AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
QR-kód egy kávés bögrén.

QR-kód: így használják a vállalkozások a világ különböző részein

A QR-kód beeszi magát mindennapjainkba. Találkozunk vele a vonatokon, az üzletekben, az éttermekben, de amikor a futár a kezünbe nyom egy csomagot, akkor is ott virít rajta a sok-sok pixelnégyzet. A QR-kód lényegében olyan, mint egy vonalkód, csak két dimenzióban. Azért is népszerűek, mert könnyen olvashatók, könnyen készíthetők, és viszonylag sok szöveget tudnak magukban tárolni.  Ebben a cikkünkben feltérképezzük a statikus és dinamikus QR-kód használati módjait, és megmutatjuk te hogyan használhatod ki a vállalkozásodban.

Landing page

Sosem volt egyszerűbb módja, hogy eljuttasd az ügyfeleidet a weboldalra. Nem kell begépelniük semmit, nem kell utánad keresni, csak beolvassák a telefon kameráján keresztül a kódot, és már ott is vannak a weboldalon. Természetesen ott is kell őket tartani, annak az alapja pedig egy sikeresen összerakott landing page. Egy dinamikus QR-kód előnye, hogy statisztikát kapunk a kód beolvasásáról: hol és mikor történt, illetve milyen eszközzel. Így nem csak kihelyezett mini reklámok ezek, de önjáró marketingesek is: hamar fel lehet térképezni a célközönségünket, honnan érnek el bennünket, és legközelebb melyik területre fókuszáljuk a hirdetést.

QR-kód egy kávés bögrén.

Kuponok és akciók

A kuponfüzetek ideje lejárt. A legtöbb szupermarket már saját alkalmazást készít a kuponjaikhoz, hogy azokat a vásárló mindig a zsebében hordozhassa. Egy terméken elhelyezett QR-kód nem csak érdekesség lehet, de promóciós segédeszköz. Az tovább vihet egy weboldalra, ahol a fogyasztó megkapja a kódot, vagy egyenesen elkérheti azt az e-mail címére. Így nem csak visszahívtuk őt egy kávéra, de célzottan újra elérhetjük a körlevelünkkel.

Termékinfók

Egyre gyakoribb, hogy a termékeken megjelennek a QR-kódok, és ez nem véletlen. Azok az adatok, amelyek már nem férnek rá a csomagolásra, vagy nem állandó jellegűek, azokat egyszerűen besűríthetjük egy kis négyzethálóba. Ráadásul a dinamikus QR-kód előnye, hogy változtathatjuk, mi történjen a megnyitást követően, vagy cserélhetjük a célirányt. Ami még múltkor a termékünk készítésének érdekességeit taglalta, lehet, hogy most egy speciális akcióhoz visz.

Menü

Nem csak higéniai szempontból szerencsésebb a menüt QR-kódba sűríteni. Így megkíméljük a fogyasztókat az előttük összefogdosott étlapoktól, de a rendelés után is „náluk marad az étlap”, ha arra később szükség lenne. Sokkal dinamikusabb módja is az étlapnak, ugyanis ha változik, azt a weboldalon történik, és nem kell nagy példányszámban új étlapot nyomtatni. Természetesen gondoljunk azokra is, akiknek nincs okostelefonjuk, vagy a papíralapú étlapot részesítik előnyben.

Wifi-hozzáférés

Akármennyire is triviálisnak tűnik, egy nagyon praktikus felhasználási módja a QR-kódnak. Nem kell lediktálni, vagy leírni a jelszót, elég egy beolvasás, és máris csatlakozik a telefon a hálózathoz. Ezzel nem csak a „mi a jelszó?” jellegű kérdéseket kerüljük, de az alkalmazottak munkaerejét is felszabadíthatjuk.

Értékelés

Biztassuk az embereket a szolgáltatásunk vagy termékünk értékelésére! A személyes vagy e-mailben megírt értékeléshez bátorság kell. Ha van egy közbevetett médium, mint a QR-kód, az értékelést pedig (fél)anonim, azokat is elérhetjük, akik amúgy nem mernének vagy akarnának minket arcukkal-nevükkel értékelni.