AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
alma értéklánc greenbag

Értéklánc – hol a helyed benne?

Az egész világ egy globális supply chain (ellátási értéklánc) tartják egyesek. Nos, az biztos, hogy minden egyes termékhez és szolgáltatáshoz kapcsolódik egy-egy ilyen. Találtunk egy nagyon izgalmas példát, amiben a szabolcsi almából dubaji finomság lesz. Az árak pedig csak röpködnek közben. Gyere velünk erre a virtuális utazásra!

Gyümölcsre, magyar!

A szabolcsi alma világhírű. A Kárpát-medencében legalábbis mindenképp híres. A kiváló minőséget a bio-védjegy garantálja, tehát csak a legkiválóbb gyümölcsökről beszélünk. Kezdődik a matek, ami megmutatja, hogy az értéklánc hogyan épül föl. 250 g gyümölcssürítmény eladási ára 1.000 Ft (2.50€) körül van. Tehát a nagykereskedelmi ára kb. 500 Ft (1.3€). Vagyis a bekerülési költség 200-250 Ft (0.8€). Ezeket a számokat jegyezd meg, ez ugyanis a piramisunk alapja. Innen indulunk. Ebből létre tudunk hozni egy liter italt, ez lesz az alapegységünk. Tehát kb. 250-300 Ft (0.8€) haszonnal.

Osztrák ötlet

Vizsgált termékünk a Greenbag sürítményei. Innovációjuk, hogy a gyümölcslevet Te készíted el otthon. Olyan arányban hígítod, ahogyan szeretnéd, de a 100%-os gyümölcsléhez 1:5-öt ajánlanak. A lényeg: mivel nem szállítanak vizet (amivel hígíthatod ugye Te magad is a sűrítményt), rengeteg csomagolóanyagot és kibocsátott szén-dioxidot spórolnak meg. Az értéklánc következő szereplője a szabolcsi almát fogja, csomagolja, designolja, marketingeli. Egy szóval kiviszi a piacra. Az így elkészült 0,2 literes csomag ára 1.95€ (700 Ft). Tehát egy liter italunk máris több, mint 50%-kal drágult. Abból az almából, ami ennek kevesebb, mint feléért érkezett Ausztriába. A hozzáadott érték itt a csomagolás és a marketing, meg persze az ötlet.

alma értéklánc greenbag

Irány Dubai!

Az értéklánc következő szereplője Dubai. Az igazi varázslat itt történik, ugyanis az értékesítést az osztrák cég végzi, akik a kész terméket adják el. Dubaiban viszont a hígítási arányok már teljesen mások. Az itteni emberek ugyanis sokkal édesszájúbbak, így esetükben a keverési arány 1:1. Vagyis egy liter gyümölcslé előállításához már egy liter sűrítményre lesz szükség. Ez pedig áremelés nélkül is öt csomagot jelent. Vagyis az osztrák oldalon jelentkező bevétel 9.75€ (3.500 Ft). Kicsit átalakult az almánk, nem?

Összegezzünk

Az almasűrítményből, aminek a nagykereskedelmi ára 1.3€/500 Ft, elkészült a végtermékem, amit 9.75€/3.500 Ft áron tudok értékesíteni. A menet közben bekövetkezett drágulás közel hétszeres! A szereplők pedig ebből eltérő módon részesülnek, attól függően, hogy az értéklánc mely pontján állnak. A termelőnek jut valamennyi, engedjük meg, hogy a nagyker ár hozzá kerül. Az innovátor és egyben kereskedő ezért szerzi be a terméket, majd hozzáad némi saját tudást, és végül az övé a nagyobb haszon. Noha, ő nem járt fát metszeni, permetezni de még szüretelni sem. Az igazságérzetedet, most kérlek, hagyd az ajtón kívül. Ami viszont tanulságos lehet: a Te vállalkozásod is dolgozhat rengeteget, úgy, hogy a haszon valaki másnál csapódik le. A cél természetesen az, hogy minél előkelőbb pozíciót foglalj el, vagy minél több folyamatot kontrollálj!