AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
zwack unicum am business hagyomány

Hagyomány és innováció – Zwack Unicum

A Zwack Unicum valóban különleges, még a magyar márkák között is. Főleg annak tükrében, hogy már a hatodik generáció vezeti a céget, miközben sajnos, nem vagyunk elkényeztetve többgenerációs cégekkel. A likőrgyár története tartalmaz mindent, ami az elmúlt közel kétszázötven év Magyarországát jelenti, mégsincs az az érzése vele kapcsolatban senkinek, hogy öreges lenne. Ugyanúgy minőséget jelent nagyszülőnek és unokájának, ha leülnek poharazgatni. Mi az Unicum-titok?

Das ist ein Unicum

A történet közismert. A közel negyvenféle gyógynövénnyel készült gyomorkeserű még a 18. században II.József tetszését is elnyerte. A császár unikumnak nevezte a párlatot, a név pedig rajta is maradt. Ilyen ajánlás után a kezdte már nem is tűnik annyira nehéznek. Ezt követően az évtizedes tudatos építkezést a rendszerváltás és a szocialista rendszer “hatalomátvétele” tette tönkre. Következett a tulajdonosok emigrációja az Egyesült Államokba, külföldi gyártás a Zwack-családnál, titkos recept apáról fiúra, Magyarországon pedig gyengécske reprodukció. Majd elkezdődött egy igazi forradalom. A családi hagyomány – hiába az évszázados építkezés – elveszni látszott. Az Unicum név pedig teljesen más irányt vett, mint a tulajdonosok szerették volna. Segítő kezet az osztrák Underberg nyújtott, a vasfüggönyön innen pedig „kreatív” másolatokkal bódították az embereket.

zwack unicum am business hagyomány

Hagyomány apáról fiúra

A történet elejét mindenki ismeri. Amikor Zwack Péter 1988-ban visszatért Magyarországra, akkor viszont nem is nulláról kellett elkezdenie. A Budapesti Likőripari Vállalat maradványai és a Zwack Unicum titkos receptje viszont jó alapot jelentett az építkezéshez. Csakhogy a kommunista Magyarország elszoktatta a fogyasztókat az eredeti Unicumtól, ugyanis ez a recept nem volt elérhető. Egy olyan piacra csöppent, ahol a minőségi elvárások különböztek az ő termékétől. Ezt súlyosbítandó az Unicum teljesen mást jelentett neki és a vásárlóknak! A hagyományok ugyanis létrehoztak két párhuzamos Uni-verzumot.

Lépésről lépésre

Az igazi feladat itt következett. Úgy kellett megmutatniuk a márka valódi, évszázados értékeit, hogy a hagyomány nem volt ott a vásárlók tudatában. Őriztek egy képet, ami a család sajátja volt csak. Első lépésben “meg kellett tanítani” a közönséget a valódi Unicum ízére. Komoly marketingmunkával pótolták az elveszett évtizedeket, így mára mindenkinek ugyanazt jelenti a márkanév. Ugyanakkor az Unicum nem a fiatalok trendi itala, a fogyasztásához meg kell érni. A márka viszont nem akart nosztalgikus, pusztán a hagyomány miatt vásárolt, elérhetetlen termékké válni. A hatodik generáció (Zwack Sándor) vezetésével már a fiatalok felé is nyitottak. Ezek a termékek lettek az Unicum Next és az Unicum Szilva.

zwack unicum hagyomány innováció

Kinyílt a világ

A 21. századba érkezvén – akárcsak száz évvel korábban – a márka ismét népszerű és sikeres. A hagyományok mellett hangsúlyos szerepet kap az innováció is, amit a széles termékpaletta is bizonyít. A Zwack ernyője alatt készül a fiatalok közt is népszerűbb Fütyülős és St. Hubertus, de a prémium szegmens felé is nyitnak a Zwack Maximilian és a Zwack Sándor Nemes Pálinka termékcsaládokkal. A történetnek közel sincs vége. A feldolgozás pedig nem lehet teljes. Talán sohasem. Ami viszont biztos: a Zwack életében – hullámhegyeken és völgyeken át – egy dolog segített már az alapítástól: az innováció. Amire viszont minden pillanatban tudtak alapozni, az a hagyomány.

Ahogy az Unicum példáján is látod, a márkaépítés nagyon fontos. Keress hozzá egy marketingest! Ha pedig a márkád személyisége már kész, csak el kellene mondani, egy szövegíróra van szükségedd!