AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
hagyd nem a te dolgod, nerieš to nie je tvoje

Hagyd, nem a Te dolgod – a vállalkozó szempontja

Hallottál már valaha valami hasonlót igaz? Lehetne akár a frusztrált (vagy frusztráló) munkatársak jelszava is. Ha valami nem az enyém, akkor hagyhatom is úgy, nem érdekes. Nincs szükségünk semmilyen fejlesztésre sem, hiszen azzal sem magunknak, hanem valaki másnak dolgoznánk csak. A vállalkozó az ellenség, akinek mindent oda kell adnunk, de nem kapunk semmit cserébe. A vezető pedig az ő megbízottja, akinek szolidárisnak kellene lennie velünk, de csak a tulajdonost szolgálja ki. Ezért mi pedig nem csinálunk többet, mint kötelező lenne, hiszen jogaink vannak. Így néz ki egy nem működő kollektíva és egy nem működő cég. Ha nem akarsz valami hasonlót tolerálni, akkor nem Benned van a probléma. De legfőképp: hagyd, nem a Te dolgod, és ez igaz a problémára is! 

Vannak az örök elégedetlenek, akiknek egyszerűen nem tudsz a kedvére tenni. Ha kapnak 10% béremelést, akkor 11 lett volna az ideális és fukar a cég. Ha előlépteted őket, már korábban kellett volna. Egész egyszerűen képtelenek a dolgok pozitív oldalát látni, de ennek ellenére lehetnek nagyon hasznos tagjai egy-egy csapatnak. A gond akkor kezdődik, ha ez az attitűd átragad a többségre, mert akkor a vállalkozás elkezd a Kesergők Klubjaként működni. Végül a negatív spirál eltemeti az egész közösséget. Gondolj csak a sportcsapatok formahanyatlására. Sokszor azért nem sikerül kikeveredniük belőle, mert nem hiszik el, hogy lehetséges. Nem akarom spirituális síkra terelni ezt a bejegyzést, de a hitrendszereink komoly hatással vannak a teljesítményünkre (is)! 

A Titanic és a zenészek esete

A régi viccben a süllyedő Titanicon az egyik zenész pánikol, míg a másik visszaszól neki, hogy nincs miért izgulnia, hiszen nem az övé a hajó. Nos, valami hasonlóval lehet találkozni sok cég életében is. Ez a hozzáállás leggyakrabban az információ hiányából és a célok összehangolatlanságából adódik. Szintén régi anekdota, hogy a NASA-nál még a takarítók is azt válaszolják, ha megkérdezik, hogy mi a munkájuk, hogy együtt megyünk az űrbe. Ha ilyen szinten tudsz azonosulni a vállalat céljaival, az remek, ezt hívjuk identifikációnak. Úgy határozom meg magamat, mint az X cég Y munkatársa. Ha nem a saját vállalkozásodat építed, érdemes feltenned magadnak ezt a kérdést. Ha ugyanis csak nagyon sokadik helyen van a munkád (tehát nem hivatásod van, hanem munkád), akkor talán nem a legjobb helyen vagy.  

hagyd nem a te dolgod, nerieš to nie je tvoje

Hol vagyok ebben a történetben én?

Sok cég hirdeti, hogy minden munkatárs lecserélhető. “Ha ma felmondasz, találok a helyedre valakit, aki boldogan megcsinálja”. Így pedig nehéz építkezni. A nagy szervezeti célok mellett az én egyéni céljaim eltűnnek, sőt, talán az a szervezet célja, hogy engem is feloldjon a nagy egészben. Ha ilyenkor a mellettem ülő, agyonfrusztrált kollégám, aki egész nap csak a munkaidő végét várja, megszólal, hogy hagyd, nem a Te dolgod, könnyebben engedem el. Ha pedig ma elengedem, mert nem fontos és ráér holnap is, akkor miért ne tehetném meg holnap ugyanezt? Ha pedig kellően nagy a szervezet, akár évekig nem tűnik fel egy-két potyautas jelenléte. Pontosan ez az, amit egy vállalkozó nem engedhet(ne) meg magának. Bár, lehet, hogy ez a példa is a vezetőktől másolódik. 

Mi a helyzet a vállalkozókkal?

A vállalkozók egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy mindig többet akarnak. Mondhatjuk, hogy ambiciózusak vagy nyughatatlanok. Ez viszont inkább egy szemléletmód, ahogyan többet tudnak elérni és felépíthetik a saját birodalmukat. Más emberek más utakat járnak. Panaszkodnak, szenvednek és később – fájdalmas és erős ítélet, de igaz – nem érnek el semmit. Egyszerű az ok is: az eredmény a munkát csak a szótárban előzi meg, sehol máshol. Egy hete a proaktivitás volt a témánk, ez most folytatódik, mert a szemléletmódod döntő fontosságú. Persze, biztos vagyok abban, hogyha eddig eljutottál, akkor sosem mondod, hogy hagyd, nem a Te dolgod. 

hagyd nem a te dolgod, nerieš to nie je tvoje

Felelős vagyok?

Azt gondolom, hogy ebben a kérdésben komoly szerepet kap a felelősség kérdése. Hagyd, nem a Te dolgod. Értelmezhetem úgyis, hogy ha nem folyok bele, nincsen felelősségem. Én ott sem voltam. Ha nem működik, rajtam nem kérhetitek számon. Ez pedig klasszikus kudarckerülés. Ismét elmondom, nincs ezzel semmi baj. Viszont a legtöbb vállalkozó nem így működik. Ők nem el szeretnék kerülni a vereséget, hanem azért mennek fel a pályára, hogy nyerjenek. Méghozzá nagy győzelmeket arassanak. Egyedül győzni viszont nem lehet. Ezért nagyon fontos, hogy ha saját magadban ismered fel ezeket a jeleket, akkor tudd, hogy a saját jövőbeli sikereidet veszélyezteted vele. Ha vállalkozó vagy, tudd, hogy a csapatodért is felelsz, hiszen a víziódat, a céljaidat szinkronba kell hoznod az ő céljaikkal. El kell érned, hogy mindenki a magáénak érezze a céget és így a célokat is. Itt akarják megvalósítani a karriercéljaikat, és párszáz euróért ne keressenek másik munkahelyet. Ha pedig még csak gondolkozol azon, hogy továbblépj, építkezz biztos alapokra. 

Minden szó visz valahová

Tudod, miért ezzel a frázissal kezdtem? Mert talán még nem vagy vállalkozó, csak hallod ezeket a szavakat minden nap. Talán nem értesz velük egyet, és valami mást tervezel. Sokszor az új vállalkozókat az indítja el, hogy elegük van ebből. Nem a kollégáikból, nem az emberekből, hanem a szemléletből. Sokszor olyan emberek, akiket mogorvának és maguknak valónak ismertek egy új helyen aktív, lelkes és kiváló társaság lesz. A vállalkozók vagy jövendő vállalkozók személyisége nem tolerálja a negatív, visszahúzó hozzáállást. Én is ismerek olyat, aki folyamatosan falakba ütközött, amikor többet akart volna, majd megunta és a saját lábára állt. Az ilyen hozzáállású munkatársaknak tehát hálásak is lehetünk! Vállalkozást vezetni nehéz dolog, eldönteni, hogy vállalkozó leszel még nehezebb. Ők viszont ezzel is segítenek, igaz van más út is. A Kesergők Klubjába mindig van tagfelvétel. Ott pedig már nyugodtan kiabálhatod a leghangosabban, hogy hagyd, nem a Te dolgod! 

Jók vs. Rosszak?

Akkor ők rossz emberek? Dehogy, semmi esetre sem. Csak másképp gondolkoznak, más a szemléletük. A munka nem vízió, cél vagy valami hasonló a számukra. Csak egy legális mód, ahogy pénzt kereshetnek. Nem több és nem kevesebb. Ettől még fontos tagjai lehetnek a csapatoknak, kiváló szakemberek és nagyszerű barátok. Egész egyszerűen az ő üzemanyaguk teljesen más. Másban tudnak kiteljesedni és nincsen bennük világmegváltó gondolat. A fontos, hogy a vállalkozás és a vállalkozó megfelelő környezetet tudjon a számukra is biztosítani. Érezzék magukat fontosnak és legyen lehetőségük érezni a hasznosságukat. Innentől pedig nincs már kesergés sem. Ha másképp gondolkodsz, még nem vagy furcsa. Talán csak épp nem vagy a helyeden. Ebben a helyzetben is igaz lehet, hagyd, nem a Te dolgod – maradni.