AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626

Az X jelöli a kincs helyét?

Még mindig fura úgy hivatkozni egy közösségi platformra, hogy X. Főleg azért, mert sokak számára ez még mindig Twitter. Igaz, hogy már több, mint egy éves sztori az átnevezés. Ilyen régóta tette be a lábát Elon Musk a tulajdonosi struktúrába és hirdetett nagyívű változásokat, mégis, valahogy szokatlan. Ha követed az X-et biztosan kincsre lelsz vállalkozóként? 

Ha valahol Elon Musk megjelenik, akkor biztos lehetsz a felfordulásban. Nem volt ez másképp a Twitter háza táján sem. Igaz, hogy sokan korunk egyik legnagyobb elméjének tartják. Mások szerint azért zseni, mert több vilgácéget képes vezetni egyszerre. Van, aki a vízióit dicséri, és persze, akadnak kritikusai is szép számmal. Az viszont biztos, hogy valami olyat szeretne létrehozni, ami ebben a formában, így nem létezik. De hát Tesla sem volt korábban. Nézzük, mit csiripelnek a madarak! 

A kedves kék kismadár

Ugyanis a Twitter összetéveszthetetlen előnye a kedves kék madár volt, és a csiripelő hang egy-egy tweet elhelyezésekor. Igaz, a platform Közép-Európában nem tartozott a legnépszerűbbek közé ennek ellenére sem. Kevés barátod volt, akit el tudtál érni rajta, és egyébként is, a rövid üzenetek sokszor nem engedtek “rendesen” véleményt mondani. Sokszor vált politikusok kedvenc platformjává, de őket sem idehaza kellett keresni. Szóval, a Te vagy az én életemben szinte láthatatlan dologról beszéltünk mindeddig. Kedves, aranyos, de otthonra nem kell – gondolták sokan.  

Hipp-hopp, jön Musk

Ez volt a múlt, a jövő pedig Kínából érkezik. Ázsiában ugyanis all-in-one platformok működnek sikerrel. Vagyis olyan oldalak, ahol szinte az egész online életedet le tudod élni egyben. Kapcsolattartás, hírek, játékok és még fizetés is fut egy helyen gond nélkül. A kérdés természetesen az, hogy miért? A platformok érdeke, hogy minél tovább maradj ott, ehhez pedig egyre több “életfunkciót” integráltak magukba. Lehet, hogy mindent el tudsz intézni egyetlen egy oldalra látogatva. Amennyire csábító, természetesen annyira veszélyes is lehet, de erről majd később. A lényeg, hogy Musk egy ilyen típusú, világszerte népszerű helyet akar kreálni az X-ből. 

Nem vagy cukorból

Eközben világszinten az első számú közösségi média platform a Meta kezelésében lévő Facebook. Tőle nem sokkal lemaradva a TIkTok és az Instagram. Egy másik techguru, illetve Kína. Vagyis, elég erős ellenfeleket választott magának Musk. A helyzet összertettségét és furcsaságait mutatja, hogy az Európai Parlamentben használt céges telefonokra a TikTok nem letölthető, mert félnek attól, hogy kínai kémszoftvereket engednek be vele. Ugyanakkor az Európai Parlament választásokat népszerűsítő TikTok-oldalt hozott létre, amihez külön telefonokat szerzett be. Itt van az életünkben ez a halom platform, de nem tudjuk, hogy mire lehetnek jók, vagy hol van a helyük. Ha pedig maga az EU sem jut velük dűlőre, akkor mit tehet egy kisvállalkozó? 

twitter x elon musk

Nyomni, nyomni, nyomni!

Elmúltak már azok az idők, amikor a TikTokot Musicallynek hívták és kislányok táncoltak rajta. Az elmúlt években óriási népszerűségnövekedést láthattunk és a bohóckodás helyét felváltotta az edukatív tartalom. Sőt, néhány hete éppen egy edukatív videós platform irányába kezdtek elmozdulni. Előnyben részesíti az algoritmus például, ha hosszabb leírásokat közölsz a videóid mellé. Vagyis, a TikTokon most már ott kell lenni. Egyébként már Magyarországon és Szlovákiában is lehet hirdetni a felületen, tehát, ha eddig nem voltál ott, tessék regisztrálni. A Facebook egyértelmű, sokan – hibásan – weboldal helyett is ezt használják. Ha céges célpiacod van, kell még a LinkedIn, mert az a leghitelesebb platform. Végül pedig egész nap tartalmat kéne gyártanod, de még jön az X is! 

Csak legyél ott

Nem biztos, hogy Neked ma versenyelőnyt jelent az X. Sőt, könnyen lehet, hogy egyelőre időrabló tevékenység lenne csak. Mégis, azt javasoljuk, hogy regisztrálj, ha másért nem, hogy a vállalkozásod neve a Te tulajdonodban legyen. Elég fura lenne pár év múlva elmagyarázni az ügyfeleknek, hogy mindenhol azonos néven futunk, de az X egy picit kilóg a sorból, mert későn ébredtünk. Szóval, regisztrálj és kezdj el vele kísérletezni. Pont úgy, mint a Threads-szel. Csak legyél ott, tapasztald a működést és a változásokat, mert a konkurenseid jó része ezt nem teszi meg. Azzal kerülhetsz előnybe, hogyha képben vagy a platform működésével még azelőtt, hogy naggyá válna. 

x közösségi média

Lehet majd hirdetni is?

Nem tudom, de valószínűleg igen. Emlékszel még azokra a daliás időkre, amikor tíz évvel ezelőtt fityingekért tudtál a Facebookon kattintásokhoz jutni? Nos, valami ilyesmi jöhet az X-en is. Aki már az elején ott van és hirdet, be tud úszni a strandnak egy nyugodt, békés részére. Olyanba, ami még nem hemzseg a konkurensektől úgy, mint a Facebook. Ha pedig arra gondolnál, hogy Te egyeduralkodó vagy a piacodon – kívánjuk, hogy így legyen -, akkor még mindig bezavarhat a képbe a Temu, mint mindent letaroló hirdetésfelzabáló gépezet. A kulcs tehát a jelenlét és a tudás. 

Miért érdemes foglalkozni vele?

Elon Muskról fentebb már elmondtuk, milyen vélemények keringenek. Azt viszont Te is tudod, hogy a húsz éve lázálomnak tűnő Teslákból most rengeteg furikázik az utcán. Szinte minden nap láthatsz legalább egyet. Megvalósult. Ha cégértéket vizsgálsz, akkor pedig abszolút a világ élvonalában vannak az autógyártók között. Pedig az elején nem autókat, hanem ígéreteket árultak! Mióta X-ről beszélgetünk és nem Twitterről, azóta a márka is bekerült ebbe a gépezetbe. Musk jön, beszél, kiakaszt, botrányt csinál, a lényeg, hogy figyelmet irányít az oldalra. Amiről pedig beszélnek, az a hétköznapjaink része lesz, majd pedig nem csak beszélünk róla, hanem használjuk is.  

Lehet, hogy 2029-ben lesz csak érdekes

Igen, lehet, hogy először a 2029-es marketingtervedben kap majd szerepet az X. Addig pedig csak fogod a kezedben a képzeletbeli térképet és kitartóan keresed, hogy hol lehet a kincs. AZ sem biztos, hogy a kincs létezik, és a platform tényleg berobban. Ha viszont így lesz – és jelenleg talán az X-nek van a legnagyobb esélye világsikerré válni a hasonló oldalak közül -, akkor ott kell lenned. Pár éve még a TikTok nem volt marketingeszköz, most az. A koronavírus-járvány előtt sokaknak nem volt webshopja, ami most a bevételük nagyobbik részét adja. Nem telt el több mint három év. A világ szörnyen gyorsan változik, Neked pedig reagálnod kell rá. 

Az X még nem a legmenőbb marketingfelület, ha viszont tudni szeretnéd, hogy hogyan marketingelnek a közvetlen riválisaid, vegyél részt a kutatásunkban és kapd meg első kézből a szlovákiai magyar vállalkozások marketingtevékenységének analízisét. 

A kérdőív kitöltése nagyjából 10 percet vesz igénybe. Itt válaszolhatsz számítógépről, itt pedig mobiltelefonról!