AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
empowerment felszabadító vezetés

Empowerment – a világ új rendje?

Mi fán terem az empowerment?

Az empowerment –másnéven felszabadító vezetés vagy felhatalmazás – egy új féle vállalati kultúra, ami az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez a fejlődő szemlélet röviden annyit takar, hogy a vezetők és magas beosztásban lévők fokozottan bevonják alkalmazottaikat a lényeges döntési folyamatokba, nagyobb teret és szabadságot adva ezzel, elhomályosítva a hierarchia vonalainak élét. Az elmúlt évben jócskán megreformált és digitalizálódott (vállalati) világban ez a típusú vezetési mód még nagyobb jelentőséget nyert. A távmunkánál például lehetetlen folyamatosan fogni az alkalmazottak kezét, így ha nem történik vezetői szemléletváltás az empowerment irányába, akkor a munkafolyamat senkinek sem lesz kellemes. A szigorú vasfegyelem és fojtogató hierarchia mára már idejét múlta. Míg pár évtizede a hierarchikusan szervezett, hagyományos menedzsment modellt kevesen kérdőjelezték meg, a most munkapiacra lépő fiatalok többsége elvárja az olyan munkaközeg megteremtését, ahol alkalmuk van kibontakozni, saját döntéseket hozni, és ezáltal jobban teljesíteni.

empowerment felszabadító vezetés

Mit nyerhetsz vele?

Az empowerment önállóságra biztatja a közösséget, ezáltal javítva a vállalat hatékonyságát és versenyképességét. Az ideológia fő alappillére, hogy az alkalmazottakat bevonják saját munkájuk megtervezésébe, egyes feladatok megszervezésébe és az őket érintő döntések meghozatalába. Bár a hierarchia megbomlása rémisztő lehet azok számára, akik szeretnek mindent kézben tartani, az empowerment rendkívül erőteljes motivációs eszközként szolgálhat. A hatalom megosztása felszabadítja az emberekben szunnyadó energiákat, és hajtóerőként szolgál, hogy fokozott mértékben használják tudásukat és tapasztalataik. Ennek érdekében a vezetőknek és beosztottaknak egyaránt meg kell szabadulniuk bürokratikus beidegződéseiktől, és igyekezniük kell közösen kiépíteni a hatalom és a felelősség egyensúlyát.

A határ a csillagos ég

A felelősség delegálása ám közel sem jelenti azt, hogy a vezetők teljesen magukra hagyják a tanácstalan beosztottakat. Az irányvonalak kialakításáért továbbra is a vezető felel, és ha valami rosszul sül, a végső felelősség is az ő nyakukban van. A beosztottak részéről is megbukhat a folyamat, ha félnek cselekedni, így rendkívül fontos az önbizalom és a kölcsönös biztatás. Elsőre talán földtől elrugaszkodottnak tűnhet az empowerment eszméje, és bár sokszor nem megy egyik napról a másikra a gyakorlatba átültetése, a végén meghálálja önmagát. A tehetséges munkaerő olyan közegbe vágyódik, ahol érzik, hogy megbíznak bennük, ahol lehetőségük van az önálló döntésekre, így aki vonzó munkáltató szeretne lenni, annak ajánlatos elsajátítani ezt a vezetési módot. A felszabadító vezetés nem más, mint a munkahelyi harmóniateremtés gondos művészete. A bizalom és bátorítás szálaiból erős kötelék, egyfajta biztonsági háló fonódik, ami érezteti az alkalmazottakkal, hogy biztonságos számukra szabadon próbálgatni szárnyaikat, és ezáltal kimagasló teljesítményt nyújtani.