d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
eredeti facebook hundub fake

Az eredeti és lelkes követői

A Te ismerőseid közt elhangzott már a fent vagy HunDubon kérdés? Talán igen, talán nem. Ez nem is annyira érdekes. Sokkal izgalmasabb hogy az egész mennyire eredeti. Ahogyan az is, hogy ezt a bejegyzést miért a Facebook és az Instagram felületéről kattintottad át.

Réges-régen Magyarországon létezett már közösségi oldal. Emlékszel még az IWIW és a MyVip nélkülözhetetlenségére? Valószínűleg igen. Mindenki fent volt, mert ciki volt kimaradni belőle. Tehát maga az ötlet nem teljesen hiábavaló. Létezik orosz “ellen-Facebook” is, a vkontakte, de kínai verzió is. A hiba nem itt van a képletben marketinges szemmel.

Facebook helyett Fészbúk

December 10. talán IT-történelmi nap volt, talán nem. Az utókor majd eldönti. MInden esetre elindult az újgenerációs magyar közösségi oldal, a HunDub. Az oldalt végigkattintva erős utánérzésem van, hogy ezt már láttam valahol. És igen, beugrik, honnan ismerős a kék design. A Mark nevű egyetemista fiú kollégiumi szobájából. Innentől pedig a számomra nem is annyira érdekes az egész. Egyszerűen nem tudom elképzelnik, hogy Beyoncé koncertjeiről, vagy Messi góljairól elsőkézből a HunDubról kapok majd információkat. Innentől eredetiség oda, hiszen kapok majd valamit, amit először valaki valahol megoszt, majd felkerül a HunDubra. Eltelik vagy 10 perc és én teljesen elavulttá válok.

eredeti facebook hundub fake

Akkor csinálj jobbat!

Persze, ha ennyire jól tudok kritizálni, miért nem csinálok saját verziót? Mert nem értek hozzá. Viszont arról van véleményem, hogyan lehetett volna a HunDub kisebb kapufa: piackutatással. Ugyanis a Facebook számos funkciójával elégedetlenek a felhasználók. Ezt kiderítve létrejöhetett volna egy olyan oldal is, ami erre reflektál. Készülhetett volna eredeti közösségi hálózat egy szegmens részére is, ami csak az övék. Eredeti, nekik szóló, innovatív ötletből. Itt viszont inkább az “egyszer már bejött, próbáljuk meg mi is” gondolat vezetette csak az alkotókat. Az eredeti alkotás pedig így – érdeklődés hiányában – elmaradt.

Copy-Paste

Bármit is másolsz, csak második lehetsz, szól a közhely. Valóban így van, ugyanis nem trendteremtő, hanem követő leszel. Nem az, akihez a piacod igazodik, hanem egy a nyájból, aki követ. Holott csak meg kellene találnod azt a szegmenst, akire fókuszálva, Te lehetsz az egyes számú. Nyugtathat, hogy ha ügyesen “lopsz”, akkor sosem buksz le. Tudunk mi is egy cégről, aki a szövegeinket használja, bár soha egyetlen centet sem fizetett érte. Pereljük be? Jelentsük a Facebookon? Inkább még jobb szövegeket írunk a konkurensének! Az eredetit úgyis értékelik a vásárlók is. A keddi poszt pénteken pedig pont annyira lesz csak friss, mint a háromnapos kenyér.

Légy eredeti, és mondd is el egy jó marketingkampánnyal, vagy foglald egy olyan szövegbe, amit minden vevőd idézni fog, még évek múlva is!