AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
coca cola hasthag marketing kampány

Hashtag és vállalkozás – #KellEzNekem?

A közösségi média világában a hashtagek útjelzőként szolgálnak. Amikor elkezdődött a használatuk, talán még senki sem gondolta, hogy a hashtag a marketingre is nagy hatással lesz. Mára elérték azt a szintet, hogy a kampányok egyik sarokköveként tekintenek rájuk. Használják az óriásmárkák, de mit kezdjen velük egy kisvállalkozás?

Sporteseményekhez, termékekhez és márkákhoz is tartozik hashtag. Ahogy már olyan applikáció és weboldal is van, ami segít megtalálnunk a legjobbakat. A fő célja ezeknek, hogy egy-egy témakör tartalmait tudjuk áttekinteni egyben. Ha ez éppen a márkanevünk, az segít tájékozódni az ügyfeleinknek, érdeklődőknek. Ugyanakkor, ha rákeresel a saját márkádra, esélyesebb, hogy nagyon kevés tartalmat fogsz csak kapni. Így van ez a mi márkánkkal is, és nem is találsz sehol olyan hirdetést, amiben ezt használnánk. Hogy miért?

Lehet másik ambusiness hashtaggel kampányoló cég is, nekik pedig nem szeretnénk érdeklődőket hozni, még akkor sem, ha vélhetően nem Szlovákiában és Magyarországon dolgoznak. Lehet, hogy értelmetlen, mert hozzánk kötődne a hashtag, de senki sem használná. Nem hiszem, hogy készítünk egy kampányt és bármelyik megbízónk a mi nevünket szeretné a középpontba állítani. Lehet, hogy egyszerűen nem vagyunk hozzá elég nagyok. Használjuk ugyan a hashtaget, de értelmezhetetlenül kevés említést sikerül csak generálnunk. Akkor mi a teendő?

coca cola hasthag marketing kampány
A Coca Cola kampánya, ami a közösen elfogyasztott kóla élményét hirdeti

Kicsik és nagyok

Idén júniusban összegyűjtötték az angol nyelvterület legsikeresebb, vírusként terjedő hashtag-kampányait. Az oldal angol nyelvű, de a képek és a hashtagek miatt érdekes lehet angolul nem beszélők számára is. A kampányokban közös, hogy olyan márkákhoz kötődik, amelyek maguktól is sok embert vonzanak, akár marketingköltés nélkül is!

Ezek a márkák sok esetben vágyott termékeket, vágyott állapotokat jelenítenek meg, amit sokan szívesen osztanak meg, szívesen azonosítják velük magukat. Ilyen a mi márkánk is? Biztosan van olyan szegmens, ahol igen, viszont egyelőre ez még nem mérhető városok lakosságához. Gondolhatjuk most, hogy igaz, de mégis látunk csomó kampányt, ami hasonló üzeneteket hangsúlyoz, akkor ez hiba?

Véleményünk szerint nem feltétlenül erről az oldalról kell kezdenünk. Sok cég esik abba a hibába, hogy nagyobbnak érzik magukat, mint amekkorák. Ebben az esetben hihetik, hogy a nevük elegendő egy sikeres kampányhoz. Ugyanakkor sok esetben ez nem feltétlenül van így. Ha ezen gondolkozunk, a kampány tervezési fázisában készíttessünk egy márkanév-ismertségi kutatást. Ha ez nem fér bele a költségvetésbe, akkor máris megvan a válasz az egész kampányt illetően. Akkor ne kezdj bele egy ilyen kampányba?

De, lehet olyan eset, hogy ez jó ötlet. Ha az ügyfeleink interaktívak, szívesen kommentálnak az oldalainkon, szívesen fotózkodnak a termékeinkkel, akkor jó ötlet lehet. Szintén jó ötlet lehet, ha a célpiacunk kellően fiatal ehhez. Azonban ha nem adunk cserébe valamit (pl. egy nyereményjátékot) azért, hogy a világháló népe reklámozzon, akkor az utunk meglehetősen göröngyös lesz.