AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
személyes kapcsolatok osobné vzťahy

Döntő faktor az életben: milyenek a személyes kapcsolatok?

Táňa Ondrejková, aki felépítette a rendkívül sikeres Pelikan utazási irodát, azt mondta, hogy a vállalkozásod semmilyen értéket nem hordoz, ha nem szereted a benne lévő embereket. Ha vezető vagy, ugyanerre a szeretetre van szükséged. Mivel a csapatod sokszor közelebb van Hozzád, mint a családod. Számold csak ki, mennyi időt töltesz a kollégáiddal és mennyit a családoddal. Ezek a személyes kapcsolatok nagyon fontosak a közösség szempontjából is. Honnan tudom, mit mondott Táňa Onderjková? Az egyik ismerősöm elmondta, amikor találkoztunk. 

Miért kezdtem éppen vele? Azért, mert a személyes kapcsolat szerintem is kincs. Tanácsokat, inspirációt, motivációt és természetesen segítséget kapsz, és főleg, nem vagy mindig egyedül. Sem pedig magányos. Ezen a héten, mikor a Jama levova műsort néztem (a Cápák között szlovák megfelelője, cápák helyett oroszlánokkal), észrevettem egy fantasztikus ötletet. Hogy minden kapcsolódjon mindenhez, az egyik befektető itt is Táňa Ondrejková. A céget, aki felkeltette az érdeklődésemet Človečinának hívják (magyarra fordítva emberség, emberiesség). Egy társasjáték, amelyik tényleg képes közösséget kovácsolni. 

személyes kapcsolatok osobné vzťahy

A játék mindenkiben ott van 

A játék nagyon egyszerű: kérdéseket kapunk, amire mindenkinek válaszolnia kell. Úgy hangzik, mint a világ legegyszerűbb dolga. A zseniális pedig az benne, hogy olyat kell csinálnunk, amit nem szoktunk. Bár sokunknak egész nap jár a szája (köztük nekem is), mégis, legtöbbször nem beszélgetünk, hanem tárgyalunk vagy meetingünk van. Mindenhol célzott beszélgetéseket folytatunk, aminek van egy elvárt végeredménye. Nincs meg az a luxus, hogy “csak” a másik felé fordulva megismerjük egymást. Egyszerűen olyan feszített a tempó, hogy nem is ismerjük egymást valójában. Emlékezz csak vissza, gyerekkorodban szinte az összes szomszédot ismerted. Mi a helyzet most? A Človečina pedig pont ezeket a beszélgetéseket és mindennapi, személyes kapcsolatokat akarja és tudja visszavezetni. 

Személyes kapcsolatok másképp 

Tudod-e például, hogy mi volt a kollégád diákkori munkája? Ilyen apró, mégis fontos dolgokat nem tudunk egymásról. Lehet, hogy kávézóban dolgozott és éppen ezért főz finomabb kávét. Vagy a mi esetünkben van, aki értékesítésben dolgozott és jobban érti, hogy mi játszódik le az ügyfelek fejében. A marketing szempontok mellett látja az értékesítésieket is. Ez viszont akkor derül csak ki, ha beszélünk róla. A személyes kapcsolatok számtalan olyan plusz értéket tárhatnak fel, amire tudunk építeni cégként. Amellett, hogy közelebb is hoz minket egymáshoz. Ha pedig nagyobb a bizalom egymás iránt, akkor könnyebben megy majd a kommunikáció is. Ennek pedig egyenes következménye az, hogy jobbak lesznek az eredményeink. Ugyanis, ha értem, hogyan működik a kollégám észjárása, akkor könnyebb dolgunk van egymással.  

Adok-kapok 

A műsorban mind az öt befektető ajánlatot tett azért, hogy részesedést kaphasson a cégből. Éppen ezért (is) gondolom azt, hogy az alapítók, Daniela és Alexandra valami különlegeset hoztak létre. Sokak szerint abban a korban élünk, amikor a technológia minden felett átveszi az uralmat. A személyes kapcsolatok egy része is átköltözött a virtuális térbe, és könnyedén részt tudunk venni egymás életében akár többszáz kilométerről is. Mégis, a kapcsolataink mások. Kevesebb barátunk van, bezárkózóbbak vagyunk és a munkahelyeken is sokszor egymás mellett és nem együtt dolgozó embereket látni. Nem értjük egymást, a vezetők pedig nem tudnak motiválni. Kialakul egy negatív spirál, amiben mindenki sérüléseket kap és okoz. Majd ezekkel, mint negatív prekoncepciókkal megy tovább egy másik céghez. 

Oroszlánok, ha játszanak 

A befektetők mindegyike ajánlatot tett, némelyikük magasabbat, mint a kért befektetés, és olyan is akadt közülük, aki menet közben növelte az ajánlata értékét. Végül az alapítók Juraj Fehervari ajánlatát fogadták el, noha volt ennél magasabb összegű lehetőség is az asztalon. Fehervari a BeLenka divatmárka alapítója, aki a webshopos értékesítében és márkaépítésben szerzett hírnevet magának. Megcsinálta már egyszer. Aztán mégegyszer, tehát meg tudja csinálni a Človečina esetében is. Ez a logikus érvelés, ami miatt az alapítók mellette döntöttek. Vagyis, a gyors pénz helyett hűek maradtak a márkájuk által hordozott értékekhez, és a személyes kapcsolat (a szektorhoz, a tevékenységhez, a folyamathoz) alapján hozták meg a döntésüket. A BeLenka egyébként magában is megérne egy külön cikket, talán elkészül majd az is.  

motiváció motivácia osobné vzťahy személyes kapcsolatok

Ha nem motivált, nem akar itt dolgozni 

A motiváció óriási lehetőség, de óriási probléma is lehet egy vállalkozó számára. A munkabér emelésével kutatások szerint “csak” elodázom a problémát 90 nappal. Igaz, amíg a munkavállalóim nem érzik azt, hogy megfelelő bért kapnak, addig semmilyen más motivációs eszköz hatástalan. Egyeseket a szabadidő, másokat a jobb körülmények, megint másokat pedig a számukra fontos célok elérése (röviden önmegvalósítás) motivál. Vannak cégek, akik azonnal a legújabb eszközöket, a legegészségesebb bútorokat biztosítják. Másoknál utazásokra lehet kvalifikálni, különböző belépőkhöz hozzájutni. Olyan példát is hallottam, hogy a cégek az év végére motivációs versenyt írnak ki, amiben tabletet vagy mobiltelefont lehet szerezni. Mindegyik ötlet kiváló, de nem mindenkinek. Az egyedi szituációk (amit csak a személyes kapcsolatok mélyítésével érthetők meg jobban) fura végkimenetellel járhatnak. Láttam már olyat, hogy egy céges versenyen nyert autó azonnal eladásra került és hiteltörlesztés lett belőle. A boldog nyertes pedig bizonyára pénzjutalmat választott volna inkább. 

Biztosan nem egyedi 

Ilyen társasjáték bizonyára több is létezik. Talán minden országban is megvan a saját verzió, ami picit lokalizált, picit az ottani személyiségjegyekhez közelebb áll. Biztosan mindegyik különbözik néhány dologban a többitől. Ami viszont mindenhol azonos, hogy hatalmas rájuk az igény. Ezt mutatják az ilyen témájú könyvek, előadások és workshopok eladási számai is. Ha viszont ez nem volna elég, mind az öt (teljesen különböző háttérrel érkező, ugyanakkor egyaránt kirobbanóan sikeres) oroszlán akarta a céget. Ez pedig semmiképp sem véletlen. Még mielőtt játszanál, egy dolgot már most nyerhetsz: a tudást, hogy a vállalkozásod sikere az emberek és a személyes kapcsolatok függvénye. Ezt betartva szignifikánsan megnő az a sebesség, amivel a siker felé tudsz haladni. 

Simply as love 

A márkaneved egyébként čLOVEčina formában használják. Tehát a szeretet (angolul love) ennyire nagy szerepet játszik az életünkben. Mikor vacsoráztál utoljára a pároddal? Mikor futottatok össze legutóbb a barátaiddal? És egy még fontosabb: mikor hívtad fel utoljára anyukádat? Sokszor rohanunk, telefonálunk, eldaráljuk a nekünk fontos dolgokat és már rohanunk is tovább a saját dolgunkra anélkül, hogy megkérdeznénk, hogy is van a másik. Ismerős szituáció, ugye? Mindannyiunkkal sokszor előfordul, az idő, amit együtt töltünk pedig sokszor nem minőségi. Nos, mostantól egyel több indokod van győzni a kifogások felett. Aztán keress egy olyan játékot, mint a Človečina, és rendeld meg. Biztos vagyok benne, hogy sok örömöt fog okozni.