AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626

Az egyensúly

Az elmúlt hetekben a világ jó részét a csernobil című sorozat tartotta lázban. maga a történet mindenki számára ismert, azonban a megközelítés, és egyáltalán az, hogy a filmipar is foglalkozott a témával újszerű. megnéztük mi is, tetszett nekünk is, és találtunk benne olyan aspektust, ami egy vállalkozónak és vállalkozásnak is fontos lehet.

A sorozat képi világa, színészi játéka és alapvetően az, hogy foglalkozik egy ilyen témával, már dicséretre méltó. Szintén figyelemre méltó, hogy nem elkendőzi a problémát, hanem rámutat arra, hogyan épülnek egymásra apró dolgok, amik nagy problémákat okozhatnak. Ezt értékelik a megcélzott közönség tagjai is: elég ha csak az IMDB pontszámait vizsgáljuk. Van olyan nézőpont, olyan aspektus amiből még nem vizsgálták és dicsérték az alkotókat? Van olyan nézőpont, amit megfogadhat egy vállalkozás is?

Igen, ez a nézőpont az egyensúly. Legyen ez a munka és magánélet egyensúlya vagy az elvárások és az ezért ajánlott juttatásoké. Számunkra az egyik legmegdöbbentőbb felismerés az volt, hogy ezzel nagyon sok vállalkozó és vállalkozás nem foglalkozik. Többen vannak, akik számára a saját víziójuk mindent felülír. Ami egyébként egy csodálatos és remek dolog, hiszen a legtöbben azért kezdenek vállalkozásba, hogy a saját álmukat megvalósítsák.Viszont a munkatársam számára már nem biztos, hogy az én vízióm megéri az álmatlan éjszakákat és a végigdolgozott hétvégéket. Ezt sokan hajlamosak elfelejteni. 

A Valerij Legaszovot játszó Jared Harris a Csernobil című sorozatban (a HBO fotója)

A sorozat záró részében a vizsgálóbizottság előtt a tudóscsoport vezetője, Legaszov bemutatja, mi okozta a robbanást. Az atomerőmű – beszámolója szerint – egy érzékeny szervezet, amelynek működése az tényezők egyensúlyán alapul. Amennyiben ez az egyensúly megbomlik, úgy a működés nem biztosítható, szélsőséges esetben pedig robban. Ha végiggondoljuk a vállalkozásunk ugyanilyen. Akkor tud mindenki maximálisan teljesíteni, ha jól érzi magát, kellő kihívással és felelősséggel néz szembe és lehetőséget kap a fejlődésre. Ezt nagyon sok cégvezető figyelmen kívül hagyja, pedig ezen múlhat akár a vállalkozás léte is 

Ahhoz, hogy a legjobb munkatársak ne hagyjanak el minket, másfajta gondolkozásra van szükség. Az emberek egy kutatás szerint legtöbbször nem a céget, hanem a főnököt hagyják el, cserélik le. A lojalitás elvesztése sokszor kifejezetten apró dolgokon múlik: elfelejtett dolgokon vagy elmulasztott dicséreteken. Amerikai szemlélet szerint a boldog dolgozó a jó dolgozó. Sajnos nálunk, Közép-Európában ez még nem mindenhol uralkodó szemlélet. Kevesen segítik hozzá a csapatukat a fejlődéshez, még kevesebben gondolkoznak dolgozói tulajdonosi programban. Természetesen ez utóbbinak meg kell teremteni a feltételeit, viszont enélkül is elérhető az, hogy a munkatársaink magukénak érezzék a vállalkozás egészét. 

Van megoldás?

Foglalkozzunk a csapatunkkal, és az egyénekkel is. Biztosítsuk számukra, hogy minden nap fontosnak érezhessék magukat és ne csak egy fogaskeréknek, aki bármikor pótolható. Mutassuk meg nekik, hogy az ő szakértelmük és tudásuk hogyan jelenik meg a közös eredményben. Segítsük őket hozzá a fejlődéshez, az új területek kipróbálásához és a nagyobb felelősséggel való megküzdéshez. Figyeljünk rá, hogy ne égjenek ki, legyen kellő idejük sportra és feltöltődésre is. Bármennyire furcsa is lehet ez: valójában ezzel mind-mind saját vállakozásunkba fektetünk be, hiszen motivált, jól képzett és elhivatott munkatársaink lesznek. Nekünk pedig nem kell újra kiválasztással, betanítással foglalkoznunk.