AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
drawn memory of starbucks brand

Az emlékezet és a Facebook

AZ ELMÚLT IDŐSZAKBAN TÖBB KÉRDÉST KAPTUNK A FACEBOOK HIRDETÉS-VISSZAEMLÉKEZÉS FUNKCIÓJÁVAL KAPCSOLATBAN. EZÉRT EGY RÖVID ANYAGBAN MEGMUTAtJUK AZ EZZEL KAPCSOLATOSAN FELLELHETŐ INFORMÁCIÓKAT. VALÓBAN LÉTEZŐ EMLÉKEZETRŐL VAN SZÓ VAGY CSAK EGY NAGYON JÓL HANGZÓ MARKETINGSZÖVEG?

Ha adminisztrátor a Facebookon, és bejegyzéssel kapcsolatos aktivitást, márkaismertséget vagy videómegtekintést állít be céljaként, megismerheti a fönti fogalmat. Ízlelgetve a hirdetés-visszaemlékezést vagy teljes nevén a hirdetés-visszaemlékezés becsült mértékét. A mutató remekül hangzik, sőt találkozhatunk is olyannal (akár mi magunk is lehetünk azok!), akik erre esküsznek. Találkoztunk olyan cégvezetővel, aki ennek a számnak a lobogtatása mellett volt biztos abban, hogy az ő márkája mennyit erősödött az elmúlt héten. Nos, lehet, hogy így van. Sajnos, csak lehet. Ez az emlékezet azonban csalóka.

drawn memory of starbucks brand
A Starbucks kávézólánc logoja és annak emlékezeti változata (A kép jogait a Starbucks birtokolja)

A cikkbe ágyazott kép jó példája annak, hogy mit közvetítünk és mi marad az ügyfelünk fejében. Ha végiggondoljuk, hogy az emlékezet mennyit torzít egy egyszerű (megkoronázott sellő) motívum is torzul, mi történik a bonyolultabb üzenetekkel?A mutatószám egy becslésen alapul. Ezt nagyon fontos leszögezni. Becslés, tehát nem pontos végeredmény! Erre a szkeptikusok felhorkannak, hogy abban az időben, amikor a mesterséges intelligencia segítségével mindent lehet tudni az emberekről, akkor ennek a számnak is működnie kell. Valóban, a közösségi oldal üzemeletetői folyamatosan fejlesztik ezt a digitális emlékezetet, azonban teljes bizonyosság nincsen. A fő paraméter, hogy a hirdetést azoknak jeleníti meg a Facebook, akik szerintük a legvalószínűbb, hogy két napon belül még emlékeznének a hirdetésünkre. Itt álljunk meg egy pillanatra. Hacsak nem naponta megújuló szükségletet (pl. kiflit) értékesítünk, akkor értékes ez számunkra? Hasznos, ha mindössze két napig tart a kampányunk hatása? Eleve, hasznos mutatószám ez? 

A „történelmi időkben” ezt hagyományos visszaemlékezési mérésekkel végezték el. Amik keretében pontosan megkérdezték a célcsoportot, hogy emlékeznek-e az adott kampányra. Ez objektív eredményt adott, hiszen maguk a fogyasztók hitelesítették válaszaikkal. A jelenlegi becsült adat a misztikum kategóriájába tartozik. Lehet, hogy helyes adat, de az is lehet, hogy nagyon messze áll tőle. Amennyiben valakit ezzel a számmal szédít a marketingese, tudnia kell, hogy szinte a lottószámok eltalálására vállalkozik. Ezt pedig egyetlen cég sem engedheti meg magának.