AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626

Demand Gen a Google-től, automata ügyfélgyártó?

Állítólag a világot a változás viszi előre. Az online világban és a XXI. században pedig a változás minden korábbinál gyorsabb. Néhány év alatt komplett iparágak változhatnak meg és techóriások mehetnek csődbe egyetlen rossz döntés miatt (bocsi, Nokia). Jönnek az új lehetőségek, és sokan félnek, hogy a mesterséges intelligencia elveszi a munkájukat (spoiler: nem fogja). Ebbe a folyamatosan változó és alakuló izgalmas online marketingnek nevezett szegmensbe csapott bele egy újdonsággal a Google. Nyáron bejelentették, hogy hamarosan érkezik a Demand Gen névre keresztelt kampánytípus, ami a Display-hirdetéseket váltja majd le. Magyar nyelvű magyarázat pedig sehol nincs, úgyhogy készítettünk egyet Nektek! 

A Google Display hirdetések népszerűek voltak, rengeteg márka használat őket. Sőt, valószínűleg, ha ma nem a miénk az első weboldal, amin jársz, akkor már Te is találkoztál velük. Ezek azok a reklámok, amelyek legfőképp képeket tartalmaznak (legalábbis ez a figyelemfelhívás fő eszköze) és más weboldalakba beágyazva jelennek meg. A legjobb példa a létükre talán az, hogy ha egy webshopba cipőket nézegettél, akkor a következő 30 napban még a macskaeledeles oldal közepén is cipőkkel találkoztál. Nos, ez az a rész, ami megy. Pontosabban változik, mert a Demand Gen majd más formában visszahozza ezt a lehetőséget. 

Már megint az AI 

Sokan utálják, mások vallásos tisztelettel istenítik, igen, ez a mesterséges intelligencia, vagyis az AI. A Demand Gen egyik újdonsága éppen ez lesz, hogy a mesterséges intelligenciát is a hirdetéseid szolgálatába állítja majd. Igaz, ezt már ellőtte a Google a PMax kampánytípusnál, ami minden eddiginél könnyebb hirdetést ígér. Ez a rész igaz is, a rendszer kedvére kombinálja a hirdetési módozatokat, de egy okosan kimunkált, ember alkotta hirdetés még könnyedén megveri a legfontosabb teljesítménymutatókban. Igaz ez még akkor is, ha a mi tesztjeink során is képes volt a PMax hónapról hónapra másfélszeres javulást elérni átkattintási arányban. Tette mindezt közepes bázisról. Egy szóval a Google által fejlesztett rendszerekben van lehetőség, és ezt még egy módon ki tudod majd használni a közeljövőben. 

demand gen google ads hirdetés onlne marketing

Nézzük az újdonságokat! 

A hivatalos bejelentés alapján a vásárlói szokások hívták életre ezt a változást. A Google ugyanis azt jelezte, hogy kutatásaik alapján minden harmadik vásárló azt mondta, hogy vett már a Google felületein (Displayen vagy Gmailen) termékeket online. Vagyis, nem az erre kitalált Google Shopping hirdetésekkel értek el vásárlást. A Z-generációban pedig 86%-os volt azok aránya, akiknél a YouTube-videók segítettek felfedezni és megismerni olyan termékeket, amelyek iránt érdeklődött. Ezekből az információkból és a belőlük levont tanulságokból pedig megszületett a Demand Gen. Az ígéretek szerint ez lesz az a hirdetési típus, ami a mai kor igényeihez igazodik. Majd meglátjuk… 

Képek és videók mindenhol 

Az egyik fő újítás, hogy egy kampányon belül különböző vizuális tartalmakat tehetünk közzé. Lehetnek ezek rövid videók, képek vagy akár lapozható carousel is. Korábban ehhez többféle hirdetési típust kellett installáljunk. Az irány világos, az igény pedig jogos. Az Instagram és a TikTok megjelenésével, piacot formáló erejével az elmúlt évek ebbe az irányba mutattak. Most pedig lépett a Google is. 

Jönnek a hasonmások 

Az adataid alapján készíthetsz hasonmás célközönségeket. Meg tudod adni, hogy milyen adatból (pl. korábbi vásárlások, YouTube-os videómegtekintések, webes vagy appos aktivitás) milyen eltéréssel készítsen célközönséget. Ez alapján pedig akár olyan jellemzőkre is fény derülhet, amelyről soha korábban nem tudtál. Tehát, ha minden igaz, sokkal pontosabban tudsz majd célozni a jövőben. 

Optimalizáció azért marad 

Természetesen eldöntheted, hogy mire fókuszáljanak a hirdetéseid. Lehet ez konverzió vagy akár előre megadott értéket költhetsz egy-egy interakcióra. De marad a kattintások maximalizálása beállítás is. Vagyis minden olyan beállítás, amit eddig megkaptál, megmarad a továbbiakban is. Tehát bár a részleteket a mesterséges intelligencia dönti el, a fő irányt a Demand Gen esetében is magad szabhatod meg. 

Hamarosan valósággá válik 

Ha van Google Ads hirdetési fiókod, akkor már jelentkezhetsz béta tesztelőnek. Vagyis, mindössze egy űrlap kitöltésével azok közé kerülhetsz, akik az elsők közt próbálhatják ki ezt az újdonságot. Ez amennyire kecsegtető, éppen annyira kockázatos is. Könnyen lehet, hogy nem ismered még ki a platformot, az újdonságtól fellelkesülve mindent erre a lapra teszel fel és hirtelen a vállalkozásod befullad. Szóval, ezt semmiképp se tedd. Ha nem szeretnél kimaradni, tesztelnél, és a jövő év eleji hivatalos bevezetésre már szakértővé válnál, akkor kísérletezz szegmensekben. Vagyis, hagyd meg a jelenleg is jól teljesítő kampányaidat, emellett (és nem helyett!) pedig kezdd el tesztelni, hogy mit ad Neked a Demand Gen. Persze, az is fontos, hogy az eltűnő Display hirdetéseket kezdd el fokozatosan kiváltani más típusú tartalmakkal. 

Hogyan készülhetsz fel? 

Egyrészt, mire ideér az újdonság, próbáld megérteni, ahogyan az előző pontban is írtuk. Másrészt, ha nem teszel semmit a Google akkor is frissít majd Demand Gen kampányokra. Ugyanakkor, ha ez Téged készületlenül ér, akkor lehet, hogy éppen ez az átállás fogja elzárni a csapot, amin eddig az ügyfelek érkeztek. A kreatívjaidból több kell majd, több formában és több méretben. Ezt kezdd el megszokni és ez akár jó alkalom lehet egy arculatfrissítéshez is. Mivel itt nagy hangsúlyt kapnak majd a videók, kezdj el videózni. A cél, hogy amikor már a pénzed megy bele, akkor könnyedén, stressz nélkül készíthesd el a videós tartalmaidat.  

A Demand Gen miatt változik az életem? 

Nos, hirdetőként természetesen igen. Ez viszont lehetőséget jelent a számodra. Mindösszesen arról van szó, hogy változnod kell, viszont erre van több, mint negyed éved. Más perspektívából nézve: nem kell tenned semmit, a Demand Gen utólér. Viszont az új belépőknek már ez lesz a természetes, míg Neked itt maradnak a régi kampányaid. Előbb-utóbb elavultak lesznek, Te pedig lemaradsz a versenytársak mögött. 

demand gen google ads hirdetés onlne marketing

Mit mond a Google? 

Természetesen saját portékáját mindenki dicséri, de ezzel nincs is gond. Ők a lehetőségek kiterjesztését ígérik. Éppen ezért, ha megnézed a fenti ábrát, nem azt látod, hogy valamit leváltana egy új megoldás. Sokkal inkább azt, hogy valami egy új korszakba lép, többet kap és kiterjesztik még jobban. Ha szeretted – és eredményesen használtad – a Displayt, akkor a Demand Gen Neked van kitalálva. Természetesen ebben most még nem lehet ítéletet hirdetni, csak ahogy jönnek majd az első személyes élmények.  Erre pedig a nagyközönségnek 2024. Elejéig várnia kell. Jön-e újabb forradalom? Valószínűleg nem, ugyanakkor egy érdekes újítás mindenképpen.  

A továbbiakban természetesen teszteljük majd a Google Lead Gen kampányait és beszámolunk róla Nektek is. Ezekért a tartalmakért nézz vissza időről időre!