AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
hal filozófia seattle fish

A hal filozófiája – Seattle-ből Hozzád

A halak repülnek. A rákok beszélnek. Mindenki boldog. Óriáscégek indulnak el innen, más óriások pedig felfoghatatlan pénzt fizetnek ezért a tudásért. Az innováció halárusoktól indult ki. Mi lehet az a tudás, amit ők megkaptak, és Neked is hasznos lehet? Ahelyett, hogy repülőjegyet vásárolnál inkább olvass tovább. Jöhet a hal?

Vigyázz, kész, hal!

Hogyan lehetséges az, hogy egyszerű hétköznapi halárusok tudták megtalálni ezt az újdonságot? Miért nem a millárdos tanácsadócégektől jött a tudás? Mi lehet Seattle-ben, ami máshol nincs? Számos világcég indult innen, mondjuk a Boeing vagy az Amazon. És mégis, mi van itt, ami különleges? Semmi. A szó szoros értelmében semmi. A halárusítás pedig szintén nem álmaink munkája. A halak csúszósak, büdösek, nedvesek. Korán kell kelni a halárusoknak. Ki vannak téve a halászoknak, az időjárásnak, a vevőknek és a szerencsének. Minden reggel ugyanazok a bosszúságok a halszagú piacon, amiknek csak egy hosszú napon lesz vége. Akkor mégis miért? A válasz a videó után vár! És olyan egyszerű, mintha a szádba repülne a sült hal!

https://www.youtube.com/watch?v=qHbc9JNhx3E

Nem a mit, hanem a hogyan a kérdés

Ha megnézzük hogyan dolgoznak, mindenre választ kapunk. A halárusok komplett show-kat adnak elő. Itt a halak repülnek, pantomimeznek, egyszerre szereplők és kellékek. Az előadás során a vevőknek elakad a szava, valódi szórakozásban van részük, noha az elsődleges cél nem ez volt. A monoton, unalmas munkát saját maguk számára próbálták feldobni, saját hangulatukat próbálták csak javítani. Ami pedig ezután jött az már csak a siker sokszorozó hatása. A kulcs ugyanis az, hogyan végezzük a munkánkat. Nem feltétlenül a munkakörülményeket kell megváltoztatni (hiszen a példánkban is ez szinte lehetetlen), elég ha a dolgozók attitűdjével foglalkozunk.

Hallal a sikerért

A halárusok rájöttek, hogy ha ők ezekkel a körülményekkel dacolva is boldogok tudnak lenni, akkor miért ne lehetnének erre képesek nagyvárosi topmenedzserek is. Tegyük hozzá, ugyanígy boldogok lehetnek egy kisvállalkozás munkatársai is, és egy ma vállalkozáson ötletelő fiatal is. Ahogy fent is írtuk, a kulcs az attitűd. Ha a munkafolyamatok kialakítása során igyekszünk magunkat jól érezni, ez pedig nem gátolja a munkavégzést, akkor miért ne tennénk így? Végezzük a munkát jókedvűen, és máris gyorsabban telik a nap. A csoda pedig az egész módszerben, hogy növekszik a termelékenység. Gondoltad volna? Ha haldobálós tréningre vágysz, nagyjából 1000€-t kell erre a célra áldoznod, ha pedig megfogadod a tanácsainkat, akár holnaptól eredményesebb lehet a céged – ingyen.

hal filozófia seattle fish