AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
exkluzivitás előfizetés joseph haydn

Exkluzivitás és előfizetés

Az első cikk, amit a témában találtam, azt mondta, hogy az exkluzivitás az az előny, ami ügyfeleket hoz. Természetesen egyetértek ezzel a mondattal, de szerintem ez még csak az első pont. Szerintem ez egy olyan dolog, amit nehéz megmagyarázni, de talán még nehezebb megérteni. Exkluzív, ha van egy rendszered, ami előfizetés alapján értéket ad az ügyfeleknek, talán gyorsabban vagy jobb minőségben. A kulcs pedig talán ez a definíció. 

Tudjuk, hogy Joseph Haydn kiváló zeneszerző volt. Azt viszont még soha senki sem mondta, hogy tehetséges marketinges is lett volna. Nagyon eredményesen tárgyalt a megbízóival és empatikus volt a zenészeivel is. A márkája viszont más tulajdonságokkal is rendelkezik. Nem írt forradalmi zenéket, nem ő volt korának legmodernebb zeneszerzője, de mindig ott volt az elsők között. A stílusa számára és természetesen a zenei kísérleteit finanszírozó Esterházy herceg számára is elfogadható volt. Mindenekelőtt pedig értékelte a közönség is. Korának valódi rocksztárja volt.  

Az 1780-as, 1790-es évektől Haydn világhírű zeneszerző volt, de ez még nem hozta magával a gazdagságot vagy az új lehetőségek sokaságát. Valami szokatlant kellett tennie, ebben pedig a nyomdászok voltak a segítségére. A kottái és zeneművei nagyon népszerűek voltak egész Európában. Ezért eldöntötte, hogy szüksége van egy prémium szolgáltatásra is, ami az előfizetés lesz. A folyamat nagyon egyszerű volt: fizetsz nekem minden hónapban, én pedig küldök Neked “új, különleges zenei csemegéket”. Persze, semmilyen különlegesség nem volt ebben, csak a szlogen és persze az friss, új művek.  

Haydn több, mint 400 előfizetővel rendelkezett. Ebbe a táborba tartozott többek közt az osztrák császárné, valamint az angol király és felesége. Mondhatnánk, hogy márkája a legjobb és legpotensebb ügyfelekkel rendelkezett. Az exkluzivitás drága volt, de a rajongók nagyon szívesen fizettek. Nekik köszönhetően Haydn átlagon felüli jövedelmet és népszerűséget tudott magának biztosítani. Az ő példáját később sokan követték, és közülük egy lehet a Te vállalkozásod is.  

Milyen értéket tudsz adni az ügyfeleknek? Minden hónapban egy új terméket? Tanácsadást egy igazi szakértőtől? Vagy újdonságokat és trendeket, amik hasznosak lehetnek a számukra? Az a fontos, hogy az exkluzivitás jobb és gyorsabb kiszolgálást jelent. Ha Haydn nem elég példa a számodra, gondolj a Nextflixre, az HBO Maxra vagy az Amazon Prime-ra.  

Megkaphatod a pénzemet, ha az exkluzivitás valami jó dolog – szerintem. Viszont, ha a terméked csak szerinted kiváló, akkor köszönöm, nem fizetek. Gondold át, mennyi előfizetést fizetsz Te magad is. Egy átlagos amerikai havonta 219 dollárt (201 euró, 80.000 Ft) költ előfizetésre! Magyarországról vagy Szlovákiáról hasonló adatot nem találtam, de valószínű, hogy a mi számaink sem jobbak. Miért is fizetünk minden hónapban? Telefon, internet, streaming szolgáltatók, mint a Spotify, a Netflix és hasonlók, játékok és hírek. Ezek közül Te mennyivel rendelkezel? Nos, látod, a piac létezik, és sokan pont a Te termékedet keresik. De meddig kell még várniuk?  

A bejegyzés elkészülését Czigány Balázs kreativ.hu-n megjelent cikke is segítette.

exkluzivitás előfizetés joseph haydn