AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
artificial intelligence mesterséges intelligencia google bing

Élet a Google nélkül? Pont ezt akarja a Bing!

Megérkezett a legfrissebb hír, miszerint a Microsoft meg akarja építeni a világ legjobb keresőmotorját. Oh, bocsánat, ez nem is a legfrisebb hír, de még mindig igaz. A két techóriás között folyamatos a verseny. A piac legnagyobb szereplője a Google, a rivális pedig a Microsoft. Ők pedig természetesen fel szeretnék borítani ezt a status quot. Ennek eszköze lenne a saját keresőjük, a Bing. De miért érdekes ez egy vállalkozónak? Talán a netezési szokásaink is éppen most változnak meg.  

Mindenki használja a Google-t. Talán nincs is olyan ismerősöd, aki ne tenne így. Sőt, a márkanévből már igét is alkottunk a világ legtöbb nyelvén. Ha megnézzük a keresők kedveltségét és használati statisztkáit a világban, akkor is azt látjuk, hogy a Google az első. Kivételt képez ez alól Kína, de ott az internet is másképp működik. A Google tehát monopolhelyzetben van, ez pedig a legtöbb, amit egy piacon el lehet érni. A Bing bejelentése nagyon ígéretes. A bejelentés legígéretesebb része, hogy nem is a fejlesztések benne a fontosak. Az az újdonság lényege, hogy maga a keresés – core business – nem lesz tőle jobb! Egyszerűsíti az életünket, de nem a funkció lett jobb benne, hanem az ügyfélélmény (user experience, UX)!  

Több, mint kereső

A Google régen nemegyszerű kereső. A tulajdonos már levelezőrendszerrel, irodai szolgáltatásokkal, online meetingeket bonyolító platformmal és ki tudja még mi mindennel állnak a felhasználók rendelkezésére. A bevételeket a kereső alapján generálják, ugyanakkor a hirdetési felülettel. Vagyis, az alap üzletükre építettek rá rengeteg olyan szolgáltatást, amivel bevételt tudnak generálni. Ha a Microsofttal hasonlítjuk össze, akkor a két cég nagyon hasonlóan épül fel. Valószínűleg a Microsoft sem Neked vagy nekem szeretne csodálatos keresőt építeni. Sokkal inkább a keresésekre épülő hirdetési bevételeket szeretné magához vonzani. Ebből ugyanis jelenleg a Facebook és a Google hasít ki óriási szeletet. A Microsoftnak pedig jut, ami jut. Egy kis maradék a riválisokhoz mérten.  

artificial intelligence mesterséges intelligencia google bing

UX mindenek előtt

2023-ban eljutottunk oda, hogy a funkció másodlagos, az elsődleges az, hogy mi játszódik le az ügyfélben, miközben használja a terméket vagy szolgáltatást. A keresőben – természetesen – van mesterséges intelligencia (AI). Ennek a szerepe viszont az, hogy képeket hozzon létre a felhasználók számára. Vagyis a ChatGPT már lejárt lemez, unalmas, hogyha az AI csak szöveget ír. Most már képet akarunk tőle, de ez sem akkora újdonság. A rendszer a DALL-E-t foglalja majd magába, amivel bármelyikünk kedvére “rajzolhat” magának bármit. Természetesen már most kipróbálhatod ezt, ahogy megtettük mi is. Igaz, maradnánk az élő, hús-vér grafikusnál. A hírérték viszont magas, hiszen a DALL-E volt az idei év egyik slágere. 

Mire jó ez az egész?

A kérdés jogos, és valószínűleg most már Benned is felmerült. Nem tudom, de ígéretesen hangzik. A marketingérték sokszor sokkal fontosabb, mint az, hogy a valóságban mi van egy-egy fejlesztés mögött. Az pedig működik, hiszen rengeteg hírportál foglalkozik a bejelentéssel világszerte. A mesterséges intelligencia izgalmas, mindenki foglalkoztató téma, tehát lehet belőle hírt kreálni bármikor. Még sokkal ígéretesebb, ha azt mondom, hogy ez a rendszer olyan képeket készít, amik máris Instagram-readyk. Vagyis azonnal posztolhatók. Képzeld csak el, ülsz az irodádban és eszedbe jut, hogy posztolni szeretnél valamit. Az íróasztalod unalmas, nem érdekel senkit. Úgyhogy generálsz egy másik fotót. Ezen Párizst láthatjuk, a tökéletes poszt pedig kész. A világ legegyszerűbb dolga, de mi értelme van az egésznek? 

artificial intelligence mesterséges intelligencia google bing

Van hasznos része is

A kommunikációban harmadikként szerepel egy másik újítás is, ami talán mind közül a leghasznosabb. A Bing képes lesz arra (és valószínű hamarosan a Google is), hogy a keresett információkból infografikát és tanulókártyát generál. Ez egy kifejezetten hasznos újítás, és bár ez is főleg az ügyfélélményt érinti. Mégis, úgy érezzük, hogy ezzel kapunk valamit a keresőtől. Valószínűleg a diákokon kívül másnak is hasznos lehet. Ugyanakkor a legfontosabb és legérdekesebb elem újra: ez az újítás csak a harmadik a sorban. Nem ez az a terméktulajdonság, amivel meg akarják szólítani az ügyfeleket. Más oldalról nézve: ha a Bing a diákokat tudja elhódítani a Google elől, akkor a jövő fogyasztóinál az alapértelmezett kereső már ők lesznek. Vagyis a stratégia az (lehet), hogy piacot építeni és nevelni, ahelyett, hogy berögzült szokásokat akarnának megváltoztatni. 

Google nélküli világ

Azt gondolom, hogy ettől még nem kell féljen az Alphabet (a Google tulajdonosa). Valószínűleg el fog jönni ez a világ is, de még nem holnap és nem holnapután. Igaz, volt már ilyen még az internet hőskorában. 1998-ban például még a Yahoo volt világszerte a legnépszerűbb kezdőoldal. Ők viszont a keresőmotorok fejlesztésében nem láttak nagy lehetőséget. Másban látták meg a sikert, a kereséseket pedig kiszervezték, egy idő után a Google-nak. Az együttműködés 2004-ig tartott, amikor egy sikertelen felvásárlási kísérletet követően az utak szétváltak. Ekkor a Yahoo 26 százalékot birtokolt a keresési piacból, a Google pedig 44 százalékot. Jelenleg a Google piaci részesedése meghaladja a 90%-ot. 

artificial intelligence mesterséges intelligencia google bing

De már itt is van Bard

A Bing ellopta a show-t pár pillanatig. Ugyanis az ő közleményüket követően 24 órán belül érkezett a Google válasza. Várják a tesztelőket, akik a ChatGPT riválisának szánt Bardot próbálhatják ki. Ez egyelőre csak angol nyelven érhető elé, minden esetre, az érdeklődő felhasználók fantáziáját máris az köti le, hogy mitől lesz ez jobb, szebb, fellhasználóbarátabb. Az ígéretek szerint gyorsabb lesz, mint fő riválisa, leginkább azért, mert nem betűnként válaszol majd. A tartalomról egyelőre nem esett szó. Nemrég kipróbáltam, mit tud a ChatGPT. Egy kisvállalkozóknak szóló előadásom egyik diáját a mesterséges intelligenciával írattam meg. Sikerről nem beszélnék, viszont óriási hahota lett a jutalmam. Ugyanis a rendszer teljesen másképp ítélte meg a magyarországi kisvállalkozók számára elérhető kamatokat, mint azok, akiknek a saját bőrére megy a játék. Vagyis, bármennyire is divatos, lehetséges, hogy mégsem minden kérdésre ad jó választ. 

Amit viszont elvihetsz

Ha egy tanulságot szeretnél rögzíteni ebből a hírkavalkádból, az talán a következő. Jelenleg sokkal fontosabb a design és a csomagolás, mint az, hogy mi a beltartalom. Ügyfélélmény kell, akkor is, ha picit kevesebb az újdonság. Varázsolj el, adj nekem élményt és azonnal a fogyasztód leszek. Pozicionálj magasra, mutasd meg az exkluzivitást abban, amit kínálsz és hirdetni fogom, hogy Hozzád tartozom. Ez viszont “csak” marketing. Addig tart, amíg az ügyfél kipróbálja a termékedet vagy szolgáltatásodat. A visszatérő ügyfeleket viszont a szolgáltatási minőség generálja. Talán figyelj oda erre is!