AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
izland apaszabadság munkaerőpiac

Elképzelhető nálatok az apaszabadság?

Sokszor feljön a téma, hogy a nők számára is vonzó karrierút lehet-e egy vállalkozás. Arról viszont ritkábban esik szó, hogy a férfiak számára is vonzó lehet-e a gondoskodás és az otthonmaradás vállalása. Izlandon létezik apaszabadság, aminek a gondolata nagyon megtetszett nekem, azt is elmondom, miért!

Korábban foglalkoztunk már azzal, hogy miért jó, ha nők is vannak egy csapatban. Sőt, azt gondolom, hogy az azonos bér is alapelvárás a 21. században. Mégis, nincs annak gyakorlata nálunk, Közép-Európában, hogy az anyák dolgoznak, az apák pedig babáznak. Ezzel szemben Izlandon hoztak egy innovatív törvényt. Bár alapvetően nem hiszek abban, hogy pusztán jogi eszközökkel óriási pozitív változások érhetők el, mégis, muszáj vagyok ezzel foglalkozni. Ugyanis nem hagy nyugodni, hogy nálunk miért nem született még meg senkinek a fejében sem az apaszabadság ötlete.

Egyenlők és egyenlők

Az izlandi jog anyasági és apasági szabadságot is nevesít. Ez alapvetően több közép-európai országban is lehetséges, viszont egy csavar van a történetben. Izlandon, ha nem használom ki az apaszabadság idejét és juttatásait, akkor elveszítem. Nem a családnak jár meghatározott idejű távollét a munkából, hanem anyának és apának külön-külön. Érzékenyítő tréningek helyett inkább “szolidan” terelik a családokat. Büntetés helyett fájó veszteséget építettek a rendszerbe, kényszer helyett pedig átgondolt, önkéntes döntést. Ez pedig radikálisan megváltoztatta a férfiak hozzáállását. Marketinges spoiler: elkezdték érezni azt, hogy ha valamivel nem foglalkoznak, akkor lemaradhatnak róla.

izland apaszabadság munkaerőpiac

Hatások

A 2021. január 1. óta már 12 hónapos szabadságot nem lehet átadni a másik szülőnek. Vagyis az apaszabadság kötelező “elvonulás” a mindennapi dolgaidtól. Mondhatjuk, hogy vállalkozóként ez szinte lehetetlen. Mégis, az egy éves távollét sokmindent megmutathat a vállalkozásodról. A legfontosabb, hogy tud-e nélküled (vagy a háttérbe vonulásod mellett) működni. Igaz, akkor sem történik tragédia, ha a cég nem termeli ki a béredet, hiszen a korábbi munkabér 80%-át az állam biztosítja. Én ezt inkább egy utazásként fognám fel. Most marketingesként élem a napjaimat, és ezzel a fejjel közelítek a legtöbb problémához. Sok esetben nekem kell a végső szót kimondani és döntéseket hozni. Ezzel szemben egy ilyen “tanulmányúton” gyakornoki szintről és alulról kezdhetek el megismerni valamit. Ami biztosan jó hatással lenne a cégünkre is. És ha hiszed, ha nem, ez javítja a nők munkaerő-piaci helyzetét. Ugyanis a cégvezető apák már jobban értik, mekkora logisztikai kihívás a gyereknevelés.

Férfiak és nők számára készítünk kampányokat, szövegeket és pályázatokat is. Ami pedig talán még fontosabb, hogy hiszünk abban, hogy a csapat ereje akkor a legnagyobb, ha sokszínű.