AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
essere ferrari drive to survive vállalkozás

Drive to survive – de hisz’ ők is vállalkozók !?

Vasárnap az első futammal hivatalosan is elrajtolt a Formula 1 2023-as idénye. A sportszakmai résszel nem foglalkoznánk és Hamilton, Leclerc vagy Verstappen ellen és mellett sem szeretnénk állást foglalni. Az idény viszont már korábban elkezdte az első hullámokat vetni, 10 nappal korábban ugyanis kijött a Netflix dokuszériájának következő része. A Drive to survive (Hajsza a túlélésért) azt ígéri, hogy a kulisszák mögé enged bepillantást, amit meg is tesz. Bár egyesek szerint a valóság helyett, csak annak egy vetületét mutatja be. Ebben sem szeretnék igazságot tenni, “csak” sorozatot nézek, vállalkozóként!  

A Formula 1 rajongói régóta vártak egy ilyesfajta őrségváltásra. Mármint, hogy kiderüljön, milyenek a pilóták az autókon kívül, vagy mi történik a háttérben. Persze, ez a korábbi tulajdonos, Bernie Ecclestone miatt lehetetlen volt. Az új amerikai tulajdonosok viszont tenyérbe csaptak a Netflix-szel és immár az ötödik évadot nézhetjük. A Drive to survive ezért is különleges, valamint azért, mert a 10 csapatfőnök, a 20 versenyző és a háttérből elő-elő húzódó tulajdonosok a vállalkozók számára is példákkal szolgálhatnak. Jóval és rosszal egyaránt.  

A márka mindenek felett

A nagycsapatokra gondolva azonnal tudod azonosítani, hogy ki kicsoda. Fontos dolog ez, mert ha még sosem hallottál a Ferrariról, a Red Bullról vagy a Mercedesről, akkor is azonosítani tudod majd őket. A tradicionális, tűzpiros olaszok, akik nélkül elképzelhetetlen a sorozat. A gazdag osztrákok, akik rocksztárok akarnak lenni és felforgatnak mindent, amit csak lehet. Valamint a németek, akik évekig leuralták az egész sorozatot, a legnagyobb közé emelve versenyzőjüket. Mindenkinek megvan, hogy kivel tud azonosulni, és persze ott van a másik 7 csapat is, akikkel lehet szimpatizálni, lehet őket kritizálni, de biztosan érzelmeket váltanak majd ki belőlünk. Még akkor is, ha az első pillanatban nem is tudtuk, ki vagy mi van a brand mögött. 

Essere Ferrari

Ha pedig Ferrari, ragadjunk le még egy pillanatig az olaszoknál! Az autóikon a fenti hashtag hirdeti, hogy kik is ők valójában, jól látod, olaszul. A Drive to survive pedig megmutatja, hogy a csapatnál a taktikai értekezlet olaszul folyik, ahogyan a (tavaly még hivatalban lévő) csapatfőnök, Mattia Binotto is olaszul válaszol az angolul feltett kérdésekre. Vajon arrogancia és gőg ez a részükről? Biztosan van, akinek ezt üzeni. Mások számára viszont megmutatja, hogy a Ferrari más, mint a többi csapat, és ezt ilyen apróságok is mutatják. Az istálló címerében is jelen van az olasz zászló, de ezt mutatják és meg is élik. Az identitásuk része, amihez ragaszkodnak. Nem kívánják mástól, hogy az ő nyelvüket használják, ők viszont nem adják fel önmagukat. Ez pedig számodra is lehetséges. Egyszerűnek hangzik, megtenni viszont nehezebb: ne engedj abból, amit elhatároztál és számodra fontos! 

essere ferrari drive to survive vállalkozás

Cégvezetők nyomás alatt

Szintén izgalmas részek, amikor megtudhatjuk, hogyan születik egy-egy döntés a versenyek alatt. Ilyenkor óriási nyomás alatt, égbeszökő pulzussal kellene higgadt és megfontolt döntést hozni. Ez sokszor még nyugodt körülmények és megfelelő mennyiségű idő mellett sem menne. Az elképzelésekbe pedig sokszor csúszik hiba. Tipikus vállalkozói helyzet. Ahogyan az is, ahogy akár másodpercek alatt borul az egész versenyre megtervezett taktika, vagy éppen a versenytársak váratlan újításaira kellene szinte azonnal reagálni. Valószínűleg, más is belecsúszik abba a latolgatásba, hogy ő mit tenne az adott helyzetben. Érdekes lehet egy ilyen gondolatkísérlet, ugyanakkor a mögöttes motivációkról vagy figyelembe vett körülményekről szóló interjúk a vállalkozóknak is iránytűként szolgálhatnak.  

A Drive to survive csak műbalhé!

Igen, sokan vádolják ezzel. Hogy a sorozat torzítja a valóságot, egyeseket direkt jó színben akar feltüntetni, míg másokat inkább befeketítene. Objektívnek hazudja magát, miközben cseppet sem az. A választ erre én sem tudom. Valamilyen céllal így lettek összevágva a jelenetek, és azon vettem észre magamat, hogy sok olyan versenyzővel is szimpatizálni kezdtem, akivel korábban – szinte semmit sem tudva róla – nem rokonszenveztem. Ugyanígy a csapkodó és kiabáló csapatfőnökök motivációit is jobban vélem érteni, mint korábban. Még ha nem is a teljes igazsághoz férek hozzá, hiszen ez szinte képtelenség is volna. Ugyanakkor rögzítsük a siker egyik fő tényezőjét: a sorozat oda enged be, ahol a nagy dolgok történnek. Megmutatja a garázs hátulját, és azt, hogyan is “készül” egy-egy világbajnoki cím. Ez pedig olyan szempontból is tanulságos lehet, hogy a Te követőidet milyen tartalmak érdekelhetik.  

essere ferrari drive to survive vállalkozás

Mire jó az egész?

Egy hete a Facebookon és a hírportálokon is folyamatosan feljönnek a sorozatból kivett konfliktusok, az emberek pedig a Formula 1-ről beszélnek. Noha egy hétig még verseny sem volt előtte. Folyamatosan emelkedik a várakozás, nő az emberek éhsége és a legtöbben már valószínűleg a pénteki szabadedzéseket is nézni fogják. A taktika pontosan az, mint amikor óriási hype alakul ki egy új mobiltelefon forgalomba kerülésekor, vagy egy új mozifilm bemutatója előtt. A kereslet egyre csak fokozódik, a kínálat pedig még nem elégséges. Igaz, ezt csak időlegesen lehet fenntartani, ugyanis a kielégítetlen kereslet előbb-utóbb más kínálat irányába fordul. Egy hét alatt viszont a feketeöves rajongók minden egyes gondolatát a követkető verseny tölti ki. Az év eleji teszteket bújják már és előre tudni vélik, melyik verseny milyen eredménnyel zárul majd.  

Van benne bevétel

A Netflix egyik húzó tartalma a Drive to survive, ez vitathatatlan. A másik oldalon viszont a Formula 1 tulajdonosainak is megéri az együttműködés. Sokkal könnyebb kötődni egy-egy versenyzőhöz vagy csapathoz úgy, hogy jobban megismerjük az ő félelmeit, motivációit és többet tudunk meg róla. Az ötödik évad talán legszimpatikusabb versenyzője a dán Kevin Magnussen, aki egy év kihagyás után tér vissza, az első versenyén pedig egyéves kislánya is szorít érte. Ilyen apróságokhoz korábban nem lehetett hozzáférni. A reklámbevételek és a reklámajándékokból származó bevételek pedig ennek köszönhetően is nőnek. Hiszen a kötődés miatt könnyebben ad ki egy-egy rajongó pénzt egy Hamilton-pólóért vagy Verstappen-sapkáért. 

essere ferrari drive to survive vállalkozás reklám merchandising

A recept

Keress valamit, amit a vevőid szeretnek. Csomagold át egy picit és juttasd el hozzájuk másik disztribúciós csatornán. Generálj óriási hype-ot körülötte, majd hagyd, hogy a kereslet már szinte az őrületig fokozódjon, de még ne szolgáld ki. Hagyd, hogy az ügyfelek fejében szöget üssön a terved, majd biztosítsd a kínálatot. Végezetül pedig söpörd be bevételeket. Természetesen a folyamat sokkal egyszerűbb így leírva, mintha nekiállsz véghez vinni. Ez viszont “csak” egy recept. Ahogy a szakácskönyvekben a leírás egyszerű, a képen az elkészült fogás pedig ínycsiklandozó, a valóságban pedig a főzés összetett folyamat, ami sok kosszal jár. Igaz, erről a receptekben szinte sosem esik szó.