AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
offline marketing marketingmix

Halott-e az offline marketing?

Bármerre fordul az egyszerű vállalkozó, folyamatosan az online marketing eszköztára ömlik rá. Hirdess a Facebookon, optimalizáld a weboldaladat, vagy akár legyen saját webshopod 5 perc alatt. Természetesen, ezek pozitív dolgok, hiszen ahogyan a gazdaság egyre nagyobb része digitalizálódik, úgy férnek hozzá ehhez egyre jobban a kis- és középvállalkozók is. Ezzel szemben az offline marketing sokkal kevesebb teret kap és egyesek talán nem is gondolkoznak benne. Egy múltbéli eszköz utolsó pillanatainak lehetünk szemtanúi, vagy ugyanúgy megvan a helye és felhasználási módja az offline eszközöknek is?  

Az online marketing robbanása mindössze egy-két évtizedre tekint vissza. Emlékezz vissza a ‘90-es évek végére és a 2000-es évek elejére, amikor lélegzetvisszafojtva vártad, hogy végre betöltődjön egy-egy oldal a betárcsázós internet mellett. Ebben az időben még szinte minden kampány az offline marketing eszköztárával dolgozott. Az interneten ugyan megjelentek már bannerek, piaci hatásuk azonban még nem volt jelentős. Megszoktuk, hogy a tévében és óriásplakátokon hirdették a cd-ket és kazettákat, amire mindenki vágyott. A mostba megérkezve ezek szinte értelmezhetetlen múltbéli dolgok. A zene a streaming-platformokra költözött, és sokkal egyenlőbb lett a pálya, mert akár a szobájából sztár lehet valaki pillanatok alatt. Viszont megváltozott a marketing is, de múzeumba kell-e tegyük az offline eszközöket? 

Az attól függ

A legdemokratikusabb és talán legmarketingesebb válasz. Könnyedén lehet, hogy az online nem való Neked, de ennek semmiképp sem a divat az oka. Sokkal inkább az, hogy minden vállalkozás helyzete és piaca egyedi, aminek megfelelően tudja kialakítani a megfelelő marketingstratégiát, amihez pedig társítja az eszközöket. Ha egy igen-nem válaszra szeretnénk redukálni: akkor az offline marketing köszöni szépen, jól van. Él, létezik és a mai nap is használatos. Gondolj csak arra, hogy amikor legutóbb autóba ültél, hány óriásplakátot vagy fényreklámot láttál, hány rádiós vagy tévés hirdetés jött szembe Veled, vagy éppen hány reklám tarkítja a kedvenc magazinodat. Egyszerűen csak ezeknek az eszközöknek a kizárólagossága szűnt meg, pont úgy, mint amikor a lovasszekér mellett elérhetővé vált a gőzmozdonnyal való utazás is.  

offline marketing marketingmix

Nekem való?

Az első kérdés természetesen az, hogy hol van az ügyfeled. Milyen profilt határozol meg ideálisnak, és ez a buyer persona hol érhető el a leghatékonyabban. Amennyiben a célcsoportodban nem jelentős az internethasználat, felejtsd el az onlinet! Ha épp egy nagyvárosban olvasol, és mosolyra húzódik a szád, felejtsd el gyorsan! Kistelepüléseken vagy hátrányos helyzetű régiókban ez valós probléma 2023-ban is. Ugyanígy szinte értelmetlen online reklámozni olyan terméket vagy szolgáltatást, ami az idősek fogyasztásaira fókuszál. De hogy ne hidd, hogy az online a jó, menő és modern az offline pedig az elmaradott, hátrányos helyzetű és régi van még két példám. Ha Te egy speciális ipari berendezést értékesítesz vállalkozásoknak akkor is értelmetlen például egy Facebook-oldal, egy blog vagy influenceri együttműködés. Ugyanígy a mezőgazdaságban, ahol senki sem vásárol olyan búzát, ami csak az Instagramon néz ki jól. 

Offline marketing és óriáscégek

Biztosan eszedbe jutott már, hogy a Coca Cola, az Apple vagy hasonló óriáscégek használnak olyan eszközöket, amik távolról sem nevezhetők az online részeinek. A megfigyelésed helyes. A reklámjaik azonban a legtöbbször a márkaépítést szolgálják, nem pedig az értékesítésre fókuszálnak. Látod a termékelőnyöket, azt, hogy milyen csodálatos életed lenne az ő termékeiket használva/fogyasztva. De nem látsz mellette árcéduált, vagy címet, ahol megvehetnéd. Az ő költségvetésük ugyanis ezt megengedi. Viszont, ha megnézed az egyik vezető szlovák kereskedelmi tv, a Markíza hirdetési árait a legalacsonyabb összeg, amivel találkozol 3000€, ezért akár már 3 percben be is mutathatod a vállalkozásodat. Egy érintés pedig szinte semmi. Akkor megérné egy kis- vagy közepes vállalkozásnak? Aligha. 

Csináld másképp

Ahogy korábban is mondtam, sok szektorban és helyzetben fontos, sőt, elengedhetetlen az offline marketing. De ahogyan az online-ban, úgy itt is fontos, hogy másképp, jobban, kreatívabban és főleg emlékezetesebben csináld, mint a versenytársaid. Itt nincs lehetőséged az ügyfél minden mozdulatát figyelemmel kísérni, nem kapsz róla vissza pontos analitikát. Arra kell hagyatkoznod, amit az ügyfeleidet megismerve (kvázi fókuszcsoportos interjúkat készítve) megtudsz. Nyilván, senki sem vallatja ki az ügyfeleit, de apró beszélgetésekből sok kis mozaik összeszedhető, ami a végén hatékony marketingkampánnyá áll össze. Az online felületeken megszoktuk a reklámzajt, amivel ugyanígy meg kell küzdened offline-ban is. Sőt, van egy olyan közösségi tudásunk, hogy egy szórólappal úgyis csak eladni akarnak nekünk. Ezt a tudást pedig már a nagyszüleink is ismerték. Vagyis, sokkal kisebb eséllyel hat üdítő újdonságként az, amit reklámozol, mint egy online felületen. 

reklám szórólap hirdetés offline marketing

A kreativitás a legfontosabb

Egy ismerősöm receptet tett a szórólapjai hátoldalára. Enni mindenki szeret, a finom süti ígérete miatt pedig nem a kukában végzi majd a szórólap. A számítása bevált, ugyanis sok otthonba sikerült bejutnia. Többen közülük kapcsolatba is léptek vele. Innentől pedig az ő értékesítői készségein múlt, hogy mi lett a végkimenetel. A lényeg azonban a kreativitás és az árral szemben úszás. A tizenkettedik ugyanolyan szórólap ugyanis garantáltan a kukában végzi. Szerencsédre azonban ez a piac is ritkul: az áruházláncok ugyanis már digitális szórólapokban és hűségprogramokban látják a Szent Grált, vagyis kevesebb tőkeerős versenytársad lesz a figyelemért. 

Nem csak szórólap van

Eladáshelyi reklám, kirakat, autófóliázás, szendvicsemberek, kuponfüzet, postai levél, személyes felkeresés. A lista hosszan folytatható. Nem minden eszköz lesz számodra hasznos és megfelelő, de vannak köztük olyanok, amik biztosan megérnek egy próbát. Sok vállalkozás esetében probléma – mondjuk egy kiállításon -, hogy miről maradnak emlékezetesek. A legutóbbi konferencián, ahol részt vettünk kaptunk jópár offline marketing eszköztárba sorolható eszközt, de nagyon kevés talált el minket. Azóta van villanykörtés stresszlabdánk (valahol, nem emlékszem, hová tettem), ragadós névjegyünk (a zakóm belsejébe ragadva addig míg mérgelődve kidobom), teljesen unalmas önfényező szórólapunk (amiket már rég kidobtam) és egy magazinunk (amiről messziről ordít, hogy pénzért rólam is leírnák, hogy az amerikai elnök vagyok). Mi a következtetés: attól, hogy nem kapsz rá gyalázkodó kommentet, az unalmas az még unalmas, a kreatívnak álcázott szemét pedig csak szemét. 

billboard óriásplakát reklám offline marketing hirdetés

A networking

Végezetül a talán leghatékonyabb offline marketing, amit biztosan használsz: a networking vagyis a kapcsolatépítés. Különböző üzleti csoportokban, vállalkozói közösségekben van ilyenkor lehetőséged bemutatkozni, mesélni magadról. Valószínűleg ez a leghatékonyabb eszköz, amit használhatsz, hiszen könnyedén találkozhatsz a célpiacoddal. Emellett senki nem veszi rossz néven, ha magadról és a vállalkozásodról beszélsz. Emellett olyan emberekkel találkozhatsz, akik hasonló élethelyzetben vannak és hasonló problémákkal szembesülnek, mint Te. Persze, ha agresszívan értékesíteni akarsz, akkor nem fogadnak be, de ha “csak” aktív résztvevője vagy az eseményeknek, könnyen lehetsz az a szakértő, akihez az adott szakterületen minden csoporttag fordulni fog.