AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626

6300 kép a napjainkban – az emojikról röviden

Írásban igencsak nehézkes kifejezni az érzéseinket. Főként, ha szempont a gyorsaság is, ami a netes társalgás egyik meghatározó tényezője. Az emojik 1999 óta könnyítik meg az digitális írásbeli kommunikációt. Ennek örömére július 17-ét az emojik világnapjának tartják. Honnan indultak az emojik, és hová tartanak? Mi a szerepük ma? Válaszok tőlünk, neked, az emojikról.

1999-ben megalkotott első emojik

Már-már antik, de mégsem olyan régi ez

Ha az emojik fogalmát körül akarjuk írni, nehézségekbe ütközünk. Akkor az egyiptomi hieroglif írás az akkori kor emojija volt? Az avantgárd költőkkel mi a helyzet? Írtak egy verset fenyőfa formájába – ez most akkor mi? A kettőspont jobb zárójel kombinációja, amit mosolyként (smiley-ként) ismerünk, pedig nem is emoji, hanem emotikon?! Öntsünk tiszta vizet a pohárba:

  • az emotikonok bizonyos karakterekből összeszerkesztett kombinációk, amik egy-egy érzést próbálnak feleleveníteni 😉
  • az emojik piktográfok, azaz képi szimbólumok – ezek használata már jóval sokrétűbb, mentőautótól kezdve az euró jeléig
  • ha pedig bepötyögjük azt, hogy :), addig emotikon, ha pedig átváltozik képi jelre (legtöbb appnál ez történik), onnantól kezdve emoji 😊.

Milyen lenne az élet emojik nélkül?

1997-ben, Japánban rajzolták meg az első darabokat, és jó pár évig országon belül is maradtak a szimbólumok. Hogy milyen volt az élet nélkülük, ma már aligha tudjuk elképzelni. De feltételezhetjük, hogy valószínűleg, olyan mint velük, csak néha hozzá kellett írni, akkor most hogyan is gondolod. A „nagyon örülök a sikerednek ” és „nagyon örülök a sikerednek ” között ég és föld (vagy ellenség és barát) lehet a különbség. Emojik nélkül pedig a találgatás melegágya.

Ha visszaemlékezünk, nem is olyan rég a Facebookon a mai reakciók helyett csak lájkolni lehetett. A reakciógombok 2016 óta vannak velünk. Lájkoltad, ha tetszett, kommentelted (vagy nem csináltál semmit) ha nem. Ma viszont sokkal tisztább képet kaphatunk arról, hogy egy bejegyzés milyen reakciót vált ki az emberekben. Ez pedig a digitális marketingben kapóra jön.

Az emojik mindenhol jelen vannak

Az emojikat emellett sokszor eszközként használják egy bizonyos cél elérésére. Emiatt pedig egy-egy emoji bevezetése vagy lecserélése akadályba ütközhet. Az amerikai iskolai lövöldözések következtében a fegyver emoji (🔫) ma már vízipisztoly. Teret nyernek az olyan emojik is mint az egymás kezét tartó nő- vagy férfipár, de a terhes férfi képe is hamarosan minden készüléken elérhető lehet. Ugyanott a vitatott témák mellett sok a pozitív hatása is. A példa kedvéért: az egyes embereket ábrázoló emojik többféle bőrszínváltozatban is használhatók.

De nem is kell a végletekig mennünk, hisz a gyakran használt emojik is feltűnnek a kampányokban. Politikai célú kampányokban Magyarország kormánya üzent a lakosságnak kék hátterű, egy emojival és egy-egy mondattal ellátott plakátjaikon. A közösségi médiában megjelenő hirdetések szövegei rendszerint meg vannak tűzdelve egy-egy arckifejezéssel.

A marketinges jokere cselekvésre késztet

Ha láttál már olyan hirdetést, amiben a szövegben előfordult egy-két mosolygós fej, akkor eláruljuk: nem volt véletlen. Egy-egy emoji használatával a szövegünkben akár 30-50%-kal is több interakciót érhetünk el. Ráadásul, a képpel kifejezett érzést ki is válthatja az olvasóból. Min, ha nem a rózsabokros-naplementés nagyik által posztolt bejegyzések kommentszekciójában tükröződik ez.

Emellett a nagyobb szövegeket átláthatóvá teszik, tagoltabbá és szellősebbé. Könnyebb olvasni, és ha a megfelelő piktogramokat választjuk meg, akkor még a tájékozódás is könnyebb lesz a szövegünkben. Nem ritka, hogy egy hírlevél tárgyában is előfordulnak. Bizonyára te is láttál már ilyet. És te is előbb figyeltél fel rá, mint arra, amiben csak szöveg volt. 😏

 Be kell vallanunk, nekünk sem könnyű néha dekódolni mit jelentenek 🕵️‍♀️ Vagy éppen melyik illene egy frissen megírt szöveghez. Akárhogyan is van, az emojik a legtöbb téren a javunkat szolgálják, hogy 📨 az üzenet elérje a másik felet is.

emoji világnap emotikon posztolás digiitális hangulatjel