AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
burnout vállalkozó podnikateľ

Burnout – a vállalkozók betegsége?

Biztos vagyok benne, hogy ismered ezt az érzést. Reggel van, mégsem akarsz felkelni. Nincs motivációd. Ez pedig nem csak egyszer történik meg, hanem nap nap után. Nem látod normálisan a színeket, minden szürke. Még a kedvenc dalod sem szól olyan jól, mint eddig. A jelenség neve burnout (kiégés), de mi tehetsz? Törvényszerű vagy megóvhatod tőle magadat?

Két vagy három hete felhívtam az egyik barátomat. Tudom, hogy sokat dolgozik, mégis meglepett, amit mondott: utolért a burnout. El sem tudtam képzelni, hogyan lehetséges ez? Illetve elkezdtem félni, mert akár velem is megtörténhet. Úgy képzelem, hogy olyan lehet, mint amikor futsz, de nem tudod hol a cél. Még mindig futsz, pedig már egy kilométerrel el is hagytad, csak nem tudsz róla. Egyszerűen nem tudod, hogyan kell abbahagyni.

Sokszor érzem, hogy új impulzusokra van szükségem. A mi munkánkban folyamatosan kreatívnak kell lenni, mert egy unalmas szöveget vagy rosszul megírt pályázatot senki sem értékel. Tehát nekem elég sokba kerülne egy burnout. Olyan pénzt, amit nem tudnék hol megspórolni, hiszen a fő munkaeszközömet tenné tönkre. Ez vajon valós veszély vagy csak egyesek problémája?

Azt hiszem a fő gond a nyomás. Mindig többet és többet akarunk elérni, de ez még nem baj. Csak akkor, ha ezt nem tudjuk fenntartani. Amikor az eredmények nem célokká, hanem mindennapi kötelességgé válnak. Ha úgy kell szállítanod a sikert, mint egy jól működő gyár. Karácsony előtt persze nagyobb a hajtás, ez az év leghatékonyabb időszaka. Nyáron is meg kell nyomni, mert az uborkaszezonban is kell a bevétel. Indok mindig van, ami miatt szükséges az a 10, 20 vagy akár 50 extra százalék. De hol a vége? Fekszel a kórházban, a diagnózisod pedig burnout.

De ez egy elég sötét jövőkép. Egyszerűbb ha behúzod a féket és delegálsz a kollégáidnak. Végülis Neked is szükséged van pihenésre, a családoddal töltött időre vagy csak olyan pillanatokra, amikor nem gondolsz a munkára. Van egy barátom, aki szó szerint nem tud otthonról dolgozni. A legfőbb ok, hogy nincs otthon számítógépe. Talán ő csinálja jól.

burnout vállalkozó podnikateľ