AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
am business árazás árképzés

Árképzés, ahogy még nem gondoltad át

A legtöbb vállalkozás számára nagyon fontos kérdés. Talán csak akkor nem az, ha monopolhelyzetben vagy. Mindenki más számára meg kell találni azt az összeget, amikor a profitod is megvan, és a vevő is hajlandó kifizetni. utánajártunk az árképzés rejtelmeinek, és meg is osztjuk veled!

Nincs árverseny

Amikor döntesz az áradról, a kommunikációdról és a piaci pozíciódról is döntesz. Választhatsz behatoló árstratégiát kezdésnek  – amit javasolnánk is -, annak érdekében, hogy megszokjanak és megkedveljenek a vevők. Ez olyan árképzéssel párosul, amikor a versenytársakhoz képest kedvezőbb áron érhető el a terméked. Mivel minden piacon rengeteg az árvásárló, így jó lehetőséged mutatkozik megerősödni. Azonban, ahogy pár centért vagy euróért Rád cserélték a konkurenciát, Tőled is könnyen továbbállhatnak. Régi igazság ugyanis, hogy minden árnak van fele, és csak az áraddal nem fogod tudni megőrzini a versenyképességedet. Ha a vállalkozásod már későbbi szakaszban jár, akkor sem javasoljuk, hogy árversenybe bonyolódj. A vége ugyanis az lesz, hogy egyszerűen elfogy a profitod, végül pedig az egész céged.

am business árazás árképzés

Árképzés több módon

Több út vezet az eredményhez. Meghatározhatsz egy profittartalmat, amit minden esetben el akarsz érni. Árazhatsz egy versenytárshoz képest. Dönthetsz úgy, hogy a költségeidet veszed figyelembe. A legjobb azonban, ha mindegyik paraméter fókuszban van. Fontos tudni, hogy mennyit keresel egy-egy tranzakcióval. Ez lesz ugyanis a talapzat, amire a vállalkozásodat építed. Ugyanis a bevételből kell, hogy ki tudd fizetni a béreket, járulékokat, fenntartási költésgeket, reklámot, váratlan kiadásokat, a fejlesztési költségeket és legvégül saját magadat is. Ha a sor végén a fejlesztések vagy a Te hasznod elmarad, már nem éri meg vállalkozni. Képben kell lenned azzal is, hogy a versenytársaknál milyen áron érhető el a helyettesítő termék (ha nyelvtanár vagy, akkor is van helyettesítő terméked, élő is, virtuális is). Árazhatsz a piacvezetőhöz is. A pénzügyi világban több bank is követi ezt a módszert, amikor a kamatszintek referenciája a piacvezető konkurens. Vagy elkezdhetsz az árképzés során alulról építkezni. Összeadod az élőmunkát, szállítást, raktározást, a marketinget, a beszállítólatk, a fenntartási költségeket, és ehhez képest határozod meg az áradat. A módszer hasonlít az elsőhöz, csak itt a „költés” fix, míg a másik esetben a profit.

Mennyit kérjek el?

Korábban beszéltünk az ügyfélvastagságról. Ennek a mutatószámnak a figyelembe vétele itt is fontos. Lehetsz rugalmas, és adhatsz kedvezményt egy ügyfélnek, ha tudod, hogy van még lehetőség az együttműködésetekben. Adhatsz mindenkinek egyedi árat is, ha képes vagy fejben (inkább CRM-rendszerben) tartani. Azon is múlik, hogy mi a terméked. Lehet, hogy kiváló dolgot árulsz, de a piac még nem érett meg rá. Tudod, mekkora sikere volt a webshopoknak 2010-ben? Sokkal kisebb mint ma, pedig már akkor is voltak kiválóak. Egyszerűen nem tartott még ott a piac. De ha a meg nem értett víziókat keresed, az érintőképernyős eszközök és Steve Jobs példája kell, hogy előtted lebegjen. Ha a piac nem érett meg a termékedre, nincsen jó ár. Azonban az árképzés másik aspektusa is fontos: hogyan áll össze a végeredmény? Adhatsz árat egyben, kérhetsz külön munkadíjat. Lehet, hogy nettóban adod meg az áraidat, vagy akár DPH (ÁFA) tartalommal együtt is. Egy mondatra szűkítve az az ár az ideális, ami annyira magas, hogy tükrözi a terméked minőségét, de annyira alacsony, hogy a vevő hajlandó gondolkodás nélkül kifizetni.

Ami még rárakódik

Az adókról már  volt szó. Több cég használja a nettós árképzés módszerét, elvégre neki „csak” ennyit fizetsz. Ugyanakkor a vevőt megtéveszti, hogy erre még rakódnak közterhek. Zavarhajta a vevődet a szállítási vagy szerelési díj is. De akár lehet ez installációs költség is, az iparágadtól függően. Ha aránytalanul magas ez az összeg a termékhez képest, könnyen hiúsul meg az üzlet emiatt. Amikor a terméked áráról és a kapcsolódó szolgáltatások áráról döntesz, ezt mindig tartsd szem előtt. Fizetnél 5 €-t, hogy házhoz hozzanak egy 9.90€-ra árazott terméket? Vagy jobban hangzik a 12.90€-es ár, 2€-s kiszállítással. Ugye, hogy más az optikája? Pedig a végeredmény mindkét esetben 14.90€!

Ha nem vagy biztos a dolgodban, hogy milyen kommunikációval vennék legkönnyebben az ügyfeleid az árképzésed változását, szövegíróra lesz szükséged, ha viszont megmutatnád nekik az ár mögött húzódó értéket is, marketingessel kell konzultálnod.