AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
balogh levente szentkirályi vízangyal otp business café

Balogh Levente szerint “A piac már beárazta magát”

Jó dolog, amikor nagy cégek és ismert emberek arra használják a hírnevüket, hogy visszaadjanak valamit a köznek. Ilyen célzattal indult el az OTP Bank Business Café beszélgetéssorozata is, ami idén már a második évadát kezdte. Sikerült egy húzónévvel indítani: a Szentkirályi Magyarország elnöke, Balogh Levente volt az előadó. Mi pedig elhoztuk Neked, hogy mit kaptunk tőle.

Balogh Levente neve nem ismeretlen vállalkozói körökben, de a szélesebb közönség is ismeri és elismeri őt. Cápaként hétről hétre befektetői szerepben láthatjuk, és ahogy a műsor is jellemzi, a nemzetközi márkaépítés nagymestere. Feltette a térképre a Szentkirályit, most pedig szerelemprojektjét a Vízangyalt irányítja a legmagasabb csúcsok felé. Nem véletlenül, csütörtök déluátn 6-kor közel kilencezer ember jeleze az érdeklődését a gondolatai iránt.

A legfontosabb a minőség

“Árral már nem lehet versenyezni” – hangzott el viszonylag korán. Ugyanis már “kinőttük” azt a piacot, ahol nem lehet bármihez hozzájutni. Akkor tudsz csak és kizárólag előnyhöz jutni, ha kifogástalan minőséggel állsz a vásárlóid elé. Nem kell mindenkinek multinak lennie Levente szerint sem, de minden egyes “vállalkozói szinthez” tartozik egy minőség. Ezt pedig a felhasznált technológia alapozza meg. Választhatsz a felső polcról is eszközöket, kollégákat, lokációt és a vállalkozásoddal kapcsolatosan szinte bármit. Viszont ma már a hályogkovácsok ideje lejárt, így ahhoz, hogy prémium terméked vagy szolgáltatásod legyen, a beletett összetevőknek is prémiumnak kell lennie.
balogh levente szentkirályi vízangyal otp business café

Igazgatok vagy vezetek?

Érdekesség talán, hogy a Szentkirályiban nincsenek igazgatók. Balogh Levente szerint ugyanis a cégeknek nem igazgatókra, hanem vezetőkre van szüksége. Ennek ellentmond az a magyar “betegség”, hogy imádjuk a rangokat és címeket. A legkisebb vállalkozásnak is gyorsan CEO-ja lesz vagy Head of kezdetű névjegyeket készíttetnek. Sokkal fontosabb azonban, hogy mi van mögötte? Ha van egy olyan folyamat és felépített rendszer, amiben nem az egyén a fontos, és nem igazgatni (=folyamatosan fölösleges problémák gubancait kibogozni) kell, hanem vezetni, akkor a cég sokkal erősebb. Ebben a rendszerben ugyanis a cég adja a keretrendszert, amibe akár holnap új kolléga építhető. Ezáltal pedig nagyban tudod csökkenteni a kockázatodat, és azt a kitettséget, amivel az ő irányában vagy.

Hol akarok király lenni?

Magyarország bár kicsi piac, mégis, ha nulláról akarjuk meghódítani, akkor meglepően nagy lehet. Balogh Levente is arra hívta fel a figyelmet, hogy például Ausztriában regionális szinten gondolkoznak a vállalkozások. A saját szűkebb környezetükben, nagyjából egymilliós, vagy ennél is kisebb piacokon akarják megtanulni a vállalkozói létet. Majd, ha már itt sikeresek, akkor lépnek nagyobb szintre. Ezzel szemben, sokan azonnal akarnak mindent, és az otthoni sikerek elmaradását, esetlegesen Kínában pótolnák. “Kína soha nem vesz semmit, inkább megcsinálja” – mondta Balogh Levente, hogy mennyire érdemes a Távol-Kelet felé fordulni. Érdemesebb, ha mindenki a saját (szűkebb) hazájában szeretne próféta lenni. Egy óra Balogh Leventével. Te mennyit fizetnél érte? Én nagyobb összeget is áldoznék arra, szerencsére ezt most megtette helyettem az OTP Bank. A vállalkozói létben pedig ez is egy csoda. Egy nálam sokkal előrébb tartó embert hallgathatok meg, akár ingyenesen is, ha csak az időmet adom érte. Az ő tapasztlatai pedig akár az én üzletemet is jobbá tehetik, főleg, ha hagyom.