AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
rolex reklám hirdetés kommunikáció

Megéri-e hirdetnie a Rolexnek?

A kedvenc marketinges dilemmám a hirdetéshez kapcsolódik. Sokszor hallom, hogy egy óriási márka, mint a Rolex, a Mercedes vagy a Hugo Boss nincsen rászorulva a hirdetésre. Az ellenvélemény szerint egy bizonyos nagyság felett, már úgyis mindenki ismer. Mások szerint hirdetni egy soha véget nem érő történet.

A kulcs: kommunikálj!

A hirdetések célja általában az eladás, azonban ez nem mindig van így. Mi kkv-k nem vagyunk világszerte elismert brandek. Az én márkámat, vagy a Tiédet nem ismerik világszerte, így nekünk ez a fő fókusz. Megfelelő méret és hírnév mellett (itt már elé ha “csak” regionálisan vagy híres) viszont nem feltétlen eladnod kell. De még ez sem feltétlenül igaz, hiszen az élelmiszerláncok nagyok, mégis eladnak! Akkor hogy is érthetem ezt meg?
rolex reklám hirdetés kommunikáció

Kinek szól?

A Lidl mindenkinek el akar adni. Épp ezért a plakátjaira olyan termékeket tesz, amik szinte minden háztartásban szükségesek. Sok ügyfelet akarnak, egy-egy tranzakció értéke nem olyan magas, ahogyan az árrés sem. Hirdetnek szinte mindenhol: tv-ben, rádióban, Youtube-on, újságban, applikációban és még ki tudja hány helyen.
Ezzel szemben a Rolex sokkal kevesebb, de prémium helyen van jelen. Formula 1-es futamokon vagy prémium teniszversenyeken. Gondolhatod, hogy ezeket a tv-ben is láthatod, és igazad is van. Azonban a hirdetéseknek “csak” a másodpiaca a tv. A helyszínen résztvevők ugyanis komoly pénzt fizetnek azért, hogy lássák Max Verstappent vagy Rafael Nadalt. Ez pedig kvalifikálja őket akár egy drágább óra megvásárlására is. Kisebb célközönség, nagyobb ár és nagyobb profit. A Rolex viszont közel sem akar mindenkié lenni.

Akkor mit csináljak?

Először is készíts egy buyer personát, hogy kiderüljön, hol vannak a Te ügyfeleid, és kommunikálj velük ott. Majd pedig döntsd el melyik szegmenst szeretnéd kiszolgálni. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál! Az, hogy melyik utat választod a termékedtől vagy szolgáltatatásodtól függ. Akár mindkét szegmens lehet a Tiéd eltérő termékkel vagy termékvonallal. A fontos viszont, hogy egy kommunikáció csak egy célcsoportnál lehet sikeres. Egyszerre Lidl és Rolex nem lehetsz.