AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
domain authority

Domain authority – mire kell ez Neked?

A legtöbben utáljuk azt, ha valaki olyan kifejezésekkel dobálózik, amit a másik nem, vagy csak alig ért. Pontosan ez a helyzet a domain authority kapcsán is. Ha halljuk, sokszor az az érzésünk, hogy értenünk kellene. Közben szinte soha, sehol, senki nem magyarázza el, hogy mit is jelent. Arról pedig végképp nincsen szó, hogy miért fontos ez a vállalkozásod életében. Az előző héten foglaltuk össze, hogy milyen változás zajlik éppen a Google háza táján. Ehhez igazodva pedig kiemelten fontos, hogy ezzel a láthatatlan értékkel is foglalkozzunk. 

A Google 2024. márciusi frissítésének egyik legfontosabb újdonsága, hogy ki akarják szűrni azokat a technikákat, amelyekkel eddig félrevezették a keresőmotort. A hivatalos megfogalmazás szerint azokat, amelyek megtévesztően befolyásolták a keresések rangsorolását. Nos, eddig semmi meglepő nincsen. A Google célja, hogy minél értékesebb és hasznosabb találatokat tudjon a keresést indítók számára megmutatni. Ennek az oka nagyon egyszerű: szeretné megőrizni a piacvezető pozícióját. Számtalan országban ugyanis ez a piaci részesedés eléri vagy meghaladja a 90%-ot. Ezt az egyensúlyi helyzetet viszont fenyegetik a mesterséges intelligencia alapú keresése, amiben akár kihívót is kaphat a Google. Ezt megelőzendő akarnak számodra minél jobb minőségű eredményeket produkálni. 

domain authority

Mi az a domain authority?

Szó szerinti fordításban a domain hitelességét jelenti. A weboldal hitelességét befolyásolja a weboldal kora, a tartalmainak minősége és a hivatkozásai is. Ezen felül paraméter a weboldal általános hitelessége is. Ezt a megfoghatatlan értéket úgy tudjuk lefordítani, hogy mennyire foglalkozol folyamatosan azonos tartalommal. Mennyire vagy szakértő az adott területen. Ha például étkészleteket forgalmazol, de a tartalmaidban előkerülnek a homokvárak, az utazások vagy a cserebogarak, azzal rosszabb domain authority alakul ki. Abban az esetben, ha folyamatosan egy azonos témát jársz körül, akkor magasabb értéket kapsz. A legjobb esetben 100-as érétket kapsz, a leggyengébb pedig 1-es. A valóságban viszont, hogyha legalább 80-as értékkel rendelkezel, akkor már büszke lehetsz magadra.  

Mi is jártunk már ezzel rosszul

Azért merek ilyen nyíltan beszélni arról, hogy hogyan lehet elrontani a saját domain authority besorolásodat, mert mi is megcsináltuk. Amikor felvettük a portfóliónkba a pályázatírást (amit azóta már be is szüntettünk), hirtelen a Google szemében egy fura céggé váltunk. Az ő szemüvegükön keresztül mi voltunk az ügynökség, aki folyamatosan marketingről, reklámról, hirdetésekről és szövegírásról beszél, ezek mellett pedig ott van ez a pályázatos téma. Hogyan kerül oda? Mi a szerepe? Mivel a témák nem értek össze, a saját értékünket romboltunk napról napra a keresőmotor szemében. Ennyire egyszerű. Azt hiszed, hogy egy jó üzleti döntést hozol, közben pedig egy idegen test (mondjuk egy medve, aminek hattyúszárnya van) látszik kívülről. Ehhez kapcsolódva csak egy tanácsot adhatok: ha elsőre jó ötletnek tűnik, az remek. Akkor viszont, ha nem tudod kötni a mostani tevékenységedhez (csak jobb kezemmel fogom a bal fülemet levezetés után) kötni, akkor nincs helye sem a portfóliódban, sem a weboldaladon. 

Mivel befolyásolható az érték?

A weboldal látogatottsága ebben az esetben nem paraméter. Az viszont igaz, hogy a gyengébb domain authority miatt hátrébb kerülsz a keresési rangsorban. Vagyis, kevesebb organikus látogatód lesz. Annak érdekében, hogy minél jobb értéket kapj, egyetlen szabályt kell betartanod: értékes tartalmat kell generálnod. Folyamatos frissítéssel és optimalizálással. Érdemes aktívnak lenned a közösségi médiában is, megosztani az aloldalaidat, hogy innen is tudj forgalmat generálni. Fordíts kiemelt figyelmet a weboldalad technikai paramétereire (sebesség, META-leírások, stb.). Ezen felül pedig mindenképpen legyen elérhető mobilbarát verzióban is az oldal. Röviden összefoglalva, olyan weboldalt kell építened és karbantartanod, amit robotként és emberként is élmény fogyasztani. Jó ügyfélélményt és minőségi tartalmat nyújt a látogatóknak. 

Akkor mától tartalomgyártás ész nékül?

Ész nélkül semmiképp, pont ez a lényeg. Az érték viszont nem egyenes arányosságban növekszik. Tehát a teljesen új weboldalad 1-es értékéből sokkal gyorsabban lesz 10-es, mint a 20-as értékű oldalból 25-ös. Úgy működik, mint egy videójáték: minél magasabb szinten vagy, annál erősebb ellenfelet kapsz. Tehát, minél jobb a mostani pozíciód, annál nehezebben lépsz át a következő szintre. A tartalomgyártás fontos, ahogyan az előző pont is mutatta, de nem elegendő és nem mindenre használatos csodaszer. A kulcs sokkal inkább a folyamatos odafigyelésben és fejlesztésben van. Az a weboldal, ami két éve készült el, most már könnyen számíthat elavultnak egy felhasználó szemében. Egész egyszerűen azért, mert a világ ilyen gyorsan változik. Ugyanez igaz a robotokra. Azok a műszaki paraméterek, amikkel a lista élére kerülhettél, most már lehet, hogy csak középmezőnyre elegendőek. 

Mi a helyzet a linkekkel?

Az új szabályozás egyik fő sarokpontja éppen a linkek kérdése. A linképítés persze továbbra is hasznos lesz, de itt is inkább a minőség és nem a mennyiség a fontos. A domain authority számításánál is fontos paraméter, hogy ki hivatkozik az oldaladra. Tegyük fel, készítettél egy szuper blogbejegyzést, amire ketten hivatkoznak. A helyi vicclap (ismertsége tart a nullához) és a BBC. Természetesen az előbbinek is örülünk (már amennyire), de az igazi értéket a második adja. Ez pontosan a fizikai világ tükröződéseként fogható fel. Ha a piacon egymás közt beszélik azt, hogy jó vagy a szakmádban, teljesen mást jelent, mintha egy világszinten elismert szakirodalom idéz. Persze, a kettő között számtalan árnyalat van. Azt viszont, hogy a Te üzletedet mi építi jobban, érdemes stratégiai kérdésként kezelni. 

domain authority szerver nasa

Honnan legyenek linkjeim?

Ahhoz, hogy az oldaladra linkek mutatnak, két út vezet. Az egyik, hogy megkerülhetetlen és fantasztikus minőségű anyagokat teszel közzé, amire mindenki hivatkozni fog magától is. Ha ez mégsem jönne össze, még mindig van lehetőséged: PR-cikket vásárolni, amiben az oldaladra mutató linket is elhelyezhetsz. A domain authority szempontjából egyébként ez teljesen mindegy lesz. Érdemes viszont megnézned, hogy a hivatkozó oldal milyen értékekkel rendelkezik (ezt pl. Itt teheted meg). Ha közel azonos az értékük, mint a Tiéd, az már jó. Ha jobbal rendelkeznek, mindenképp vágj bele. Ha viszont gyengébbek, akkor nem egymást keresitek. Hasznos eszköz lehet egy ilyen összehasonlítás akkor is, amikor a PR-cikkek árazását akarod összehasonlítani. Könnyen lehet, hogy az elsőre drágának tűnő ajánlat sokkal nagyobb értéket hordoz és éppen ezért meg is éri a nagyobb befektetést. 

Soha nincs kész

A rossz hírem a domain authority és egyátalán az egész keresőoptimalizálás (SEO) kapcsán, hogy ez egy vége nem érő folyamat. A körülmények folyamatosan változnak, Neked pedig reagálnod kell rá. Ha épp elkészültél a weboldaladdal, és úgy érezd, hogy mindent megtettél, akkor nyugodtan veregesd meg a válladat, hiszen jó munkát végeztél. De ez csak a mai napra igaz, holnap a világ már teljesen eltérő is lehet. Összességében pedig a domain authority is csak egy paraméter a számtalan másik között a keresőoptimalizálásban. Érdemes foglalkozni vele és odafigyelni rá, de önmagában ettől még nem lesz nagyobb céged, több ügyfelek vagy munkatársad.