AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
globális üzlet

Globális bizniszt építesz?

Globális világban élünk, ahol egyre több piacon jelennek meg globális szereplők. Simán kiszervezhetsz Te is tevékenységeket, nem ritka, hogy akár kis- vagy közepes vállalkozások is más országokban vesznek igénybe szolgáltatásokat. Mondhatjuk, sosem volt még ennyire egyszerű Bécsben üzletet nyitni. De szükséged van-e arra, hogy “multivá” válj?

Ha végiggondolod egy vállalkozás organikus fejlődését, nagyon sokára érkezik el a multinacionális szakasz. Sőt, nem is mindenkinek való. Vannak ugyan univerzális iparágak, mégis nagyon sokszor találkozhatsz olyan bekerülési korlátokkal, amik elveszik a kedvedet az egésztől.

Globális terjeszkedés kezdőknek

Ha a vállalkozásod már országos szinten is tényező, a legtöbben akkor érzik megfelelőnek az időt, hogy a határokon túl is terjeszkedjenek. Ugyanakkor, nem feltétlenül ez az a K.O.-kritérium, amihez igazodnod kell. Lehetséges, hogy olyan piacon dolgozol, amit nem kell országos méretig juttatni. Induljunk csak ki a Dél-Tirolban élő osztrákokból. Azok a cégek, akik itt dolgoznak, német nyelvű ügyfeleknek, tiroli kultúrával, sokkal racionálisabban fordulnak Ausztria, mint Olaszország többi része felé. Így a cégük gyorsan megfelel a multinacionális szónak, hiszen máris két országban dolgoznak.

globális üzlet

Skálázható vagy?

Gyakran elhangzik a vállalkozások fejlődésével kapcsolatban a skálázhatóság. Ez a startup világból terjed egyre jobban, ahol is a növekedési cél felülír mindent. A skálázhatóság alapja, hogy amennyiben egy terület (pl. értékesítés) azt a többi terület le tudja-e követni. Vagyis, ha holnaptól tízszer ennyi megrendelésed van, azt ki tudjátok-e szolgálni. Ennek hiányában ugyanis, hiába nőne meg a kereslet, a Te kínálatod ezt nem tudná követni.

És a tőke?

Minden valószínűség szerint, ahogy nyitsz még egy irodát/üzemet külföldön, ez beruházásokat fog igényelni. Rengeteg anyagi (pl. Számítógép, telefon, iroda) és személyi (pl. Ügyvéd a cégalapításhoz, új kollégák) ráfordításod lesz. Ezt megoldhatod egy társ beemelésével, de ezzel “idegent” engedsz a saját vállalkozásodba. Választhatsz franchise-rendszert is, ami szintén egymástól való függést és kisebb kontrollt jelent.

Akárhogy is döntesz, rengeteg paramétert kell figyelembe venned. Ha pedig minden anyagi feltétel adott, akkor is lehetnek korlátok, mint a nyelvismeret hiánya, ami zárójelbe teszi az addigi törekvéseidet. Minden esetre, az új piacok meghódításához pénzre lesz szükséged, amihez egy jól sikerült marketingkampány sokat hozzátehet, ha pedig ráerősítenél az eredményekre, bombázd a vevőket hírlevéllel!