AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
garfield hétfő pondelok hatékonyság efektivita

Hétfő – meg lehet szeretni?

Ha azt mondom, Garfield, mindenkinek két dolog jut eszébe: a lasagne és a hétfő. Azt is tudjuk, hogy a macska a lasagnet szereti, a hétfőt viszont ki nem állhatja. Egyébként világhírű, pedig nem is létezik. A hétfők viszont nagyon is léteznek, és mindenkinek túl kell őket élnie. De hogyan lehetnél hatékony még hétfőn is? 

Alapvetően mindenki olyan, mint Garfield, nem szeretjük a hétfőt. De a hiba a fejünkben van. Minden nap ugyanolyan. Dolgoznod kell, nincs semmilyen különbség. Csak abban, hogyan keretezünk. Találkoztam egy ügyfelünkkel, és elmondta, hogy a webshopjában a hétfő a legeredményesebb nap., tehát ő nagyon is szereti és nem olyan mint Garfield vagy a többiek. Nem értettem, miért, de elmagyarázta. Ha az emberek munkában vannak, de nincs kedvük dolgozni, akkor vásárlonak. Itt találkozik a kereslet és a kínálat. 

Ismerek sok céget, akiknél a hétfő a megbeszélések napja. Ott ülnek a kollégák, pedig senki nem akar ott lenni, és nem motiváltak, hogy bármit is csináljanak. Nálunk semmilyen meeting nincs hétfő délelőtt. Belső a kollégákkal sem, és külső az ügyfelekkel sem. Mivel, ha nem tudunk odafigyelni, akkor minek? A meeting így csak fölösleges lehet, ahol semmi sem történik. 

A barátaimmal a digitalizáció témájáról beszélgettünk. Egy barátom azt mondta, hogy a kulcsszó nem az informatizáció vagy digitalizáció, hanem a hatékonyság. Ha a kollégák munkáját szabályok mentén a digitális térbe tudjuk transzformálni, a cégünk hatékonyabban működhet. Számomra ez azt jelenti, hogy a hétfő is lehet hatékony, ha olyan feladatokkal töltjük meg, amihez nem kell kreativitás. Például időzíthetünk posztokat, írhatunk számlákat, stb. Ezeket a feladatokat úgyis el kell végeznünk, de miért terhelnénk vele egy “effektív órát”?  

Garfield világában a lasagne és a munka független egymástól. Megengedheti magának, hogy csak 6 napig legyen hatékony. Persze tudjuk, hogy Garfield mindig lusta. Neked viszont az elvesztett hétfők mínusz 52 napot vagy 416 órát jelentenek évente. Ezek maradhatnak elvesztegetettek, vagy épp ellenkezőleg. Megszeretheted a hétfőket, mert ők a tartalékod, feltöltve pénzzel. 

garfield hétfő pondelok hatékonyság efektivita