjátok, folyamatosan és aktívan menedzselitek benne az ügyfélkapcsolatokat. Ugyanis régi igazság, hogy a legjobb eszköz is csak annyit ér, amennyire használod. 

Egy ilyen szoftverben tárolhatsz minden olyat, amit fentebb említettem. Kvázi egy teljes ügyfél-életutat. Adódik a kérdés, hogy vajon ezek a szoftverek örökéletűek-e? Természetesen nem, viszont, ha az adataidat időről időre exportálod, akkor bármikor tudsz szoftvert váltani. Olyan pedig nem lesz, hogy egyszerre a világ összes CRM-szoftverfejlesztő cége csődöt jelentsen. Viszont az adatok tárolása csak egy dolog, amire ezek a szoftverek használhatók. Kiváló eszközei lehetnek annak, hogy a vállalkozásodban bevezesd a farmer sales fogalmát, vagy értelmes hírlevél röppenjen ki a fiókodból időről időre. Megvan a rendszered, megvannak az ügyfelek kapcsolati adatai, csak csinálnod kell. Egyszerűnek hangzik, igaz? Azért, mert az is!  

A hírlevél olyan, mint egy híradás. Vagy inkább, mint egy push-értesítés a telefonodon. Akkor van értelme, ha az ügyfél számára értéket hordoz. Képzeld magunkat a mi helyzetünkbe! Marketingügynökségként természetesen arról tudjuk tájékoztatni a partnereinket, hogy mik az újdonságok a marketing világában. Viszont szinte biztos vagyok benne, hogy közülük senkit sem érdekel, pontosan hogyan optimalizálunk reklámokat a Google Adsben. Egyszerűen ez számukra túl részletes és épp ezért érdektelen. Annyit akarnak tudni, hogy megtettük és innentől hatékonyabb a reklámjuk. Sokkal érdekesebb például, ha arról beszélünk, milyen profilú cégek tudnak eredményesen hirdetni a Pinteresten. Ugyanis akár az ő vállalkozása is lehet ennek a kedvezményezettje. Az első fontos pont tehát minden esetben az, hogy az ügyfél számára érdekes és értékes anyagot állíts össze! 

Gyakran érzem úgy, hogy a cégektől érkező hírlevél mögött csak az a motiváció, hogy küldjenek valamit. Tudják, hogy lehetne ennek haszna, látják a versenytársaiktól, vagy egyszerűen csak megszokták, hogy küldenek. Ennek így viszont semmi értelme. Ugyanúgy, ahogy nem akarhatsz minden egyes levélben eladni sem. Ezzel csak olyan leszel, mint a kölcsönkérős unokatestvér, aki mindig megadja elsejére. Ugyanígy frusztrálhat egy ügyfelet, ha csak egy évben egyszer vagy neki fontos. Sőt, legyünk őszintén 365 nap alatt bőven el is felejti, hogy a világon vagy. Nem azt mondom, hogy minden nap hallania kell Rólad. De nem is lehetsz hónapokig láthatatlan, ha utána a pénzét szeretnéd. 

Ha az ügyfél szempontjából értéktelen a hírlevél, amit küldesz, az pont olyan, mintha felhívnád őt, és nem mondanál semmit. Csak feltartottad és az ő értékes idejét raboltad! Gondolj erre így, hiszen ő is erre fog gondolni. Hasonló e-maileket kaphatsz számtalan cégtől mindenféle koncepció nélkül. Kevés az olyan anyag, ami Rólad szól, a Te problémádat oldaná meg és valóban megakad rajta a szemed. Legtöbbször azokat olvassuk csak el, amiket mi akartunk. Így érkezhetnek a világ hírei, szakmai hírek, egy véleményvezér gondolatai. Ami összeköti őket, hogy mindegyikhez azt a képzetet társítja az ügyfél, hogy ő több lesz általa. Ezt a hatást kell elérnie a Te hírlevelednek is! A második pont tehát a tervezés: tudd, hogy miről akarsz írni és mindezt világítsd meg az ügyfeled szemszögéből! 

A harmadik pont pedig a tesztelés. Nem kell nagy dolgokra gondolnod, egyszerűen csak olvasd el a kész anyagot. Semmiképp ne tedd ezt a saját válladat veregetve, inkább kritikusan, ahogyan a legkritikusabb ügyfeled tenné. Ő mindenképp jó igazodási pont, hiszen, ha az ő számára értékes anyagot tudsz összeállítani, akkor valószínűleg a többieknek is hasznos lesz majd. Milyen a szöveg? Érdekes? Izgalmas? Megtudtál belőle valami újdonságot? Ez támogatja valahogyan a Te üzletedet? Milyen érzéseid voltak, miközben olvastad? Éreztél olyat, hogy valaki csak el akarja Neked adni a saját cuccát? A kérdések sora szinte a végtelenségig folytatható. A lényeg, hogy a számodra releváns kérdéseket tedd fel. Ha pedig valamelyik kérdésre negatív választ kell adnod, akkor kezdd elölről! Nem magadnak írod, vagyis nem az az érdekes, hogy Neked tetszik-e. Erősebben fogalmazva: ha az ügyfél az önálló estedre akarna jegyet, akkor venne. Róla kell szólnia és az ő problémáit kell valamilyen formában megoldania a hírlevélnek.  

Bár azt ígértem, egyszerű lesz, láthatod, hogy néhány szabályt be kell tartanod, ahhoz, hogy a hírlevél valóban célba is érjen. Ha viszont megfordítod: nem kerül másba “csak” az idődbe. Egyszerre generálhat nagyobb elköteleződést az irányodban, vagy új értékesítést is a meglévő ügyfeleidnél. Kvalifikált ügyfélkörhöz juthatsz el így, akiknél a márkádnak is van már ismertsége. Vesd ezt össze azzal, hogy a leghatékonyabb mód, ahogy hideg célközönséget céloz, milyen hatásfokkal dolgozik. Valószínűleg itt egy kvalifikált ügyfél megszerzése többe kerül egy órányi munkabérednél. Főleg, ha beleszámolsz minden olyan költséget, ami felmerül addig, hogy valóban az ügyfeleddé váljon. A végén valószínűleg az az egy munkaóra, amíg elkészülsz, bőven megéri! 

Ha pedig ennyi nem volt elég a hírlevél hatékony felhasználásáról, nézz vissza jövő héten, amikor megosztjuk Veled azt is, hogyan lesz hatékony a végeredmény.  

hírlevél newsletter kötelesség povinnosť