AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
egy kis meló

Egy kis meló – és ami lesz belőle

Általában nem tudjuk, mi lesz a vége, ha elfogadunk egy megbízást. A legtöbbeknél természetes, hogy legjobb tudásuk szerint végzik el, azonban egy apró meló, amit szinte nem is neveznél munkának vagy projektnek, szintén csodákra lehet képes. Ma arra keresek választ, hogy miért érdemes még a legapróbb feladatot is úgy venni, mintha a vállalkozásunk jövője múlna rajta.

Meddig pici és honnantól kicsi?

Nos, a kis munkák közt is vannak kicsik és még kisebbek. Ha írsz nekünk, hogy egy jó szlogent szeretnél, nehezen fogjuk tudni beárazni, mivel “csak” egy mondatról van szó. Igaz, nem 3 perc alatt készül el és a folyamat sem annyi, hogy összedobunk pár egymás utáni szót. Mégis, nehezen tudnánk Neked árajánlatot adni rá. Ugyanígy ha egy posztot kérsz. Mi ilyenkor a jó megoldás? Elfogadom a megbízást és esetleg vesztek rajta, vagy elutasítom, mert ilyen “kis meló” számunkra nem érdekes?

egy kis meló

Nincsen kis meló

Korábban egy tanácsadással foglalkozó ismerősömtől hallottam, hogy ő “a kis üzletekért nem hajol le”. Természetesen, több, mint tízéves tapasztalattal és kialakult ügyfélkörrel neki is megvolt ebben az igazsága. És értem azt is, hogy van az a méret, ami alatt nem gazdaságos dolgozni. Viszont véleményem szerint ez csak az egyenlet egyik oldala. Nem azt mondom, hogy kezdj el saját magad ellen focizni, és vállalj be olyan munkákat sorozatban, amiknél negatív a megtérülésed. Ha valaki szeretne Tőled rendelni egyet, miközben Te sorozatgyártásban utazol, akkor nem egymást keresitek. Nem is azt mondom, hogy minden egyes esetben térj el a saját sztenderjeidről. Pusztán azt, hogy engedj meg egyetlen plusz kérdést magadnak, mielőtt kiszórnád az ügyfelet.

A kivétel

Megtörténhet viszont, hogy a saját sztenderdektől való eltérés és az apró meló bevállalása új távlatokat nyit meg előtted. Hogy mire gondolok? Amikor új piacon tudod megvetni a lábadat. Egy egyszerű példa kedvéért: ha tőlünk szöveget szeretne egy zsolnai webfejlesztő, szinte biztosan bevállalnánk, akkor is, ha a projekt nem termel számunkra hasznot. Az ok is nagyon egyszerű: nincsen Zsolnán és környékén semmilyen üzleti kapcsolatunk, ha pedig elvégezzük jól a munkát, ez megváltozhat. Sok esetben a piacra való betörésed záloga ugyanis éppen az, hogy valahol engedj: az árból, a kényelemből, a nyereségből. De sohasem a minőségből. Ha pedig már betetted a lábad, akkor pont úgy, mint a mesebeli farkasnak: a Tiéd lehet az egész ház is!

Szívesen hozzásegítünk Téged is néhány „kis” munkához egy jól sikerült marketingkampánnyal. Elmondjuk, ellenállhatatlna formába öntve, hogy miért Téged válasszanak. Mindehhez pedig szívesen segítünk pályázati forrást találni!