AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
magyaros kreativitás kéz festék színes

A génjeinkben van? Kreatív magyarok

Mi, magyarok, kreatívabbak vagyunk más nemzeteknél. Megvan bennünk az a bizonyos magyaros kreativitás. Ezért van annyi Nobel-díjasunk, ami az ország területére vetítve kiugró arányokat mutat, és ezért cselezte halomra Puskás Öcsi az angolokat a legendás 6:3 alkalmával. Létezik-e a magyaros kreativitás, vagy mindez csak legenda?

Szigorúan tények alapján

Objektív eredményeket összevetve nem lehet döntést hozni. Elvégre teljesen más esélyekkel indul a Nobel-díjért egy természettudományok iránt érdeklődő kisgyerek Norvégiában, Ugandában vagy Magyarországon. Ugyanakkor, mivel mások a lehetőségek, ezek más válaszokat is kívánnak. Lehet, hogy számos párhuzamosság mutatható fel minden nemzet önértékelésében. Ha csak a Bolyai-Lobacsevszkij-féle-geometriára gondolunk: Bolyai János és Nyikolaj Ivanovics Lobacsevszkij ugyanarra az eredményre jutott. Egymástól függetlenül.  Ez alapján nem mondható ki, hogy a magyarok DNS-ében kódolva lenne, hogy kreatívabbak, mint mások. Avagy, csak az oroszokkal való párhuzam kedvéért: Liszt Ferenc és Modeszt Petrovics Muszorgszkij volt-e kreatívabb zeneszerző? Kertész Imre vagy Alekszand Iszajevics Szolzsenyicin irodalmi Nobel-díja értékesebb-e?

Kreatív vagy sem?

Természetesen nem mondhatjuk ki, hogy a magyarok nem kreatívak. Sőt! Gondoljunk csak a Prezire, a C-vitaminra vagy a Rubik-kockára. Ahogy nekünk ezek a találmányok bizonyítják nemzetünk kreatív voltát, mások ugyanígy megtalálják saját nagyságuk igazolását. Minden nemzet szereti saját magát szebbnek és jobbnak feltüntetni, így kreatívabbnak is. Főleg, ha ezzel közvetlen szomszédai fölé kerekedhet. Gondoljunk csak a kiélezett sporteseményekre, amikor két szomszédos ország csapatát vezeti harcba egy-egy sztár. Természetesen ilyenkor (is) mindenkinek saját maga felé hajlik a keze. 

De mégis?

Sokan szokták hangoztatni, hogy a “fejlett Nyugat” olyanokkal van tele, akik még egy villanykörtét sem képesek kicserélni. Talán igazuk van. Ha így is van, megtehetik, hiszen tudnak alkalmazni valakit, aki kicseréli helyettük. Sokak szerint Amerikában is csak elhízott, korlátozott értelmű emberek élnek. Mégis a legjobb egyetemek és kutatóintézetek mind az USA-ban vannak. Végeredményképp: hiába bízunk abban, hogy mi, magyarok kreatívabbak vagyunk másoknál. Ugyanis ez így nem igaz. Köztünk is vannak kreatívabbak és kevésbé újítók. Bízunk saját képességeinkben, mert ezzel eljuthatunk a megoldásra. Ha csak magyar nemzetiségünktől várjuk a megoldást, akkor viszont csalódnunk kell.

magyaros kreativitás kéz festék színes