AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
háború és béke vojna a mier ukrajna ukrajina

Háború és béke

A nemnormális az új normális, mert február 24. óta Ukrajnában háború van. Meg kell szoknunk, pedig ez nem lehetséges. A történelemben a háború és a béke folyton váltakozunk, de nekünk ez valami új. Ezen a blogon mindig a üzletről beszélünk, most is, de a helyzet teljesen új. A háború itt van velünk, és reméljük hirtelen véget ér. De fel kell készülnünk, hogy semmi sem olyan lesz, mint előtte.

Magyarországon a Sberbankban volt számlánk. Szerdáig azt hittem, elvesztettük a 2021-es év teljes nyereségét, és mi szerencsések vagyunk, mert nálunk csak pénzről van szó. A háború és a béke mindig pénzt kíván, ez régi igazság. De Te én és a kollégáink fogják ezt kifizetni. Igen, a vállalkozók és a hétköznapi emberek. Mivel minden megdrágul, ez biztos. Te pedig, mint vállalkozó pedig meg kell oldd ezt a helyzetet, mert nekünk senki sem fog segíteni.

De megismétlem, szerencsések vagyunk, mert nálunk nincs háború. De a háború és a béke hatással van a Te vállalkozásodra is. Nem, nem azt akarom mondani, hogy új stratégia kell, ha bevételt akarsz. Szerintem ez nem igaz, hiszen a piac változik, de nem radikálisan. Például nekünk nem volt és most sincs partnerünk vagy kollégánk Ukrajnából. Az ügyfeleinknek viszont azt tanácsoltuk, kétszer is gondolják át a kampányaikat. Ha a háború a fő hír, az agresszív sales nem jó válasz. Pedig sok cég ezt csinálta.

Most mindenki támogatja Ukrajnát, de mi lesz ezután? Ki fog ott befektetni? Ki ad munkát az ukránoknak? Hogyan fog az ország fejlődni? Senki sem tudja. De Te, én és a kolléágink is ezzel kell éljenek. Ukrajna egy új ország lesz, de nem tudjuk, hogyan fog kinézni. Oroszország és Ukrajna is visszafelé halad az időben a szankciók miatt. Ez pedig rossz a magyar és a szlovák cégeknek is. Talán most terveztél belépni ezekre a piacokra. Ezt most el kell felejtened. De a tehetséges ukránok itt vannak, köztünk, és munkát keresnek. Tehát a válság lehetőség is.

A háború és béke egy színdarab is. A pozsonyi Nemzeti Színház éppen a háború előtt, február 23-án játszotta. Talán véletlen. A darabban van feloldás: Pierre Bezuhov békében élhet, de Andrej Bolkonszkij meghal.

háború és béke vojna a mier ukrajna ukrajina