AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
google bert algoritmus keresés

BERT elviszi a látogatóidat?!

két napja a világ radikálisan megváltozott, ami a Te életedre és a Te üzletedre is hatással van: megjelent BERT. Nem egy óriási vikingre kell gondolnod, hanem a Google legújabb csodafegyverére.

Az elmúlt öt év legradikálisabb változtatására! Ami minden tizedik keresés eredményét befolyásolja!

BERT azért született, hogy a legrelevánsabb tartalmakat díjazza. Tehát, minél inkább minőségi tartalmat készítesz, annál jobban fog szeretni. Mögötte egy gépi tanuló algoritmus (machine learning) fut, ami nem csak az egyes szavakat vizsgálja, hanem a szöveg mélyebb értelmét is. Figyelmet fordít arra, hogy az adott szó előtt, és mögött milyen kifejezések állnak. 

Egy angol nyelvű példával: BERT előtt arra a kifejezésre (2019 brazil traveler to usa need visa), aminek célja, hogy kiderüljön, egy brazil beutazónak kell-e vízum az USA-ba. A válasz egyszerű: az USA polgárainak nem kell vízum Brazíliába. Tehát teljesen ellentétes azzal, amit kerestél!

BERT erőssége tehát az lesz, hogy a komplexebb tartalmakban jobban ki tudja szűrni, hogy mi az, ami a valós keresési cél.

Ennek következtében, ha a frissen facsart gyümölcsléről írsz a blogodban, akkor ne említs mást. Nem érdekes a cukros üdítő, sem a rostos gyümölcslé. Csak a frissen facsart! 

A másik újdonság, hogy a regény hosszúságú posztok, amik százasával tartalmazták a kulcssszót, már nem lesznek annyira a Google barátai. Ezek helyét átveszik azok a cikkek, amelyek a kereső valódi kérdésére adnak választ.

Fogsz látogatókat veszíteni? Igen. Baj ez? Nem igazán. Ha a tartalmad valós, az ügyfeled kérdéseire ad választ, akkor semmi probléma. Nőni fog a minőségi látogatóid aránya. Ha pedig megcsappan az érdeklődők száma hirtelen, akkor az oldalad minőségével vannak gondok.

Nem kell mást tenned, mint szuperspecifikus tartalmakat gyártani, és mindent visszaolvasni még egyszer a kérdező szemével. Szerintünk BERT tisztulást hoz, szerinted?