AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
generációs szakadék vojna generácii

Generációs szakadék – félnem kell?

A fiatal fiú úgy gondolja, hogy mindent sokkal jobban tud, mint az apja. Az apának ez frusztráló élmény, mert szerinte a fia semmit sem ért. Ismersz ilyen történeteket? Biztos vagyok benne, hogy igen. A generációs szakadék lehet békés, de a vállalkozásban mégis hatalmas rizikó. A történelemben rengeteg hasonló történt apákkal és fiúkkal, de most már a lányok és anyák sincsenek biztonságban. Mit tehetsz azért, hogy a generációváltás könnyebben menjen? Szükségszerű, hogy ebből csak konfliktus lehet? Egyáltalán, a vállalkozás számára lehetőséget vagy veszélyt jelent a fiatalok megjelenése a vállalkozás életében? 

Régen a születési jog rengeteg dolgot meghatározott. Ez alapján örökölhetett valaki, kerülhetett katonai vagy egyházi pályára, de akár meghatározhatta a házasságkötést is. Ez ma már kissé másképp van, ugyanakkor a generációs szakadék minden vállalkozó életében felüti a fejét. Legalább egyszer. Lehet, hogy éppen Te, aki olvasod vagy a “lázadó fiatal” a történetben. Az is lehet, hogy éppen azon töprengsz, hogyan adhatnád át a stafétabotot. Akármelyik szerepben vagy is, semmiképp sem egyszerű a helyzeted. De erre is fel lehet készülni! Nézzük meg, milyen lehetőségek vannak, és milyen pontokon tudod magad fülön csípni. A legfontosabb viszont mindenki számára az, hogy tisztelettel és megértéssel forduljon a másik felé. Leküzdve azt, hogy csak nekem lehet igazam. 

Család és vállalkozás

A családi vállalkozások a gazdaság nagyon fontos szereplői. Sőt, sok esetben ez a legbiztosabb alap, amire épülhet egy projekt. Ugyanakkor céget vezetni sohasem egyszerű (sosem volt és sosem lesz). Még bonyolultabb feladat, ha családi vállalkozásról beszélünk. Nehezen kritizálom bármely rokonomat a munkája miatt, ha utána a vasárnapi húslevesnél is találkozunk. Ha valami rosszul alakul, akkor pedig akár a családi kapcsolatok is sérülhetnek. Természetesen mindenki szeretne szünetet tartani vagy nyugdíjba menni, ilyenkor pedig az első, ahol utódot vagy helyettest keresünk a családunk. De mi történik ezután? Szükségszerű, hogy a gyerekeim közül kerül ki az új tulajdonos vagy cégvezető? A cég lehet az ő örökségük, de ez semmiképp sem természetes dolog. 

generációs szakadék vojna generácii

Dinasztiák

Számos szakmában a gyerekek már a születésük pillanatában megkapják a “küldetést”, hogy milyen pályára szánják őket. Mindenképpen orvosok vagy ügyvédek (vagy bármi mások) lesznek, hiszen ezt várja el tőlük a család. A szüleik, a nagyszüleik és még jónéhány generáció hagyományát kell folytatniuk. Generációs szakadék is csak ezen a keretrendszeren belül képzelhető el, aki pedig szétfeszítené, az valóságos lázadó. Más szakmákban – mondjuk a marketingben – esély sem volt eddig ilyen hagyományok kialakítására. Ahogy én sem tudom, hogy a most 1,5 éves gyerekeim közül akar-e majd valaki az ügynökségben dolgozni. Noha, hallottam már olyan vállalkozót, aki előre eldöntötte, hogy a most hatéves gyereke követi majd a székében, ha akarja, ha nem.  

Ejtőernyős utódok

Sok családi vállalkozásban az utódok rögtön vezetőként, tulajdonosként, döntéshozóként kezdenek. Mások akkor lépnek be a cég életébe, ha máshol már szereztek tapasztalatot. Megint mások arra esküsznek, ha az utódaik a ranglétra aljáról kezdik megismerni a szervezetet. Nem tudom, itt milyen stratégia célravezető. Abban viszont biztos vagyok, hogy a cégben dolgozó többi munkatársra nagyon erős hatása van. Ha én évek óta dolgozom, mégis valaki a családneve miatt kerül (akár helyettem) fontosabb pozícióra, az feszültséget okoz. A másik esetben vajon milyen erélyesen dolgozik együtt egy vezető a “főnök fiával” vagy a “főnök lányával”. Nem kaphat-e ő teljesen más elbírálást?  

generációs szakadék

Mennem kéne? Nekem, aki...

Sok cégvezető aktív ma is, annak ellenére, hogy akár már nyugdíjban lehetnének. Az ő esetükben is sokszor felmerül a generációs szakadék kérdése. A ‘90-es években ők kezdték a vállalkozást, de sokszor “csak” a rutin miatt vannak még a helyükön. Nem tudják vagy nem akarják elengedni a cégvezetést, noha a vállalkozásuk már régen nem az, mint akár 15 vagy 20 évvel ezelőtt. A jelenben kérnek számon olyan dolgokat, amelyek már rég nem időszerűek. Emellett a mai elvárásokkal sokszor nem találkoznak, ezekre nem fordítanak kellő figyelmet. Ugyanakkor ők sokszor ezt sértésnek veszik és eszükben sincs távozni. Itt az utódlás kérdése fel sem merül, az utódok pedig nem kapnak esélyt. Ennek pedig egy dolog látja kárát: a cég, amelyet az alapító-tulajdonos mindentől óv, noha épp maga teszi tönkre.  

Rám is ez vár?

Generációs szakadék. Nagyon keményen és durván hangzik. Olyannak, amit talán át sem lehet hidalni sehogy. Persze, nem tudom elképzelni, hogy valamelyik kisfiam bekopog majd az irodába és azt mondja nekem, hogy “Apa, öreg vagy, nem vagy jó helyen cégvezetőként”. Számomra ez teljesen elképzelhetetlen. Bennem is ott van az az egoista gondolat, hogy én biztosan más leszek. Én leszek a kivétel, aki észre fogja venni, hogy már nem ott van a helye. Látni fogom, hogy már nem működnek az én elgondolásaim. Most azért is érzem ezt nagyon távolinak, mert a gyerekek még kicsik. A generációs szakadék persze természetes dolog. Teljesen más zenét szeretsz Te, mint a szüleid vagy a nagyszüleid. Vagy ami a gyerekeidnek tetszik.  

generációs szakadék

Lázadók és megtartók

Mivel természetes, mindenki ugyanúgy átesik rajta. Ha tíz évvel fiatalabb lennék, biztosan azt gondolnám, hogy az öreg, megkövesedett cégvezetők mennyire rosszul látnak mindent. Én is ilyen voltam, az akkori főnökeim számtalan döntésével tudtam ellenkezni, és azt gondoltam, hogy ha majd eljön az én időm. Most én vagyok a 30+-os cégvezető, és lehet, hogy a tíz évvel fiatalabb kollégáim gondolják ugyanezt rólam. Szerencsére, szólnak is, ha valamit szerintük másképp kellene csinálnom. Ahogy idősödünk, egyre inkább a megszokott dolgokat szeretjük. Ezt biztosan Te is észreveszed magadon. Ez a vállalkozás működését nehezebbé, statikusabbá teszi. Nem véletlen, hogy a startupokat is fiatalok hozzák létre. Újítani akarnak, megváltoztatni a fennálló igazságokat és valami újat létrehozni. Az idősebb vállalkozó talán már kevesebb kockázatot akar vállalni, úgy érzi, hogy ő már létrehozott valami nagyot, így nem 50 vagy akár 60 év fölött akar nagyot dobni.  

Generációs szakadék, amit már ásnak is?

Mi történik, ha jön az új generáció? Nem tudom. Szeretnék felkészült lenni, ha a gyerekeim a vállalkozásunkban akarnak majd dolgozni. Fontos, hogy ők akarják ezt. Nekem pedig késznek kell lennem, hogy lehetőséget és felelősséget adjak nekik. Pont úgy, ahogyan a kollégáimnak is. Nem tarthatok mindent kontroll alatt. Természetesen vannak olyan példák is, ahol az utódlás menetrend szerint zajlik. Ahol az alapítók és a következő generáció tökéletes harmóniában tud együttműködni. A pozitív hír viszont nem feltétlen az, ami hírré válik. A mosolygós képekből nem feltétlen tudsz tanulni és stratégiát alkotni. Van már ötleted, hogy ki jön utánad?