AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
eurovízió eurovízia brand márka

Eurovízió – hogyan változik egy brand?

A múlt héten rendezték az Eurovíziós Dalversenyt Olaszországban. Semmi meglepetés, Ukrajna nyert. Korábban a fesztivál viszont nem volt ennyire toleráns. Vagy az egész világ változott meg, nem csak a verseny? 

A hivatalos cél az volt, hogy az európai országok a zenéjük segítségével mutassák be egyediségüket. Az első dalok nemzeti karaktereket hordoztak, az emberek pedig a békét ünnepelték. A győztesekkel pedig semmi sem történt, kivéve a svéd Abbát vagy Celine Diont. Aztán az egész Eurovízió megváltozott, a korábbi botrányos események pedig mostanra megszokottá váltak. A márka már teljesen más értékeket hordoz mint 10 vagy 30 évvel ezelőtt. Most megnézzük a mérföldköveket, amik ezt a változást jellemezték. 

Az első újdonságok Finnországból érkeztek. 2006-ban a Lordi együttese nyert. Szörnyű földönkívüliekként jelentek meg és kemény rockot játszottak. A daluk és a jelmezeik semmilyen nemzeti karaktert nem hordoztak. Ez akkor botrány volt, de később a csapat vezetője Mr. Lordi valódi kulturális ikon lett az Eurovízió világában. A 2013-as finn botrányhős Krista Siegfrids volt. Az ő “bűne” csupán annyi volt, hogy megcsókolta az egyik táncosnőjét. Ma enne köszönhetően talán nyerne! Látod, ez mutatja, hogyan változott meg az Eurovízió! 

A legnagyobb innovátor az osztrák Conchita Wurst volt. Igen, a szakállas nő, aki az ujjászületésről énekelt, és természetesen nyert. Az osztrákok csak valami újat akartak mutatni, de senki nem gondolta, hogy nyerhetnek. Később Conchita is kulturális ikon lett és az elfogadás szimbolóuma. Azóta pedig az Eurovízió támogatója az LMBTQ-mozgalomnak és sok kritikát kap a konzervatív oldalról. 

Itt pedig elérkezünk a jelenbe. Most az Eurovízió a politikáról szól. Az egész koncepció azt szeretné megmutatni, hogy közülünk mindenkinek megvannak a maga értékei, függetlenül a nemzetiségétől, a bőrszínétől vagy a szexuális orientációjától. A probléma csak az, hogy mindenki előre meg tudja jósolni a győztest. Mert most ez a trend. 2016-ban a második világháborúról éneklő ukrán Jamala nyert. 2017-ben a súlyos szívbetegséggel küzdő portugál Salvador Sobral. Most ismét az ukrán induló, a Kalush Orchestra. 

Az Eurovízió hivatalosan a dalok versenye, de a művészi szempont nem a legfontosabb. A gondolat és az emberekre gyakorolt hatás most előnyben van. De ez csak trend. A márka újra változni fog. Nekünk csak ki kell várnunk.  

eurovízió eurovízia brand márka